Obezite ßößrek Taşı Yapıyor

Fieber

Game Over
Reaction score
0
Yarına SeLam Çakıpta Dünüme Döndüm..Ve Ben Nefes a
Böbrek taşının erkeklerde görülme olasılığının ise kadınlara göre 3 kat fazla olduğu belirtildi.

kdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Danışman, kalp, şeker gibi birçok sağlık sorunlarına neden olan
obezitenin, böbrek taşına da neden olduğunu belirttti.

obezkututut.jpg

Her yaş grubunda görülmekle beraber böbrek taşına en sık 30 ile 60 yaş arasında rastlandığını anlatan Prof. Danışman, erkeklerde görülme olasılığının ise kadınlara göre 3 kat fazla olduğunu söyledi. Türkiye’de ise en fazla Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu bölgelerinde görüldüğünü ifade etti. TEKRARLAYABİLİR
Bir kez taş oluşan bir kişide 5 yıllık süre içinde tekrar taş oluşma ihtimalinin yüzde 50’den yüksek olduğunu söyleyen Ahmet Danışman, “İdrar yolu taşları öncelikle böbrek ve idrar torbası (mesane) içinde oluşurlar, idrar akımı ile hareket ettikleri için sistemin her bölgesinde olabilir. Bir kişide yüzlerce taş oluşabilir” dedi.
ÇOK SU TÜKETİN
Böbrek ve mesane taşlarına az su tüketiminin ve beslenme alışkanlığının neden olduğunu anlatan Danışman, son yıllarda giderek artan obezitenin de taş oluşumuna neden olduğunu bildirdi. Ayrıca böbrek taşı hastalığının heredite (ailesel geçiş) gösterdiğini de vurgulayan Danışman, böbrek taşı olma ihtimali olanların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirtti.
KÜÇÜK TAŞLAR ATILIYOR
Böbrek veya idrar torbasında oluşan taşların küçüklerinin kendiliğinden idrarla atıldığını kaydeden Danışman, “Ancak 1 santimden büyük taşlar vücuttan
atılamaz ve şikâyete neden olur. Başlıca belirtileri ise böbrek bölgesinden başlayıp bütün karına yayılan ağrılar, idrarda kan görülmesi, bulantı, kusma, ateşlenme ve idrar yolu iltihaplanmalarıdır. Taş veya taşların idrar yollarını
tamamen tıkaması durumunda ise, hiç idrara çıkamama sorunu görülür” dedi.

Alıntı:habertürk.com​

Geri