Ceviz soyabilen makine icat etti
Yıllarca doktorluk yaptıktan sonra çiftçiliğe başlayan emekli genel cerrahi uzmanı Dr. Sadık Yiğit, Türkiye´nin ilk ceviz kabuğu soyma makinesini icat etti. Saatte bin 500kg. cevizi yeşil kabuğundan ayırıp yıkayan makinenin işini, 15 işçi bir günde yapabiliyor.
Makine, elektrikle veya traktörün kuyruk miliyle çalı-şıyor. Denizli Devlet Hastanesi'nden 1996 yılında emekli olan Dr. Yiğit, boş zamanlarını geçirmek amacıyla başladığı çiftçilikte, ceviz yetiştiricilerinin en büyük sıkıntılarından biri olan kabuk soymayı makineyle yapmayı başardı. Denizli merkeze bağlı Pınarkent beldesi ve Çal ilçesi Baklan ovasında 350 dekarlık ceviz tarlası bulunan 59 yaşındaki doktor, bir çiftçi gibi tarlasında 11 yıldır çalışıyor. Toprakla uğraşmanın kendini dinlendirdiğini belirten Yiğit, uzun yıllar bağ ve ceviz ağacını beraber yetiştirdiğini söylüyor.
Ceviz ve bağın ikisinden de birkaç ürün aldığını belirten Yiğit, cevizleri yetiştirmenin daha kolay olduğunu görerek bağları sökmüş. Tarlasına diktiği Yalova cinsi 4 bin ceviz ağacını bizzat Amerikan cinsi bir cevize aşıladığını vurgulayan doktor, hepsinin de tuttuğunu anlatıyor. Cevizlerden ilk verimi almaya başladıktan sonra 250 kg. topladığını belirten Sadık Yiğit, kabukları soyma problemiyle karşılaşınca çare aramaya başlamış. Yiğit, "Cevizlerin yeşil kabuklarını soyarken çok büyük zorluklar yaşadım. Bir kere işçiler bunu severek yapmıyordu. Elleri boyanıp siyahlaşmasın diye verdiğimiz eldivenler de cevizin kimyasal özelliğinden dolayı kısa sürede yıpranıyordu. Bir işçi, günde 90 kg. civarında ceviz temizleyebiliyordu." diyor. Cevizleri temizlerken işçilerin ne yaptığını incelediğini belirten Yiğit, cevizi bıçakla kesip kazıdıktan sonra yıkadıklarını gözlediğini, bu üç ana işlemi birleştirmek amacıyla araştırma yaparken ceviz soyma makinesini bulduğunu söylüyor.
Yalova'nın Karamürsel ilçesine bağlı Yalakdere köyünde bir Selanik göçmeninin 1945 yılında çivi takılmış tekerleklerle ceviz temizlediğini duyan Yiğit, oraya gidip ilk makineyi ona bakarak yapmış. Bu makinenin, cevizler suda uzun süre kaldığı için kabukta meydana gelen siyah suyun cevizin içine de girip siyahlaştırması yüzünden ekonomik olmadığını görmüş. Mucit doktor Sadık Yiğit, "Bunun üzerine kabukla cevizin ayrılmasında, suyun cevizin içine girmeyeceği yeni bir sitem geliştirdim. Tornacılarla ve demircilerle görüşerek, bir silindirin içine bıçak ve fırça yerleştirdim, orta yerden de su akacak şekilde makineyi yaptım. Bunu yaparken hiçbir mühendisten bilgi istemedim. İcat ettiğim makinenin patentini de aldım." şeklinde konuşuyor. İcadının saatte bin 500 kg. cevizi yeşil kabuğundan ayırdığını belirten Yiğit, az ceviz ağacı bulunan çiftçilerin de bu makineyi alabilmesi için Denizli'de faaliyet gösteren Diman Makine Mühendislik şirketiyle anlaşmış. Yaptıkları küçük modelin bir saatte 600 kg. cevizi kabuğundan ayırdığını belirten Yiğit, "Şimdiye kadar yedi makine sattık. Avrupa'dan da talep var." diyor. Dr. Yiğit, ceviz soyma makinesini hem elektrikle hem de traktör arkasındaki kuyruk miliyle çalıştırdığını kaydederek, traktörle çalışanları 6 bin, elektrikli olanları 6 bin 500 YTL'ye sattığını söylüyor.
Dr. Sadık Yiğit'in verdiği bilgiye göre ceviz soyma makinesi şöyle çalışıyor: Ana gövde profili üzerine monte edilmiş döner kafes sistemi var. Elektrik motoru veya traktör kuyruk mili tarafından döndürülen, iki tarafı rulmanlı yataklara yerleştirilen bıçaklar ve fırçalar cevizi kesip soyuyor. Silindir dönerken ortada bulunan borusundan gelen su yardımıyla kabuklar toplayıcı sac içine düşerek cevizden ayrılıyor. Bu arada Diman Makine şirketinin ortağı makine mühendisi Serkan Barman ise kendilerinin gerekli mühendislik hesaplarını yaparak makineyi küçülttüklerini söyledi. Ceviz soyma makinesinin çok kullanışlı olduğunu vurgulayan Barman, "Bu Türkiye'de bir ilktir. Maliyetini daha da düşürmek için çalışıyoruz." dedi.
ALINTIDIR
dai,Tek Bulabildiğim Bu,Umarım İşine Yarar :goz: