Oruca engel 5 hastalık!

ŤêΧâŠ

Altın Üye
Katılım
14 Kas 2005
Mesajlar
4,569
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Çanakkale (253 bin şehit adına)
Oruca engel 5 hastalık!
29 Ağustos 2008 Cuma 08:47
Ramazan yaklaşıyor. Doktorlar oruç tutmak isteyenleri uyarıyor. Bakın oruç tutmaya engel 5 hastalık ne?

Dr. Coşkun Yıldız, Ramazan ayında oruç tutmaya niyetlenen kalp, böbrek, şeker, karaciğer ve rahatsızlıkları devam eden mide hastalarının tedavilerini aksatacak olmaları nedeniyle oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu söyledi.

Ramazan'ın bu sene aşırı sıcaklara rastladığını hatırlatan Uzman Dr. Coşkun Yıldız, bu durumun mide hastalarını daha olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Mide problemleriyle sık karşılaşabilirler. Mide kanaması, ülserlerinin artması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için Ramazan başlamadan kontrol olmalarında fayda var. Bunun dışında genel olarak bol sıvı tüketilmesi gerekiyor.

Özellikle iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde. İftarda yağlı yemekleri fazla miktarda yememelerini öneriyoruz. Oruçlarını açtıktan sonra, bir müddet dinlenip, yemeğe yavaş yavaş devam etmelerini öneriyoruz. Yemekleri daha çok sıvı nitelikle gıdalardan tercih etmelerini, kızartmalardan, yağlardan uzak durmalarını istiyoruz" dedi.

ÜLSER DE RİSKLİ

Ülser kanaması geçirmiş olan hastaların eğer şikayetleri devam ediyorsa kontrolden geçmeleri gerektiğini belirten Yıldız, ülseri tamamen iyileşmeyen hastalara ise oruç tutmalarını tavsiye etmediklerini söyledi. Bu dönemde ağrı kesici kullanımının sık olduğu bilgisini veren Yıldız, hastalardan ağrı kesici kullanmamalarını istedi.

"AŞIRI SICAKLARA DİKKAT"

Oruç tutacak yaşlı hastaları da aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde dikkatli olmaları konusunda uyaran Yıldız, "Çok yaşlı hastalarımızın genel durumları iyi olsa bile yandaş hastalıkları ve havaların çok sıcak olması nedeniyle kalp krizi riskiyle karşılaşmamaları için onlara da oruç tutmalarını çok tavsiye etmiyoruz" diye konuştu

"KARACİĞER HASTALIĞI ÇOK ÖNEMLİ"

Karaciğer hastalarının sıvı ve tuz alımına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Yıldız, şunları söyledi: "Karaciğer hastaları bizim için çok önem arz ediyor bu dönem içerisinde. Bu hastalarımızın da sıvı alımına ve tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. Çok aşırı tuz alırlarsa ödem çok oluyor. Bu nedenle gün içerisinde rahatsızlıkları daha da artabilir. Tuz alımını kısıtlamalarında büyük fayda görüyorum."

YEDİKTEN SONRA DİNLENİN

Oruç tutan hastaların yemeği sahura kadar yaymaları gerektiğini ifade eden Yıldız, "Yatmadan önce de ağır yemek yememelerini öneriyoruz. Yedikten sonra en az 1-2 saat dinlenmelerini, daha sonra yatmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle kalp ve şeker hastalarının bu dönemde diyetlerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Tuzsuz yemek yemeleri gerekiyor" diye konuştu.

HAMUR İŞİNDEN UZAK DURUN

Ramazan'da sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Yıldız, çorba, meyve türü gıdalara yönelmek gerektiğini kaydetti. Özellikle yağlı, hamur işi gıdalardan, kızartma çeşitlerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Yıldız, "Türk mutfağı çok zengin, yemeklerimiz, tatlılarımız çok güzel ama bunları biz hastalarımıza çok tavsiye etmiyoruz ya da nefislerini köreltecek şekilde alıp idare etmelerini öneriyoruz" şeklinde konuştu.

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=154498&interstitial=true
 
1-Midde rahatsızlığı olan hastalar da Ramazan'da oruç tutabilirler. Dikkat etmeleri gereken kurallara uymak şartıyla... Mide ve barsak sistemi hastalıklarından bir kısmında Ramazan ayında oruç tutması sakıncalı olabilir.

İltihabi barsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı), sürekli ve düzenli ilaç kullanmayı gerektiren komplikasyonlu seyreden aktif ülser hastalıkları bu gruba giriyor. Bunun dışındaki mide ve bağırsak rahatsızlıklarında (fonksiyonel dispepsi, gastrit, irritable barsak sendromu, eski ülser hastalığı hikâyesi gibi) hastanın oruç tutmasında bir sakınca görülmüyor. Hastanın ilaç kullanımını gerektiren bir rahatsızlığı var ise ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Gastrit rahatsızlığı olan kişilerin iftarda orucu hafif şeylerle açtıktan sonra (örneğin çorba) araya en az 10 dakikalık bir boşluk bırakarak sonra yemeğe devam etmeleri, sofrada geçirilen zamanın artırılarak yenilen şeylerin miktarının azaltılması rahatsızlıkların azalmasını sağlayacaktır.

Özellikle reflü hastalarının yemek yedikten sonra hemen yatmamalıdır. Aksi takdirde hastalar geceyi göğüs kafesinde yanma, ağza acı su gelmesi şikâyetleri ile geçirebilmektedirler. Bunun için yemek yenildikten sonra en az 3-4 saatlik süre geçtikten sonra yatılmalıdır. Aynı şekilde sahur yemeklerinden sonra da hemen yatılmamalı ve mümkünse en az bir saatlik süre beklenmelidir.

2-Oruç, reflü hastalığının sebebi değildir, ancak ciddi reflüsü bulunan bir kişinin oruç tutması bir takım olumsuz sonuçlar doğurabilir. Oruç ve reflü ilişkisini anlayabilmek için, öncelikle reflünün ne olduğunu tekrar gözden geçirmekte yarar var: Reflünün kelime anlamı geri kaçmak. Normalde sindirim sistemimizdeki içerik ağızdan, yutma borusuna, buradan da mideye doğru akar. Bunun tersine, mideden yutma borusuna doğru bir içerik kaçmaması gerekir. İçerdiği yoğun asit sebebiyle âdeta bir ''kezzap'' olan mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru geri kaçması, yutma borusunun buna karşı bir savunması olmadığından çok ciddi tahribata ve dolayısı ile ''reflü'' hastalığı olarak bilinen bir dizi probleme yol açar. Hastalar, eğer cerrahi tedavi görmemişlerse, düzenli ve sürekli olarak ilâç kullanmak, bir dizi özel yemek yeme alışkanlıkları edinmek zorundadırlar. Oruç tutarlarsa bu tedaviyi sürdürmeleri imkânsız olacağından, ciddi sıkıntı yaşayacaklardır. Reflünün cerrahi tedavisi sonrası, hastanın ilâç kullanmasına ya da bir diyet uygulamasına gerek kalmadığından, kişi rahatlıkla oruç tutabilir.
3-Hastalara Oruç İçin Tavsiyeler

Diyabetik hastalar: Diyabetik hastaların oruç tutmasında bir zarar olmadığı gibi, aksine çok faydalar vardır. Çünkü oruç ile diyabetleri yok olacak yada en azından daha iyileşecektir. Ama insülin alan diyabetiklerin oruç tutması risklidir. Bu hastaların doktorlarına danışarak iftar ve sahur vakitlerinde alacakları insülin miktarını öğrenmeleri zaruridir. Diyabetikler eğer oruç tutmuşsa iftar ve sahurlarda diyabetik yiyecekler yemelidir. Yine bu vakitlerde kan sekerlerini ölçtürmeleri gereklidir. .

Kalp hastaları: Oruç hâdisesinde kan basıncı düştüğü için bu hastaların oruç tutmasında fayda vardır. Bu hastalar ilâç seviyelerinin ayarlanması için doktorlarına başvurmalıdır. Hipertansiyonu ve ciddi kalp rahatsızlığı olanların oruç tutmaması tavsiye olunur.

Miğren`den başı ağrıyanlar: Oruç kandaki yağlı asitleri arttırdığı için bu hastaların oruç tutmaması tavsiye edilir.

Hamile hanımlar: Hamilelik çok hassas bir mevzu olduğundan, oruç olayına doktorla birlikte karar vermek uygundur. İlk ve sonuncu 3 ayda oruç tutmamalıdır. Sağlıklı bir hamilelikte, eğer Ramazan hamileliğin 4. ve 6. ayları arasındaysa, uzman doktorun yakın müşahadesi altında oruç tutabilir.

Tercüme Düzenleme ZAFER ARSAY

KANSIZLIK HAKKINDA
Kanda yağ miktarı fazla olan kimselerde, oruçla, serum trigliseridi ve kolestrol konsantrasyonunun azaldığını tesbit etmişlerdir. Bu durum, damar sertliğinin düzelmesine güzel bir zemin teşkil eder. Orucun müsbet bir tesiri de kan yapımı üzerindedir. Oruçlu iken kandaki besinler en az seviyeye düşünce, kemik iliği uyarılır. Bu yüzden, kanlı kişilerin tersine, kansızlık çekenler, oruç tuttuklarında daha kolay kan yaparlar.
 
Geri
Üst