
Gran Turismo ve Forza serilerinin konsolların yarış simülasyonu ayağını parsellediğini gören EA ve Slightly Mad Studios, Need for Speed serisinde yer alan ama simülasyona kayıp kendi tarzını yaratan Shift ile hatırı sayılır bir başarı elde etmişlerdi.
Yüksek satış rakamları sayesinde devam oyununa yeşil ışık yakmakta gecikmedi EA. Shift 2 Unleashed simülasyona yakın duran ancak aksiyonu da tamamen görmezden gelmeyen yapısıyla bizleri bir kez daha etkilemek istiyor. İlk oyundaki dengeli yapıyı geliştiren ve ilk olarak karşımıza Need for Speed: Hot Pursuit’de çıkan Autolog isimli sosyal ağı devam oyununa dahil eden Slightly Mad, bakalım aynı başarılı performansını bir kez daha sergileyebilmiş mi?
![]()
SUNUM:
EA’in özellikle spor ve yarış oyunlarında yüksek prodüksiyon kalitesini her zaman hissetmişizdir. Shift 2′de bu kuralın bozulacağına ihtimal bile vermiyorduk, tam sürümü görünce de yanılmadığımızı anladık. İlk olarak devasa ön yükleme istiyor oyun bizlerden, hem de ne ön yükleme. Tam 4.5 GB’lik bir alanı Shift 2′ye ayırmalısınız. Piyasaya çıkan her yeni oyun bu yüklemelere sahip ve her geçen gün disk alanımızın küçüldüğünü görüp hayıflanıyoruz. Aynı oyunun XBOX 360′da böyle bir yükleme istememesini hala kabullenebilmiş değiliz.
Neyse, konumuzdan çok uzaklaşmayalım. 4.5 GB’nize el salladıktan sonra daha önce internet ortamlarına da düşen etkileyici bir video çıkıyor karşımıza. Zamanın donduğu, cam ve metal parçalarının havada uçuştuğu bir kaza anına götürüyor bu video bizleri. Ardından Autolog sistemine bağlanabilmemiz ve online multiplayer modlarında yer alabilmek için oyunun kutusunda yer alan şifreyi kullanmalıyız. Bunu yaptığımızda bize ufak hediyeler sunuyor Shift 2. Araç satın alırken veya modifiye ederken kullanabilmemiz için 10.000 Dolar ve şifreyi aktif ettikten sonraki ilk haftasonu online yarışlardan iki katı tecrübe puanı kazanıyoruz.
Autolog isimli sosyal ağın yarış türüne ve hatta genel olarak oyunculuk kavramına getirdiği taze soluğu Need for Speed: Hot Pursuit incelemesinde irdelemiştik. Oyuncuların listelerindeki arkadaşlarıyla ve diğer oyuncularla etkileşim içinde olmasını sağlayan, kolayca yarışlar düzenlemelerine, yazılı görüşme yapmalarına ve oyun içinde çektikleri fotoğrafları paylaşmalarına olanak tanıyan Autolog, EA’in tüm yarış oyunlarında yer alacak uzun soluklu bir ağ. İlk başlarda sistemi çözemeyenler olabilir, hiç dert etmeyin. Autolog kendini anlatma konusunda oldukça yetenekli. Sizin offline/online kariyer özetinizi detaylı bir şekilde kayıt altına alıp hoş bir sunum eşliğinde size sunuyor.

Shift 2 dinamik bir menü tasarımına sahip. Gücünü sadeliğinden alan menüde seçenekler yatay bir halka şeklinde tasarlanmış ve yarış esnasında donup kalmış yarış arabalarının etrafında dönüyor menümüz. Öyle çok da çarpıcı bir tasarım değil belki ancak herşeyin çok açık olduğunu, kafa karışıklığına yer bırakılmadığını belirtelim. Seçenekler arasında gezinirken Matrixvari bir hareket ile zamanın donduğu yarıştaki aracın etrafında dönüyor kamera.
GRAFİKLER:
Serinin ilk oyunu grafikleriyle beğeni toplamıştı hatırlarsanız. Kaliteli araç modellemeleri ve çevre tasarımlarıyla övgüyü hakeden Shift’in ardından neredeyse 1.5 yıl geçti. Devam oyununda çıta ne kadar yukarı çekilmiş bakalım? İlk olarak oyunun asıl kahramanlarına yani arabalara bakalım. Oyundaki lisanslı araçların modellemeleri muhteşem. Hot Pursuit’in arcade yapıya hizmet eden görselliğinin aksine, Need for Speed serisine ciddi bir hava kazandırıyor Shift 2. Araçlar hem dış tasarım, hem de kokpit tasarımı olarak birebir modellenmiş durumda. Oyunda 120′nin üzerinde lisanslı aracın yer aldığını belirtelim.
Araç dışı kamera tercih ediyorsanız, bazı ufak detaylar da hoşunuza gidecek. Simli metalik boyanın varlığını özellikle güneşin rol kestiği gündüz yarışlarında farkedeceksiniz. Işık, boya üzerinde etkisini gösterip simlerin ışıldamasını, arabanın yüzeyinde raksetmesini sağlıyor. Cama sıçrayıp görüşünüzü engelleyen çamur gibi ufak dokunuşlar da renk katıyor Shift 2′ya.
Işıklandırmadan bahsetmişken, oyun bu konuda da oldukça yetenekli. Gündüz yarışlarında güneş ışığı başarılı bir şekilde yansıyor yüzeylere, aracın boyasında dünyanın yansımasını sağlıyor. Gece yarışları ise ayrı bir başlık konusu. Slightly Mad özellikle gece yarışlarına önem vermiş sanırım. Bu yarışlarda tansiyon üst seviyede, bunda başarılı atmosferin etkisi de yadsınamaz. Yolu aydınlatan lambalar, araçların farları ve kaza anında çıkan kıvılcımlar, uzun süredir gördüğümüz en gerçekçi gece yarışlarıyla karşılaşmamıza ön ayak oluyorlar.

Hasar modellemesindeki kaliteli işçilik gözlerden kaçmayacak. Araç içi kamerasında bu detayların farkına varmanız mümkün değil ancak dış kameradayken herşeyi net bir şekilde seçebiliyorsunuz. Aracınızın kaportasında en ufak sürtünmeler bile çizikler şeklinde hayat buluyor. Sert çarpışmalarda ise kaportamız eziliyor, kopan parçalar yola fırlıyor. Önünüzde büyük bir kaza gerçekleştiğinde yola fırlayan metal parçalarının sekip camınıza çarptığını görmek elbette çok hoş. Üstelik çok ağır hasarlarda arabanız gidemeyecek hale geliyor ve bu durum oynanabilirliği de doğrudan etkiliyor. Kısacası; hasar modellemeleri ile rakiplerinin çoğunu utandırmayı başarıyor Shift 2. Buradaki en büyük sorun, oyunun online modlarında yarışıyorken hasar modellemelerindeki detayların düşmesi. Evet, kariyer modundaki detaylar online arenada yer almıyor. Bu kesinlikle can sıkıcı bir problem.
Shift 2′de 35 adet lisanslı yarış pisti yer alıyor. Suzuka, Bathurst gibi gerçek pistlerin dışında ara mahalleler, konteynerlerin serili olduğu yükleme limanları gibi gerçek olmayan pistler de mevcut. Bu ”hayali” yarış pistlerinin oyuna biraz daha arcade bir hava kattığını söyleyebiliriz. Pistlerin tasarımı ise oldukça başarılı. Özellikle popüler ve lisanslı pistlerin (en azından bizim anlayabildiğimiz kadarıyla) gerçeklerinden hiç farkı olmadığını göreceksiniz. Böylece toplam pist sayısı 50′yi de geçiyor.
Dış çevrede ise biraz tökezliyor Shift 2. Kaplamaların kusursuz olduğunu söylemek mümkün değil ne yazık ki. Buna bir de düşük Anti-aliasing sorununu ekleyin. Yüksek hızda seyrederken detayların geç geldiğini farkediyorsunuz. Araç üzerindeki gölgelerde de aşırı derecede kırılma mevcut. Özellikle yarış sonunda devreye giren videolarda bu sorunu net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Ağaçlar ise rüzgara göre hareket ediyorlar, Gran Turismo 5′deki copy-paste cansızlığında değiller ancak modelleme de biraz çuvallıyorlar, tüm detayların iç içe geçtiği karmaşık bir görüntü sergiliyorlar. Tribünleri ve yol kenarlarını dolduran seyircilerin animasyonları da ortalama bir işçiliğe sahip. Sabit bir şekilde belli bir noktaya bakıyorlar ve mekanik el kol hareketleri dışında yaşadıklarına dair bir iz yakalamak mümkün değil.

.
Her yarış oyununda gördüğümüz klasik kamera açılarına sahip Shift 2 ancak rakiplerinde olmayan bir tane açı var ki, bu oyunu sırf bu yüzden almanızı önerebilirim. İlk Shift oyunu muhteşem bir kokpit kamerasına sahipti hatırlarsanız. Aynı işçilik burada da mevcut ancak yapımcılar çıtayı bir kademe daha yukarı çekmişler ve kask kamerasını yaratmışlar. Sürücünün kaskının içinde yer alan bu kamera, tarifi imkansız bir atmosfer yaratıyor. Kendinizi gerçekten yarışın içinde hissediyorsunuz. En ufak darbede bile kask sarsılıyor ve sağa sola bakıyor. Ayrıca sağ analog ile aracın içini kısıtlı bir açıda kontrol edebiliyorsunuz. Yani direksiyona bizzat sizi oturtuyor Shift 2. Bu kamera açısı ile yakalanan gerçeklik duygusunu daha önce hiçbir yarış oyununda tatmadığımı söylemeliyim.
Zaten 4.5 GB’ımızı heba etmişiz senin için Shift 2. Peki bu uzun yükleme süreleri neden? Her yarış öncesinde 20-30 saniyeyi bulan yüklemelerle karşılaşıyoruz ne yazık ki. Yarış sonlarında ise skorunuzu Save etme bahanesiyle 15-20 saniyenizi daha çalıyor oyun. İlk başlarda pek dert etmeseniz de, uzun soluklu oyunlarınızda sıkıntı-metreniz hemen yükselecek. Neyse ki, aynı yarış içinde Restart yaptığımızda tekrar yüklemek gibi hataya düşmüyor Shift 2 ve hemen yarışın en başına dönüyor.
OYNANABİLİRLİK:
Shift 2, ilk oyundaki dinamikleri neredeyse hiç değiştirmemiş. Oynanabilirlik adına oldukça benzer bir tecrübe sizi bekliyor anlayacağınız. Peki bu kötü birşey mi? Eğer ilk oyundan zevk aldıysanız hayır tabii ki. Need for Speed serisinin simülasyon türüne yakın duran ilk oyunu olan Shift, ikinci oyunda da dengeleri değiştirmiyor. Simülasyon türüne dahil olmak istiyor oyun, GT5 gibi abileriyle yarışmak istiyor. Bunu tam anlamıyla başardığını söylemek ise güç. Neyse ki meziyetlerini gölgelendirecek kadar vahim kusurlar değil bunlar. Pandora’nın kutusu gibi konuştuk, değil mi? Haydi açalım biraz şu artı eksileri…

Gran Turismo 5′in simülasyonun dışına gram çıkmayan ciddi yapısı herkesi kendisine çekemiyor. Slightly Mad bunu görüp bazı ince dokunuşlarla oyuna arcade bir hava katmış. Bu sayede hem gerçekçi bir sürüş deneyimi sunmayı, hem de eğlenceyi unutmamayı hedeflemişler. Kısmen de olsa bunu başarmışlar. İlk olarak oyunun sürüş dinamiklerine bakalım dilerseniz. Oyun kısa bir alışma dönemi talep edecek sizden. Virajları doğru biçimde alma, vitesleri etkili kullanma gibi konularda antrenman şart. Zaten oyunun hemen başında sizi bir yarışa sokacak Shift 2 ve gösterdiğiniz performansa göre oyun ayarlarını otomatik olarak yapacak. Zorluk seviyesi, ekipman tercihi gibi konular sizin ilk performansınıza göre belirlenecek. Burada şöyle bir sıkıntı doğuyor. Eğer ortalama veya altında bir yarış sergilerseniz zorluk seviyesi Kolay (Easy) oluyor. Bu seviyenin en büyük eksisi ise, sonraki yarışlarda virajlara yaklaştığınızda otomatik olarak frene basılmasına yol açması. Evet, sizin kontrolünüz dışında frene asılıyor oyun. Belki o kadar erken basmak istemiyorsunuz frene, değil mi? Bu sizin için bir sıkıntı oluşturacaksa Ayarlar menüsünden değiştirin hemen.
Shift 2′nun kısa sürede dillere destan olan lag probleminin palavradan ibaret olmadığını öğrendik ne yazık ki. Özellikle Logitech Driving Force veya uyumlu bir başka direksiyon ile oynarsanız, bu lagı farketmemeniz imkansız. Hareketlerinize yarım saniye geç tepki veriyor Shift 2. Yarış içinde bu gecikmenin ne kadar can sıkıcı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Slightly Mad’in konsol yaması üzerinde çalıştığına dair bilgiler aldık, o yüzden bu sıkıntı çok kısa süre içinde tarih olabilir. Şu an için oynanabilirliği zaman zaman baltaladığını ancak oyunu tamamen gözden silmenize yol açacak boyutta da olmadığını söyleyebilirim. Dualshock ile oynarken bu sorunu çoğu zaman farkedemeyebilirsiniz ancak direksiyon ile oynadığınızda duba gibi su üstüne çıkabiliyor.
Yarış oyunlarında görmeye alışık olmadığımız bir sistem var Shift 2′da. RPG türüne inceden bulanmış bu kariyer gelişim sistemi, oyuna farklı bir tat getirmiş. Kazandığınız paraları modifiye için harcıyorsunuz ancak yaptığınız değişiklikler artık çok önemli. Yaptığınız parça değişimleri arabanızın başka bir kategoriye dahil olmasını sağlayabiliyor. Böylece daha hızlı ve güçlü rakiplerin yer aldığı yeni turnuvalara ve yarışlara dahil olabiliyorsunuz. Ancak alt kategorilerde henüz tamamlamadığınız yarışlar varsa katılamıyorsunuz. Ya yaptığınız modifiyeleri geri çekeceksiniz, ya da alt kategoriye ait yeni bir araçla bu yarışları tamamlayacaksınız.

Ayrıca yarış içinde yer alan mini görevler ilk oyunda olduğu gibi Shift 2′da da yer alıyor. Pistte beliren çizgileri doğru bir şekilde takip ettiğinizde, istenen sayıda virajı kusursuz bir biçimde döndüğünüzde, yüksek hıza ulaştığınızda ekstra tecrübe puanı kazanıyorsunuz. İşte oyuna bahsettiğimiz arcade yapıyı kazandıran da bu görevler. Yarış içinde bu görevleri de gerçekleştirmeye çalıştığınızda tansiyon çaktırmadan yükseliyor. Tecrübe barınızı her doldurduğunuzda ekstra para kazanıyor ve seviye atlıyorsunuz. Yeni turnuvalar da bu şekilde daha hızlı bir şekilde açılıyor. Aynen bir RPG oyununda karakterinizi geliştirir gibi, sürücünüzü ve aracınızı geliştirmenize, ileri seviyelerdeki yarışlar için kişiselleştirilebilir bir güce kavuşturmanıza olanak tanıyor Shift 2.
Araçların hafifliği oynanabilirlik adına canımı en çok sıkan şey oldu. Gran Turismo 5′deki gibi gerçekçi bir ağırlığa sahip değil arabalar. Örnek vererek açıklamaya çalışayım isterseniz. 3 turluk bir yarışın son turuna yeni girdim ve Deli Dumrul gibi uçarak gidiyorum. Gözüm bitiş noktasında. O da ne?! Tam arkamdan gelen sinsi rakibim tamponuma ufacık bir dokunuş gerçekleştiriyor ve benim 1000 kiloluk aracım fırtınanın göbeğine düşmüş sivrisinek gibi spinler atarak yoldan çıkıyor. Son düzlüğe kadar birinci giden bendeniz, bir anda dokuzunculuğa düşüyorum (ve elbette Restart tuşuna basıyorum kıpkırmızı bir suratla). Bu durum neredeyse her araç için geçerli, rakiplerle temas ettiğiniz anda kontrol sizden çıkmış demektir.
Gelelim online multiplayer moduna. Autolog sayesinde aynen Hot Pursuit’te olduğu gibi doyurucu bir multiplayer tecrübesi bizleri bekliyor. Farklı oyun modları yer alıyor burada ancak ufak bir uyarıyla konuya başlamak isterim. Siz siz olun, yüksek seviyelere ait bir araç edinmeden Quick Race moduna girmeyin. Aksi takdirde haksız rekabetin kucağına düşersiniz. Gene kendi yaşadığım şoktan örnek vereyim. Kendi halinde bir Seat Leon satın aldım ve Kariyer Modu’nda yeterince direksiyon sallayıp oyuna alıştığımı düşünüp online arenaya koşturdum. Quick Race yaptım hemen. Yarış başlarken rakibim olan arabaları görünce teslim bayrağını hemen çektim. Benim gariban Leon’un etrafını Dodge Viper, Porsche gibi arabalar süslüyordu. Yarış başladığı gibi uzadı gitti herkes, bana da nallarını toplamak düştü. Bu yüzden; kriterleri belirlemeden online yarışlara dahil olmayın. Aracınızın sınıfına ait yarışlar bulun. Shift 2′da yer alan multiplayer modlarına bakabiliriz artık;
Race - Rakiplerinize üstünlük sağlayıp birinci gelmeye çalıştığınız mod. Race modu 12 oyuncuya kadar destek veriyor.
Time Attack - Zamana karşı yarıştığınız, tansiyonun iki katına çıktığı mod.
Driver Duel - Autolog’un sahne aldığı modlardan biri. Shift 2 oynayan arkadaşlarınızla ikili yarışlar düzenlemenizi sağlayan Driver Duel, rekabetin üst seviyeye çıkmasını sağlıyor. Eğer heyecanın vitesini yükseltmek istiyorsanız alttaki moda alalım sizi.
Driver Duel Championship - İkili yarışların yer aldığı şampiyona modu. Burada karşınıza çıkan rakibe karşı iki yarış kazanıp bir üst tura çıkmaya çalışacaksınız. Eğer fazla sayıda Shift 2 oynayan arkadaşınız varsa kendi aranızda çılgın turnuvalar düzenleyebilirsiniz.

.
Bu modlar elinizi yeterince oyalayacaktır ancak Slightly Mad bunlarla yetinmeyecek. Yayımlayacakları eklentilerle oyuna yeni online modların dahil olacağını söylüyorlar. Drift temalı bir mod hiç fena olmaz, değil mi?
Shift 2′da yer alan bir durum oldukça sinir bozucu. 80-90′lı yıllardaki naif oyun geliştiricilerinin yerinde yeller esiyor anlaşılan. Günümüzde herşeyi paraya çevirmeye çalışıyor firmalar. Oyunun kariyer modunda ileri seviyelerdeki turnuvaları erkenden açmak istiyorsanız satın alabilirsiniz. Turnuvanın üzerine geldiğimizde PSN logosunu ve Satın Alarak Aç ibaresini gördüğümüzde bütün keyfimiz kaçtı açıkçası. Tamam, sonuçta sizi satın almanız için zorlamıyorlar ama her yerde para ile ilgili bir ibare görmek bile insanı çileden çıkartmaya yetiyor.
Kariyer modu yeterince uzun soluklu bir içeriğe sahip değil. Muhtemelen bunu da paraya çevirecek ve ek turnuvalarla kariyerimizi zenginleştirmeyi hedefleyecek yapımcılar ama yemeyiz bu numaraları. Kariyer dediğimizde aklımıza hemen Gran Turismo 5 geliyor haliyle. Aylarca elimizi oyalayacak zenginlikte bir içeriğe sahip GT 5. Shift 2 ise bu içeriğin yanına bile yaklaşamıyor.
SESLER:
Araçların motor sesleri çok başarılı bir şekilde oyuna aktarılmış. Özellikle kask veya kokpit kamerasındayken, motorun kabinde yarattığı boğuk gürültü sizi gaza getirecek. En azından ben geldim ve gördüğüm ilk duvara daldım aynı gazla. O yüzden gaza sakin basın lütfen. Kaza esnasında ortaya çıkan metalik çığlıklar da gayet etkileyici. Söz konusu kazanın içinde siz de varsanız, çıkan gıcırtılardan içiniz çekilecek. Ufak detaylar da kulağımızdan kaçmıyor bu arada. Yoldan seçen ufak parçaların yarattığı kısa ama etkili ”Tikkk” sesi ve ardından camımızı tıklaması, hoş detaylardan bir tanesi.

EA’in spor oyunlarındaki şarkı listeleri her zaman dikkat çekmiştir. Özellikle FIFA serisi ile zirve yapan bu özellik, nedense Shift 2′ya dahil olamamış. Elbette kulağımızın ilgisini çeken güzellikle şarkılar mevcut ancak listenin tamamına baktığımızda o alıştığımız özenli seçimlerin burada yapılmadığını görüyoruz. Seslendirmelere gelirsek; oyunun kariyer modunda görüntüsüyle de sık sık karşımıza çıkacak olan yarışçı Vaughn Gittin Jr. bu işi üstleniyor. Genelde kariyer modundayken yeni turnuva ve yarış türlerini bize özetleyen Gittin Jr., asıl mesleği bu olmadığı için seslendirme işini biraz tekdüze yapıyor. Motor gürültüsünün hakim olduğu bir oyun için çok da büyük bir eksiklik olduğu söylenemez.
SONUÇ:
Need for Speed: Shift 2 Unleashed ilk oyunun üzerine devrimsel yenilikler yapamıyor, sadece kendi ufak evrimini geçiriyor. İlk oyunun zaten kaliteli olan dinamiklerinin biraz daha gelişmesi sayesinde ortalamanın oldukça üzerinde bir yarış oyunu diyebiliriz Shift 2 için. Ancak yapım ekibinin test aşamasını nasıl geçtiğini hala çözemediğimiz lag sorunu oyunu ciddi şekilde baltalıyor (en azından yama yayımlanana kadar). Uzun soluklu olmayan kariyer modunun da açtığı yarayı ilk olarak Hot Pursuit’te karşımıza çıkan Autolog’un kuvvetli sosyal bağları kapatıyor. Bu sistem sayesinde oldukça zengin ve doyurucu bir multiplayer modu sizleri bekliyor. Artıları kadar eksileri de bol olan bir oyun Need for Speed: Shift 2 ve ilk oyuna Autolog dışında pek de bir yenilik getirmiyor. Piyasadaki mevcut yarış oyunlarına baktığımızda, tercih sıralamasında zirveye oynaması çok güç kısacası. Ancak simülasyonun ağır bastığı bir oyun arıyorsanız, GT 5′dan sonraki ilk tercihiniz Shift 2 olmalı. Eğer saf eğlence ve adrenalin arıyorsanız, Motorstorm Apocalypse veya Need for Speed: Hot Pursuit gibi isimler sizin için biçilmiş kaftan.
Sunum: 8.5 / 10
Grafikler: 8.6 / 10
Oynanabilirlik: 8.5 / 10
Sesler: 8.8 / 10
GENEL: 8.6 / 10
ARTILAR:
- Kaliteli grafikler,
- Muhteşem kask kamerası,
- Kaliteli hasar modellemesi,
- Oyuna arcade bir hava katan mini görevler,
- RPG stili araç geliştirme sistemi,
- Autlog sayesinde zenginleşen eğlenceli multiplayer,
- Kaliteli ses efektleri
EKSİLER:
- Çevre modellemesindeki kusurlar,
- Kontrollerdeki can sıkıcı lag problemi,
- Düşük anti-aliasing ve kaplama sorunları,
- Araçlardaki hafiflik hissi,
- Kısa kariyer modu,
- Devasa ön yüklemeye rağmen her yerde karşımıza çıkan yükleme ekranları,
- Hasar modellemesindeki detayların online yarışlarda görülememesi,
- Ortalama müzikler
Yapımcı: Slightly Mad Studios
Yayımcı: EA
Tür: Yarış – Simülasyon
Yaş Sınırı: 10+
Online Multiplayer: Var
Offline Multiplayer: Yok