Günümüzde televizyon dünyası LCD ekranların hakimiyeti altında. Hernekadar renk kalitesinde OLED ekranlara yetişemeseler de ekran genişliği açısından pazara hükmediyorlar.
Fakat yeni bir teknoloji, LCD ekranları OLED alternatiflerinin önüne geçirebilir. Kuantum noktalar adı verilen bu yarıiletken nano-kristaller, elektrik akımı ile uyarıldıklarında saf ve zengin renkler veriyorlar. Bu teknolojinin üretimi daha kolay ve maliyeti de çok daha düşük. Kuantum nokta üreticisi Nanosys firması, 3M ile ortak olarak, QDEF filmlerin günümüz LCD ekranların arkasına entegre edilerek ticari seviyeye getirilmesi üzerine çalıştıklarını duyurdu.
Bostonda 2-8 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve SID (görüntü birimleri standartları üzerine çalışan Society for Information Display) tarafından düzenlenen sektörel Display Week etkinliği sırasında söz alan Nanosys, kuantum nokta filmler sayesinde görüntü birimlerinin enerji tüketiminin de yarıya indirilebileceğini ve aynı zamanda standartlarda belirtilenden %50 daha fazla renk sunabileceklerini söylüyor.
Nanosys CEOsu Jason Hartlove, OLED ekranlara ciddi bir rakip olarak çıkacak olan filmin büyük LCD üreticileri tarafından test edildiğini ve bu teknolojiye sahip 17″ ekranlı bir notebook ürününün 6 ay içinde piyasaya verileceğini ve açıkladı (biraz akıl yürütürsek hem ekran üreticisi olan, hem de bu tür yeni teknolojileri denemekten korkmayan büyük şirket denince akla Samsung Display geliyor. En büyük müşterisi de Apple. Yani bahsi geçen bu 17″ ekranlı dizüstü bilgisayarın Appledan çıkması yüksek ihtimal).
Kuantum nokta filmle desteklenen yeni LCD TVlerde panellerin kenarında beyaz geriden aydınlatma bulunacak. Bu kılavuz ışıklar, aydınlatmayı panel boyunca eşit olarak dağıtacak. Daha sonra bir dizi optik filmden geçerek filtrelenen ışık, temel RGB (kırmızı, yeşil, mavi) kombinasyonu ile yansıtılacak. Bu üç temel rengin daha saf ve yoğun olarak iletilmesi, renk skalasının da daha canlı ve zengin olmasına yol açıyor.
Hartlove, günümüz teknolojisinde, geniş spektrumlu beyaz renk içinde çok fazla pembe, sarı ve turuncu renkler bulunduğunu söylüyor. Bu sebeple bir renk filtresi ile kırmızı elde etmeye çalıştığımızda birçok kırmızımsı rengin de ana kırmızı renkle birlikte bu filtreden geçtiğini söylüyor. Ayrıca günümüz teknolojisinde verim de çok düşük. Beyaz LEDlerden (ki aslında bunlar sarı fosfor kaplı mavi LED ışıklar) elde edilen ışığın %90′ı optik film katmanları arasından geçerken ziyan oluyor.
Nanosysin kuantum nokta film teknolojisi ise yüksek verimli mavi LEDlerin bir kısmını saf kırmızı ve yeşile dönüştüren fosfor görevini görüyor ve ekstra bir masrafa gerek olmadan renk aralığını genişletiyor.
Bu teknolojinin günümüz LCD üretim teknolojisi ile tamamen uyumlu olduğunu belirten Hartlove, ayrıca fiyatı beyaz LEDlerin yarısı kadar olan mavi LED kullanımı ile malzeme maliyetini de ciddi oranda düşürdüklerinin altını çiziyor.