Okula döndüğünde yüzü kızaracak mı?

T

Banned
Reaction score
0
Geçen gün, " 367'cileri kapıdan kovduk, bacadan içeriye alıyoruz " başlıklı yazıda " anayasada siyasetin sınırlarını " sorguladım.
Ancak hukuk eğitimi almadığım için öne sürdüğüm fikrin makul olup olmadığını merak ediyordum.
Anayasa felsefesi üzerine doktora tezini henüz tamamlamış, yakında öğretim üyesi olacak bir hukukçuya danıştım.
Ele aldığım konunun ciddi biçimde tartışıldığını söyleyince rahatladım. (Demek ki gazeteci aklımla önemli bir meseleye parmak basmıştım.)
Telefonda konuşurken laf lafı açtı. YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in geçen günkü açıklamasını nasıl bulduğunu sordum.
"İnanın" dedi, "TV'den izlerken utandım. Çünkü Erdoğan Teziç, bu ülkenin en önemli anayasa hukukçularındandır. Biz Teziç'in kitaplarıyla yetiştik. Şimdi orada yazdıklarının tam tersini söylüyor."
Biliyorsunuz YÖK Başkanı, özetle, " Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi türban yasağını onayladı... AİHM kararları iç hukukun üstündedir... Dolayısıyla anayasayı değiştirseniz dahi türban yasağı kaldırılamaz" dedi.

Teziç aldatıyor
Bunu söyleyen Teziç, hukuksal konulara vakıf olmayan insanları resmen aldatıyor.
Olayın doğrusu şöyle: Diyelim ki bir yasak koydunuz... Üst mahkeme de bu yasağı uygun buldu... Aradan zaman geçti... Yasağı kaldırdınız...
Böyle bir durumda, " Hayır efendim madem ki üst mahkeme uygun bulmuştu, o yasak devam eder " denemez .
Aksini iddia etmek saçmalıktır, mantıksızlıktır.
Zaten AİHM mevcut anayasaya ve yasalara göre karar verdikten sonra Türkiye'ye şu mesajı gönderdi:
"Türban yasağını kaldırmak istiyorsan, yasalarını değiştir. "
İşte olay bu kadar basit.
Üniversitelerde türban yasağının devam etmesini isteyebilirsiniz. Bu sizin fikrinizdir, dünya görüşünüzdür, ideolojinizdir.
Yasağın sürmesi için mücadele de edebilirsiniz. O da demokratik hakkınızdır.
Ancak Teziç'in yaptığı gibi AİHM kararını öne sürerseniz, saçma sapan bir iddiada bulunmuş olursunuz.
Türkiye'de gerçekten vahim bir durum var:
Uzmanlar, olaya siyaset karışınca, uzmanlıklarını bir yana atıp yalan da dahil her türlü aracı kullanarak siyasi-ideolojik görüşlerini savunabiliyor.
Böyle bir davranışı içlerine sindirebiliyorlar...
Düşünsenize...
O uzmanlığa erişmek için yıllarınızı vermişsiniz. Onca emek harcamışsınız. Kitap okumaktan gözleriniz harap olmuş.
Ama siyasi bir konuyla karşılaşınca bütün o çalışmaları çöpe atıveriyorsunuz.
Görev süresi 8 Aralık'ta bitecek olan Prof. Teziç, büyük olasılıkla Galatasaray Üniversitesi'ndeki işine dönecektir.
Ders sırasında, bir öğrenci, " Hocam YÖK Başkanı iken böyle dememiştiniz; o mu doğru, bu mu " dediği anda yüzü kızarmayacak mı?
Hukukçu meslektaşları satır arasında bu olaya dokundurduğunda içine bir pişmanlık ateşi düşmeyecek mi?

Çarpık zihniyet
Uzmanlığı bu kadar kolay kenara atmanın ardındaki zihniyet ne?
Acaba sosyolog Prof. Kadir Cangızbay'ın anlattığı olay bize bir fikir verebilir mi?
Tarih: Mayıs 2000.
Yer: Muğla Üniversitesi.
Cangızbay, İstanbul'dan gelen meslektaşına yeni kitabını imzalayarak verir: "Bak abi, güzel bir kitap oldu, ne olur oku..."
Kıdemli profesörün cevabı: "Ben senin neler yazacağını biliyorum. Ama şimdi sosyoloji yapma zamanı değil, Cumhuriyet'i koruma zamanı. " ( Toplum ve Bilim dergisi, no: 97 )
Dikkatinizi çekerim:
Olay 2000 yılında geçiyor. Başbakan Bülent Ecevit . Süleyman Demirel'in yerine Köşk'e Ahmet Necdet Sezer çıkıyor. Ekonomik kriz henüz ülkeyi vurmamış. AKP'nin kuruluşuna ise daha bir yıl var.
Ama işte zihniyet bu:
Hocam Cumhuriyet'i koruyacak!
Bunun için de gerekirse uzmanlığını feda edecek.
Şimdi o profesörü bulup konuşsanız, " Bakın ne kadar haklıymışım; geleceği görmüşüm " diyecektir.
Kıssadan hisse: Başlıktaki soru boşuna. Prof. Teziç'in yüzü kızarmayacak, "Cumhuriyet'i korumaya çalışıyordum" diyerek işin içinden çıkacak.

Bazen insanlar inandıgı degerleri korumak ugruna herseyden vazgecebilir. Bu davranıs bence menfaatleri ugruna 180 derece donen insanların yaptıgından cok daha degerlidir. Burdaki ornek belki senin isine gelen birsey olmadıgı icin hoslanmamıs olabilirsin. Insanların inandıgı degerleri korumak icin neler yapabilecegini birileri o kadar guzel anlattı ki:

''Hedefe ulasmak icin papaz kıyafeti bile giyerim.'' Recep Tayyip Erdogan

levent kırcanın eski bir parodisi vardır hatırlarsınız. hali levent kırca üniversite kapısında güvenlik görevlisi, içeri giren öğrencileri içeri almıyo falan. içeri mini etekli bi kız girmeye çalışıyo, levent kırca "benim için önemli değil yök'ün abdesti kaçar" diye içeri almıyo.elinde t cetveli ile gelen öğrenciyi, bunun yanına birde "c cetveli koyar kahrolsun t.c. yazarsın" diye içeri almıyo:D bilenler bilir. gerçi ben o dönemlerde okumadım ama yaşaşanların farkındaydım az buçuk. askerin baskısından kurtuluyoruz yavaş yavaş.

takiyyeci zihniyetin yüzü kızarmıyorsa Teziç'in yüzü hiç kızarmaz. kendi düşünceleri için çaba sarfediyor. Amaca ulaşmak için her yol mübahsa Teziç'in seçtiği bu yolda bence mübah...

Şimdiki Cumhurbaşkanın, devletin başındaki adamın bundan 10 sene önce söylediği laflardan ötürü yüzü kızardı mı acaba?

Şimdiki cumhurbaşkanıyla Tesettürlü kızların okula alınmaması adına tabiri caizse savaş veren bu rektör bozuntusu arasında nasıl bir bağ kurdun anlama mümkün değil Her tesettürlü akplimi her tesettürlü kız gülemi oy verdi Her tesettürlü kız takkiyecimi lafını haddini bilde öyle konuş densizliğin lüzumu yok

incubus84' Alıntı:
Şimdiki cumhurbaşkanıyla Tesettürlü kızların okula alınmaması adına tabiri caizse savaş veren bu rektör bozuntusu arasında nasıl bir bağ kurdun anlama mümkün değil Her tesettürlü akplimi her tesettürlü kız gülemi oy verdi Her tesettürlü kız takkiyecimi lafını haddini bilde öyle konuş densizliğin lüzumu yok

Seni diger konulardada uyardım milletin dusuncesının yonune sen karar veremezsın varsa antitezin boynumuz kıldan incedir.
Bolume egonu tatmın etmek ıcın gırıyorsan mılletin densizligini tespit etme gibi bi yeteneginde varsa, had bildirmek senin tekelindeyse burada işin yok.

22 eylul 2007 itibariyle siyaset politikaya atııgın mesajlar ben tarafından silinecektir.

Görevin modluksa görevinin gereklerini yap görevinle gerilme
Sudan sebeblerle bu şekil keyfi bi uygulamayı yapabileceğini düşünüyosan
haline üzülmeye başladığımıda bil

bu ne hazımsızlık? bu ne çekemezlik? işte gerçek niyetiniz gerçek zihniyetiniz bu ancak bar köşelerinde elinizde viskiyle bu satırlar yazılabilir...

türbanla başörtüsü arasındaki fark nedir?

transfomer yazdıklarından ötürü 1 hafta ban cezası alacaksın..
banın açıldığında bölüm kurallarına bir göz at..

Yuzu kizaricak olsa gecmiste Kemalizm yer almasin dedigini
hatirlardi. Yuzu kizaracak tiplerden birisi degil bu.

Ayrica oyle mesajlar silinir gibi bir kural hatirlamiyorum ben. Yeni kural mi geldi
acaba bizim haberimiz yok? Varsa bir cezalik konu uyari ve(ya) ban verilir. Ama yazilanlarin cezasi olmadikca sansurcu zihniyetin burada isi yok.

Üzüldüm,
üniversitelerde türban sansürü,
hackhell de mesaj sansürü.burası paylaşım yeri arkadaş.ceza vercek yetkin var ama ya uyar ya ban la.
Bu ne zihniyet,arkadaşa diyorsun ki; git başörtünü çıkar okula öyle gir.
Yanlış mı düşünüyorum?

Geri