SiLvErGhOsT
New member
- Katılım
- 19 Haz 2005
- Mesajlar
- 928
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 44
1- Giriş
1.1 - Bu Dökümanı Kim hazırladı
1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler
2-Overnet Nedir
2.1 Overnet'in getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar
2.2 Dezavantajlar
2.3 Overnet'ten sonra.
3 - Overnet PC'nizde
3.1 Overnet'i nereden indiririm.
3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler
4- Overnet Sekmeleri (Tabs)
4.1 Home Sekmesi (Açılış sayfası)
4.2 Search Sekmesi (Arama)
4.2 Transfers Sekmesi
4.3 Shared Sekmesi
4.4 Friends Sekmesi
4.5 Statistics sekmesi
5- Overnet Ayarları
5.1 Options (Ayarlar)- Genel Ayarlar.
5.2 Advanced (Gelişmiş) Ayarlar.
5.3 Network Ayarları
6- Overnet ile Nasıl hızlı dosya indiririm?
6.1- 256/64 512/128 1024/256 ve 2048/512 ADSL kullanıcıları için Ayarlar!
6.2- Netlimiter ve Cfosspeed
7- Sık rastlanan problemler ve çözümleri
1- Giriş
İnternette 10larca P2P programı bulunmaktadır ve listeye sürekli yeni programlar eklenmektedir.. Ancak bunlardan sadece bazıları kalıcı olabilmekte ve bazıları ise yanlış kullanım sebebiyle son derece etkisiz kalabilmektedir... Overnet bu sayısız program içinde ön saflarda yerini almış bir program olmasına rağmen hala doyurucu bir Türkçe yardım dosyası bulunmamaktadır.. Amacımız bu açığı elimizden geldiğince kapatmak ve bu kullanışlı programın nasıl doğru ve etkili bir şekilde kullanılabileceğini açıklamaktır...
Not: Bu döküman yazılırken kullanılan overnet sürümü 0.53'dür ancak daha eski sürümler ile 0.53 arasında çok büyük farklar yoktur
1.1 - Bu dökümanı kim Hazırladı.
Bu döküman divxplanet.com üyeleri için Dark_MeN_X ve elleshar tarafından hazırlanmıştır. Umarız Yardımcı olur.
1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler.
Bu başlıktan en üst seviyede verimi alabilmeniz için bazı terimlerin Türkçe karşılıkları ve bazılarınında (karmaşa yaratmamak için) ingilizce orijinalleri kullanılmıştır.
Kullanılan bazı terimler,kısaltmalar ve anlamları şu şekildedir
Server = Sunucu
Upload = Yükleme (UL)
Download = İndirme (DL)
Maksimum (Max)
Minimum (Min)
Tab=Sekme
Priority = Öncelik
High = Yüksek (Hi)
Part = Parça
Low = Düşük/Alçak (Lo)
Connection = Bağlantı
Incoming = Gelen
Temp = Geçici
Peer to Peer = Eş'ten Eş'e (P2P)
Graphical User Interface = Görsel Kullanıcı Arabirimi yada kullanıcı arabirimi. (GUI)
Adware = Advertisement+Software. Yani reklam destekli yazılım.
Spyware = Spy+Software . Yani casus yazılım. Sizin isteğiniz haricinde kişisel bilgilerinizi 3. şahıslara göndermek gibi işler yapan yazılımlara verilen genel isim.
default = Varsayılan, hazır. (Bilgisayar programları için, halihazırda yapılandırılmış değerler ve seçenekler de denilebilir)
2- Overnet Nedir?
Overnet kullanıcıların ortak bir bağlantı sunucusu ihtiyacı olmadan birbirinden dosya alışverişinde bulunabildikleri (Hybrid) bir P2P programıdır.
2.1 Overnet'in Getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar
Bugün itibariyle Overnet'in ayrı bir program olarak geliştirilmesi durdurulmuştur. Artık overnet ile edonkey2000 "edonkey2000" ismi altında birleştirilmiş olup benzerlerinden bir adım daha öteye geçen bir program halini almıştır.. Ancak overnet'in artık geliştirilmemesi bir sorun yaratmamaktadır. Varolan hatalarına rağmen yüzbinlerce kişi bu programın avantajlarından faydalanmaktadır... İlk olarak Overnet bir sunucu (server) gerektirmediği için hali hazırda kapatılmış napster,emule veya edonkey gibi ortadan kaybolma tehlikesi içermemektedir..Napster Silikon Vadisinde yerleştirilmiş merkezi bir sunucu ile ayakta dururken bu sunucunun kapatılması Napster'in sonu olmuştur. Aynı şekilde emule veya edonkey'de sunuculara bağlı çalışmaktadırlar. Her nekadar bu sunucular çok sayıda olsada 100000 kullanıcı ve yukarısına hizmet veren sunucu sayısı azdır... Yakın zamanda edonkey sunucusu "razoback2" nin geçici süre hizmet verememesi sebebiyle ortaya çıkan durum gözönüne alınırsa overnet'in değeri daha çok ortaya çıkar .. Overnet ağında bir sunucu bulunmadığından overnet kullanıcıları olduğu sürece dosya alışverişi mümkündür... Dosyaları öncelik sırasına koyma imakanınız vardır. Diğer bir avantajı ise "horde" özelliğidir. Bu özellik sayesinde en yüksek önceliğe sahip dosyanızı teoride hiçbir sınırlama olmadan indirebilme şansınız vardır... Overnet'in arabirimi ilk başta çok şaşalı görünmese bile son derece kullanışlıdır. Tek tuşla tüm overnet ayarlarına ulaşmak mümkündür ve sekmeli yapısı sayesinde düzenli bir görünüme sahiptir... Overnet'in en önemli özelliği yüksek hızlara kısa sürede ulaşabilmesidir.. Tam performans için genelde 1 saatten kısa bir süre yeterli olmaktadır.
2.3 Dezavantajlar
Herşeye rağmen Overnet eski bir programdır. En yeni sürümü 2003'ün ikinci yarısında yayınlanmıştır. Program içinde varolan aksaklıkların bir kısmı giderilip edonkey2000 adı altında tekrar yayınlanmıştır.. Varolan aksaklıklar arasında arama bölümünün tam çalışmaması,2GB yukarısı dosyalarla ilgili bazı problemler ve bazı durumlarda sisteme aşırı yük binmesi sorunları vardır. Ancak bu dezavantajlar genelde dosya indrimeyi çok etkilememektedir.
2.4 Overnetten sonra.
Bahsettiğimiz gibi edonkey2000 programı Overnet'in devamı niteliğindedir.. Bu iki programın yapımcıları olan Meta Machine grubu şu an edonkey2000 üzerinde çalışmaktadırlar ve bu yazı yazılırken edonkey2000'in en yeni sürümü V1.1 dir... edonkey2000 hem overnet hem de ed2k ağlarına bağlanabilmekte, tamamlanmamış dosyaları önizleme imkanı sağlamakta ve bir bit-torrent programı işlevi görebilmektedir.Yani tek bir programla hem torrent dosyalarını indirebilir, hem edonkey sunucularındaki kullanıcılardan dosya transfer edebilir, hem de overnet kullanıcılarıyla dosya paylaşabilirsiniz. Ayrıca edonkey2000 v1.1'de Overnet'te varolan arama sorunu, 2GB sorunu gibi bazı sorunlar ortadan kalkmış olup 1.1 den önce varolan lsass.exe ye aşırı yükleme durumu ortadan kalkmıştır... edonkey2000 overnet'in yerini alabilir mi? Teknik olarak zaten almıştır ancak kullanım kolaylığı ve kullanıcı memnuniyeti açısından overnet şu an için daha iyi bir seçenektir.
3 - Overnet PC'nizde
3.1 Overnet'i nereden indiririm.
Overnet 0.53 sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bizim virüs taramalarımıza göre bu dosya temiz olmakla beraber sizin de bir virüs taraması yapmanız tavsiye edilir.
http://downloads.vnunet.com/download/overnet/overnet/_547.html
Ayrıca, http://google.com.tr sitesinde overnet+download şeklinde bir arama da gerçekleştirebilirsiniz.Bu şekilde içinde hem overnet hem de download geçen sonuçlar karşınıza gelecektir
3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler.
Overnet programını internetten edindikten sonra yapmamız gereken tek şey indirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklamak ve programın kurulacağı yeri göstermektir. Bu yer genelde X
rogram files\overnet dir.İsteğe göre başka bir yer de belirtebilirsiniz..
DİKKAT: Overnet sürekli "next" tuşuna basılarak kurulursa bazı reklam programcıkları yüklemektedir. Ancak bu programcıkların kurulup kurulmaması size kalmıştır.Kurulum sırasında karşınıza "webhancer" gibi bazı reklam programcıklarından hangilerini kurmak istediğinizi soran bir ekran gelmektedir.. Tavsiyemiz bu kutucukların hepsinin "boş" bırakılması şeklindedir.. Bu bilgiden habersiz bazı kişiler aksini iddia etsede Overnet bilgisayarınıza sizin istemediğiniz hiçbirşeyi kesinlikle kurmaz!. Overnet bir spyware olmadığı gibi bu seçenekleri boş bırakırsanız bir adware de değildir. Sadece 468x60 boyutlarında bir reklam grafiği içerir ki bu reklamın da kimseye bir zararı bulunmamaktadır. Kurulum sonrası işlemler ve yapılması gereken ayarlar aşağıdaki bölümlerde detaylı olarak anlatılmıştır.
4- Overnet Sekmeleri (Tabs)
Overnette 6 adet tab vardır.Bu tablardan seçili olan açık yeşil renkle belirtilir
4.1 Home Sekmesi (Açılış Sayfası)
Sekmelerin en sağda olanıdır. Programı açınca karşınıza çıkar... Overnet kullanıcıları için genelde gereksiz bir sayfadır.
4.2 Search Sekmesi (Arama)
Arama sekmesi istediğiniz bir dosyayı ed2k ağında aramanızı sağlar. Overnet'in arama kısmında bazı hatalar bulunmaktadır. Bu yüzden aramalarınızı programı açtıktan hemen sonra, hiçbir hız sınırlayıcı program kullanmazken yapmanız tavsiye edilir.
1: Arayacağımız dosya ismini buraya yazıyoruz.
2: Dilersek arayacağımız dosya formatını belirliyoruz. (audio-ses-, video, images-resimler- gibi)
3: Problemsiz bir arama gerçekleştirirsek sonuçlar bu gibi bir sekmenin altında beliriyor. Birbirinden farklı birden fazla arama gerçekleştirebiliyoruz. Her arama için sonuçlar farklı bir sekmenin altında görüntüleniyor. Ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere biz iki arama gerçekleştirmişiz.. Çok sayıda kaynağa sahip dosyalar siyah renkte görünürken az bulunur dosyalar mavinin tonlarında görünüyor.
4: Arama sonuçları burada görüntüleniyor.
Name: Bulunan dosyaların ismini,
Size: Boyutunu,
Type: Türünü,
Format: Dosya Tipini belirtir.
Availability (bulunabilirlik/kaynak sayısı): Bu bölüm ise aradığınız dosyayı kaç kişinin indirdiğini veya indirmekte olduğunu gösteriyor. (NOT: Arama sonucunda ortaya çıkan kaynak sayıları hiçbir zaman kesin değildir.)
Ayrıca, arama sonucunda karşınıza çıkan dosyaların tamamiyle indirilebilir olup olmadığını bu bölümden anlayamıyoruz. Örneğin 100 kaynağa sahip gibi görünen bir dosyada tüm kullanıcılar dosyanın ancak %99'unu indirebilmiş ve geriye kalan %1 hiçbirzaman paylaşılmamış olabilir.Bu gibi herkesin belli bir yüzdede takıldığı dosyaların tamamlanma şansı zayıftır ve tamamlanmayan dosyalar hiçbirişe yaramazlar.
4.2 Transfers Sekmesi
Transfers sekmesi indirmekte ve yüklemekte olduğunuz dosyalarla ilgili genel bilgiler içerir.
İndirdiğiniz dosyanın ismi.
2: ilgili dosyanın durumu.
Looking: Kaynak arama ve bekleme durumunu belirtir.
Queued: Dosya indirme sırasına henüz eklenmemiş durumda. Bu dosya için henüz kaynak aranmasına başlanmadı anlamındadır. Overnet bu işleri kendisi halleder. merak edilecek bir durum yok.
Transferring: İndiriliyor
Hash: "Hash" bir tanımlayıcıdır. Bir şifreleyici makina düşünün. Eğer bir dosyayı bu şifreleyiciye sokarsak karşılığında o dosyayı tanımlayan bir şifre alırız. İşte ortaya çıkan bu şifre o dosyanın "hash" kodudur.. P2P ağlarında dosyalar bu hash kodları sayesinde birbirinden ayrılırlar ve hangi dosyanın ne olduğu yine bu hash kodları sayesinde bilinir.. iki farklı dosyanın aynı hash numarasına sahip olması neredeyse mümkün değildir..
Hashing: Dosyaların hash kodlarının kontrol edilmesi ve yeni hash kodlarının oluşturulması işlemine verilen isimdir.. Dosyalarınızın sayısı ve boyutu ne kadar büyükse hashing süresi o kadar uzun olur. Bu süreç içinde bilgisayarınızın işlemcisine çok yük bineceği için bilgisayarınızda yavaşlamalar görebilirsiniz. Ancak "hashing" işlemi bitince PC'niz tekrar eski haline dönecektir.
3: Dosya boyutu.
4: Dosyanın ne kadarının indirilmiş durumda olduğunu belirtir.
5: O dosya için indirme Hızını belirtir.
6: Belirtilen hızda indirme sürerse dosyanın ne kadar süre sonra tamamlanacağını gösterir.
7: Dosyanın tamalanma oranını ve kaynak durumunu belirtir.
Siyah: Halihazırda indirilmiş kısımlar
Kırmızı: Henüz kaynak bulunamamış kısımlar. (dosyanın o bölümüne sahip kişilerle henüz bağlantı kurulamadı anlamında)
Mavi: Henüz bu bölümler indirilmemiş ama indirebileceğiniz kaynaklar mevcut. Mavi renginin koyuluğu kaynak bolluğunu ifade eder. Ne kadar koyu o kadar çok kaynak.
Not: Bu ekran görüntüsü overnet açılır açılmaz alındığı için henüz yeterli kaynağa ulaşılamamış. Eğer bir dosya ismi günlerce kırmızı renkte ise o dosya büyük olasılıkla ed2k ağında tam olarak paylaşılamamış demektir. Yani dosyayı tamamlamanız imkansız olabilir.
8: Öncelik anlamındadır. Öncelik sırası hızla ilgili bir seçenek değildir. Dosyalar bir eşten diğerine aktarılırken eşler arasında bir bağlantı kurulur ve bu bağlantı sayesinde dosya transfer edilir. Eşlerle yeni bir bağlantı kurulacağı zaman öncelik sırasına göre bu bağlantılar kurulur.. Örneğin Max bağlantı sayınız 100ken 99 kurulu bağlantınız olsun. Kalan 1 bağlantı tahsis edilirken yüksek öncelikli(high priority) dosyalar öncelik sahibidir.Dosyaların isimleri üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayıp "set priority" seçeneğiyle dosyaların önceliklerini belirleyebiliriz. 3 alt seçeneğimiz vardır: high(yükek),low(düşük) ve normal.. Eğer 90 dosya indirmekteyseniz bunların 30 tanesi high, 30 tanesi low ve kalan 30 taneside normal öncelikte olması tavsiye edilir.
9: Herbir dosya için mevcut kaynak sayısını gösterir.
10: İndirmekte olduğumuz dosyaların listesi
11: O an için yüklemekte olduğumuz dosyalar ve bu dosyaları kime yüklediğimizle ilgili bilgiler.
EK 1: Ekranın en üstünde bulunan OVERNET D: XX U: XX ibaresi o an için sahip olduğunuz yükleme ve indirme hızını gösterir.
EK 2:Transfers sekemsinin hemen altındaki bilgiler.
Downloads : İndirilen dosya sayısı
Sources: Tüm dosyalarınız için o ana kadar bulunmuş kaynak sayısı.
Uploads: Yükleme yaptığınız kişi sayısı
Queue: Sizden dosya indirmek için bekleyen kişilerin sayısı
Ek 3: Ekranın en alt kısmındaki bazı değerler.
Users: O an için overnet kullanan kişi sayısı ( yaklaşık ve kabaca verilmiş bir rakamdır.. Genelde 500.000 ve üzeridir. Bu rakam çok çok az ise bir problemden şüphelenebilirsiniz)
Files: Ağdaki mevcut dosya sayısını temsil eder (tamamen yaklaşık bir rakamdır)
Reachable: Erişilebilir demektir. Overnetin diğer kullanıcılardan sıkıntısız dosya alışverişi yapabilecek durumda olduğunu belirtir. Problemli durumlarda bu kısımda "reachable" yerine unclear ve unreachable ibareleri görülebilir. Genelde bu ibareler yanlış port yönlendirilmesi ve/veya güvenlik duvarının yanlış yapılandırılması sebebiyle ortaya çıkar.
4.3 Shared Sekmesi
1.1 - Bu Dökümanı Kim hazırladı
1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler
2-Overnet Nedir
2.1 Overnet'in getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar
2.2 Dezavantajlar
2.3 Overnet'ten sonra.
3 - Overnet PC'nizde
3.1 Overnet'i nereden indiririm.
3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler
4- Overnet Sekmeleri (Tabs)
4.1 Home Sekmesi (Açılış sayfası)
4.2 Search Sekmesi (Arama)
4.2 Transfers Sekmesi
4.3 Shared Sekmesi
4.4 Friends Sekmesi
4.5 Statistics sekmesi
5- Overnet Ayarları
5.1 Options (Ayarlar)- Genel Ayarlar.
5.2 Advanced (Gelişmiş) Ayarlar.
5.3 Network Ayarları
6- Overnet ile Nasıl hızlı dosya indiririm?
6.1- 256/64 512/128 1024/256 ve 2048/512 ADSL kullanıcıları için Ayarlar!
6.2- Netlimiter ve Cfosspeed
7- Sık rastlanan problemler ve çözümleri
1- Giriş
İnternette 10larca P2P programı bulunmaktadır ve listeye sürekli yeni programlar eklenmektedir.. Ancak bunlardan sadece bazıları kalıcı olabilmekte ve bazıları ise yanlış kullanım sebebiyle son derece etkisiz kalabilmektedir... Overnet bu sayısız program içinde ön saflarda yerini almış bir program olmasına rağmen hala doyurucu bir Türkçe yardım dosyası bulunmamaktadır.. Amacımız bu açığı elimizden geldiğince kapatmak ve bu kullanışlı programın nasıl doğru ve etkili bir şekilde kullanılabileceğini açıklamaktır...
Not: Bu döküman yazılırken kullanılan overnet sürümü 0.53'dür ancak daha eski sürümler ile 0.53 arasında çok büyük farklar yoktur
1.1 - Bu dökümanı kim Hazırladı.
Bu döküman divxplanet.com üyeleri için Dark_MeN_X ve elleshar tarafından hazırlanmıştır. Umarız Yardımcı olur.
1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler.
Bu başlıktan en üst seviyede verimi alabilmeniz için bazı terimlerin Türkçe karşılıkları ve bazılarınında (karmaşa yaratmamak için) ingilizce orijinalleri kullanılmıştır.
Kullanılan bazı terimler,kısaltmalar ve anlamları şu şekildedir
Server = Sunucu
Upload = Yükleme (UL)
Download = İndirme (DL)
Maksimum (Max)
Minimum (Min)
Tab=Sekme
Priority = Öncelik
High = Yüksek (Hi)
Part = Parça
Low = Düşük/Alçak (Lo)
Connection = Bağlantı
Incoming = Gelen
Temp = Geçici
Peer to Peer = Eş'ten Eş'e (P2P)
Graphical User Interface = Görsel Kullanıcı Arabirimi yada kullanıcı arabirimi. (GUI)
Adware = Advertisement+Software. Yani reklam destekli yazılım.
Spyware = Spy+Software . Yani casus yazılım. Sizin isteğiniz haricinde kişisel bilgilerinizi 3. şahıslara göndermek gibi işler yapan yazılımlara verilen genel isim.
default = Varsayılan, hazır. (Bilgisayar programları için, halihazırda yapılandırılmış değerler ve seçenekler de denilebilir)
2- Overnet Nedir?
Overnet kullanıcıların ortak bir bağlantı sunucusu ihtiyacı olmadan birbirinden dosya alışverişinde bulunabildikleri (Hybrid) bir P2P programıdır.
2.1 Overnet'in Getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar
Bugün itibariyle Overnet'in ayrı bir program olarak geliştirilmesi durdurulmuştur. Artık overnet ile edonkey2000 "edonkey2000" ismi altında birleştirilmiş olup benzerlerinden bir adım daha öteye geçen bir program halini almıştır.. Ancak overnet'in artık geliştirilmemesi bir sorun yaratmamaktadır. Varolan hatalarına rağmen yüzbinlerce kişi bu programın avantajlarından faydalanmaktadır... İlk olarak Overnet bir sunucu (server) gerektirmediği için hali hazırda kapatılmış napster,emule veya edonkey gibi ortadan kaybolma tehlikesi içermemektedir..Napster Silikon Vadisinde yerleştirilmiş merkezi bir sunucu ile ayakta dururken bu sunucunun kapatılması Napster'in sonu olmuştur. Aynı şekilde emule veya edonkey'de sunuculara bağlı çalışmaktadırlar. Her nekadar bu sunucular çok sayıda olsada 100000 kullanıcı ve yukarısına hizmet veren sunucu sayısı azdır... Yakın zamanda edonkey sunucusu "razoback2" nin geçici süre hizmet verememesi sebebiyle ortaya çıkan durum gözönüne alınırsa overnet'in değeri daha çok ortaya çıkar .. Overnet ağında bir sunucu bulunmadığından overnet kullanıcıları olduğu sürece dosya alışverişi mümkündür... Dosyaları öncelik sırasına koyma imakanınız vardır. Diğer bir avantajı ise "horde" özelliğidir. Bu özellik sayesinde en yüksek önceliğe sahip dosyanızı teoride hiçbir sınırlama olmadan indirebilme şansınız vardır... Overnet'in arabirimi ilk başta çok şaşalı görünmese bile son derece kullanışlıdır. Tek tuşla tüm overnet ayarlarına ulaşmak mümkündür ve sekmeli yapısı sayesinde düzenli bir görünüme sahiptir... Overnet'in en önemli özelliği yüksek hızlara kısa sürede ulaşabilmesidir.. Tam performans için genelde 1 saatten kısa bir süre yeterli olmaktadır.
2.3 Dezavantajlar
Herşeye rağmen Overnet eski bir programdır. En yeni sürümü 2003'ün ikinci yarısında yayınlanmıştır. Program içinde varolan aksaklıkların bir kısmı giderilip edonkey2000 adı altında tekrar yayınlanmıştır.. Varolan aksaklıklar arasında arama bölümünün tam çalışmaması,2GB yukarısı dosyalarla ilgili bazı problemler ve bazı durumlarda sisteme aşırı yük binmesi sorunları vardır. Ancak bu dezavantajlar genelde dosya indrimeyi çok etkilememektedir.
2.4 Overnetten sonra.
Bahsettiğimiz gibi edonkey2000 programı Overnet'in devamı niteliğindedir.. Bu iki programın yapımcıları olan Meta Machine grubu şu an edonkey2000 üzerinde çalışmaktadırlar ve bu yazı yazılırken edonkey2000'in en yeni sürümü V1.1 dir... edonkey2000 hem overnet hem de ed2k ağlarına bağlanabilmekte, tamamlanmamış dosyaları önizleme imkanı sağlamakta ve bir bit-torrent programı işlevi görebilmektedir.Yani tek bir programla hem torrent dosyalarını indirebilir, hem edonkey sunucularındaki kullanıcılardan dosya transfer edebilir, hem de overnet kullanıcılarıyla dosya paylaşabilirsiniz. Ayrıca edonkey2000 v1.1'de Overnet'te varolan arama sorunu, 2GB sorunu gibi bazı sorunlar ortadan kalkmış olup 1.1 den önce varolan lsass.exe ye aşırı yükleme durumu ortadan kalkmıştır... edonkey2000 overnet'in yerini alabilir mi? Teknik olarak zaten almıştır ancak kullanım kolaylığı ve kullanıcı memnuniyeti açısından overnet şu an için daha iyi bir seçenektir.
3 - Overnet PC'nizde
3.1 Overnet'i nereden indiririm.
Overnet 0.53 sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bizim virüs taramalarımıza göre bu dosya temiz olmakla beraber sizin de bir virüs taraması yapmanız tavsiye edilir.
http://downloads.vnunet.com/download/overnet/overnet/_547.html
Ayrıca, http://google.com.tr sitesinde overnet+download şeklinde bir arama da gerçekleştirebilirsiniz.Bu şekilde içinde hem overnet hem de download geçen sonuçlar karşınıza gelecektir
3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler.
Overnet programını internetten edindikten sonra yapmamız gereken tek şey indirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklamak ve programın kurulacağı yeri göstermektir. Bu yer genelde X
DİKKAT: Overnet sürekli "next" tuşuna basılarak kurulursa bazı reklam programcıkları yüklemektedir. Ancak bu programcıkların kurulup kurulmaması size kalmıştır.Kurulum sırasında karşınıza "webhancer" gibi bazı reklam programcıklarından hangilerini kurmak istediğinizi soran bir ekran gelmektedir.. Tavsiyemiz bu kutucukların hepsinin "boş" bırakılması şeklindedir.. Bu bilgiden habersiz bazı kişiler aksini iddia etsede Overnet bilgisayarınıza sizin istemediğiniz hiçbirşeyi kesinlikle kurmaz!. Overnet bir spyware olmadığı gibi bu seçenekleri boş bırakırsanız bir adware de değildir. Sadece 468x60 boyutlarında bir reklam grafiği içerir ki bu reklamın da kimseye bir zararı bulunmamaktadır. Kurulum sonrası işlemler ve yapılması gereken ayarlar aşağıdaki bölümlerde detaylı olarak anlatılmıştır.
4- Overnet Sekmeleri (Tabs)
Overnette 6 adet tab vardır.Bu tablardan seçili olan açık yeşil renkle belirtilir
4.1 Home Sekmesi (Açılış Sayfası)
Sekmelerin en sağda olanıdır. Programı açınca karşınıza çıkar... Overnet kullanıcıları için genelde gereksiz bir sayfadır.
4.2 Search Sekmesi (Arama)
Arama sekmesi istediğiniz bir dosyayı ed2k ağında aramanızı sağlar. Overnet'in arama kısmında bazı hatalar bulunmaktadır. Bu yüzden aramalarınızı programı açtıktan hemen sonra, hiçbir hız sınırlayıcı program kullanmazken yapmanız tavsiye edilir.

1: Arayacağımız dosya ismini buraya yazıyoruz.
2: Dilersek arayacağımız dosya formatını belirliyoruz. (audio-ses-, video, images-resimler- gibi)
3: Problemsiz bir arama gerçekleştirirsek sonuçlar bu gibi bir sekmenin altında beliriyor. Birbirinden farklı birden fazla arama gerçekleştirebiliyoruz. Her arama için sonuçlar farklı bir sekmenin altında görüntüleniyor. Ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere biz iki arama gerçekleştirmişiz.. Çok sayıda kaynağa sahip dosyalar siyah renkte görünürken az bulunur dosyalar mavinin tonlarında görünüyor.
4: Arama sonuçları burada görüntüleniyor.
Name: Bulunan dosyaların ismini,
Size: Boyutunu,
Type: Türünü,
Format: Dosya Tipini belirtir.
Availability (bulunabilirlik/kaynak sayısı): Bu bölüm ise aradığınız dosyayı kaç kişinin indirdiğini veya indirmekte olduğunu gösteriyor. (NOT: Arama sonucunda ortaya çıkan kaynak sayıları hiçbir zaman kesin değildir.)
Ayrıca, arama sonucunda karşınıza çıkan dosyaların tamamiyle indirilebilir olup olmadığını bu bölümden anlayamıyoruz. Örneğin 100 kaynağa sahip gibi görünen bir dosyada tüm kullanıcılar dosyanın ancak %99'unu indirebilmiş ve geriye kalan %1 hiçbirzaman paylaşılmamış olabilir.Bu gibi herkesin belli bir yüzdede takıldığı dosyaların tamamlanma şansı zayıftır ve tamamlanmayan dosyalar hiçbirişe yaramazlar.
4.2 Transfers Sekmesi
Transfers sekmesi indirmekte ve yüklemekte olduğunuz dosyalarla ilgili genel bilgiler içerir.

İndirdiğiniz dosyanın ismi.
2: ilgili dosyanın durumu.
Looking: Kaynak arama ve bekleme durumunu belirtir.
Queued: Dosya indirme sırasına henüz eklenmemiş durumda. Bu dosya için henüz kaynak aranmasına başlanmadı anlamındadır. Overnet bu işleri kendisi halleder. merak edilecek bir durum yok.
Transferring: İndiriliyor
Hash: "Hash" bir tanımlayıcıdır. Bir şifreleyici makina düşünün. Eğer bir dosyayı bu şifreleyiciye sokarsak karşılığında o dosyayı tanımlayan bir şifre alırız. İşte ortaya çıkan bu şifre o dosyanın "hash" kodudur.. P2P ağlarında dosyalar bu hash kodları sayesinde birbirinden ayrılırlar ve hangi dosyanın ne olduğu yine bu hash kodları sayesinde bilinir.. iki farklı dosyanın aynı hash numarasına sahip olması neredeyse mümkün değildir..
Hashing: Dosyaların hash kodlarının kontrol edilmesi ve yeni hash kodlarının oluşturulması işlemine verilen isimdir.. Dosyalarınızın sayısı ve boyutu ne kadar büyükse hashing süresi o kadar uzun olur. Bu süreç içinde bilgisayarınızın işlemcisine çok yük bineceği için bilgisayarınızda yavaşlamalar görebilirsiniz. Ancak "hashing" işlemi bitince PC'niz tekrar eski haline dönecektir.
3: Dosya boyutu.
4: Dosyanın ne kadarının indirilmiş durumda olduğunu belirtir.
5: O dosya için indirme Hızını belirtir.
6: Belirtilen hızda indirme sürerse dosyanın ne kadar süre sonra tamamlanacağını gösterir.
7: Dosyanın tamalanma oranını ve kaynak durumunu belirtir.
Siyah: Halihazırda indirilmiş kısımlar
Kırmızı: Henüz kaynak bulunamamış kısımlar. (dosyanın o bölümüne sahip kişilerle henüz bağlantı kurulamadı anlamında)
Mavi: Henüz bu bölümler indirilmemiş ama indirebileceğiniz kaynaklar mevcut. Mavi renginin koyuluğu kaynak bolluğunu ifade eder. Ne kadar koyu o kadar çok kaynak.
Not: Bu ekran görüntüsü overnet açılır açılmaz alındığı için henüz yeterli kaynağa ulaşılamamış. Eğer bir dosya ismi günlerce kırmızı renkte ise o dosya büyük olasılıkla ed2k ağında tam olarak paylaşılamamış demektir. Yani dosyayı tamamlamanız imkansız olabilir.
8: Öncelik anlamındadır. Öncelik sırası hızla ilgili bir seçenek değildir. Dosyalar bir eşten diğerine aktarılırken eşler arasında bir bağlantı kurulur ve bu bağlantı sayesinde dosya transfer edilir. Eşlerle yeni bir bağlantı kurulacağı zaman öncelik sırasına göre bu bağlantılar kurulur.. Örneğin Max bağlantı sayınız 100ken 99 kurulu bağlantınız olsun. Kalan 1 bağlantı tahsis edilirken yüksek öncelikli(high priority) dosyalar öncelik sahibidir.Dosyaların isimleri üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayıp "set priority" seçeneğiyle dosyaların önceliklerini belirleyebiliriz. 3 alt seçeneğimiz vardır: high(yükek),low(düşük) ve normal.. Eğer 90 dosya indirmekteyseniz bunların 30 tanesi high, 30 tanesi low ve kalan 30 taneside normal öncelikte olması tavsiye edilir.
9: Herbir dosya için mevcut kaynak sayısını gösterir.
10: İndirmekte olduğumuz dosyaların listesi
11: O an için yüklemekte olduğumuz dosyalar ve bu dosyaları kime yüklediğimizle ilgili bilgiler.
EK 1: Ekranın en üstünde bulunan OVERNET D: XX U: XX ibaresi o an için sahip olduğunuz yükleme ve indirme hızını gösterir.
EK 2:Transfers sekemsinin hemen altındaki bilgiler.
Downloads : İndirilen dosya sayısı
Sources: Tüm dosyalarınız için o ana kadar bulunmuş kaynak sayısı.
Uploads: Yükleme yaptığınız kişi sayısı
Queue: Sizden dosya indirmek için bekleyen kişilerin sayısı
Ek 3: Ekranın en alt kısmındaki bazı değerler.
Users: O an için overnet kullanan kişi sayısı ( yaklaşık ve kabaca verilmiş bir rakamdır.. Genelde 500.000 ve üzeridir. Bu rakam çok çok az ise bir problemden şüphelenebilirsiniz)
Files: Ağdaki mevcut dosya sayısını temsil eder (tamamen yaklaşık bir rakamdır)
Reachable: Erişilebilir demektir. Overnetin diğer kullanıcılardan sıkıntısız dosya alışverişi yapabilecek durumda olduğunu belirtir. Problemli durumlarda bu kısımda "reachable" yerine unclear ve unreachable ibareleri görülebilir. Genelde bu ibareler yanlış port yönlendirilmesi ve/veya güvenlik duvarının yanlış yapılandırılması sebebiyle ortaya çıkar.
4.3 Shared Sekmesi
