Oyun Dünyası.. [Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum..]

PRotype

Game Spider
Reaction score
0
Öncelikle yazacaklarıma başlamadan önce LEVEL dergisine teşekkür etmek istiyorum. Ne zamandır merak ettiğim bu konuyu açıklığa kavuşturdukları için. Aşağıda belirtmiş olduklarımın daha detaylı ve akıcı olanını LEVEL dergisinin Dosya Konusu bölümünde bulabilirsiniz..

---

Kimi zaman eğlenceli bir hal almıştır oyun oynamak. Belki ülkemizde biraz geriden takip edilen bir sektör halinde olsada,çoğu oyunun Joker konumundaki fanatikleri hep bizden çıkmıştır. Şuan dünya çapında,önceki yıllara nazaran daha önde bulunan Sinema sektörü kendisini artık oyun sektörüne kaptırmış ve bu sektöre karşı fazla dayanamamıştır. Çoğu filmin senaryosu,oyunlardan alınmadır ya da bir filmin önce oyunu çıkar sonra sinema arşivi; günümüzde bu böyledir...

Nitekim unuttuğumuz birşey var. Dünya çizgisini belirleyen bir politika mevcut oda siyaset. Her yerde propogandası yapılan,hemen hemen her yerde konuşulan bir yapıdır siyaset.
İşte son yıllarda kendini bulan oyun sektörü diğer sanat dalları gibi nasibini almıştır siyasetten..

Oyun İçi Siyaset

Bu yazının başını okuyanlar sallıyorsun be Pro diyordur şimdi. Ama yaklaşık olarak 9 yıldır oyun dünyasındayım ve neyin ne olduğunu dünkü okumuş olduğum yazıdan sonra çok iyi anladım. Şöyle birşey mevcut ki bilinçsiz davranırsak oyun dediğim o eğlence bizi resmen tutsak ediyor kendine.. Eğer oyuncuda farkına varamazsa bazı şeylerin hepten iş işten geçmiştir..

America's Army oyunun oynayıcı sayısı ne kadardır bilmiyorum ama sallama bir rakam olarka 1 milyon kişi diyelim. İşte bu 1 milyon kişi online olarak oynadığı bu oyunun başında terörist avladığını sanar durur. Ama bu öyle değildir. Çünkü America's Army gerçekle örtüşen bir yapıya sahip. Gerek mevki,gerek donanımsal olarak tipik bir Amerikan askeri(!)

Oyunda terörist avlarkan,kafa patlatırken öğrendiğiniz çok şey olacak çünkü oyun şuanda yapay zekası en üst seviyelere çekilmiş durumda yani gerçekte bir asker ne yapıyorsa orada da aynısı mevcut. Ki bu işin içine mikrofonlar,çeşitli cihazlar girince. Tam bir askerlik eğitimi yapmış oluyorsun.Yani artık siz bir Amerikan Askerisiniz...

Neden hiç Nazi olunmuyor??

Evet en çok merak ettiğim konu bu. 9 yıldır oynadağım FPS türü,2. Dünya Savaşı içerikli oyun vardır ama hepsine bakmışımdır. Ama hep aynı tablo.. Hitler ve askerleri bizi bekliyor biz ya bir Amerikan Askeri oluyoruz ya da Kızıl Ordu'nun bir elemanı. Merak ediyorum niye hep Hitler'e son veriyoruz? Neden bir Amerika'lı olupta Sovyet'lere karşı çıkmıyoruz.

İşte buradada ABD denen ülkenin çirkin politikası gün yüzüne çıkıyor. Bugüne dek birçok savaşa girmiş halk,girişmiş halk daha 9-10 yaşından kimi düşman edineceğini öğreniyor.. (Wii,Xbox,PS sağolsun..) Öyle ki küçük yaşta çocuklar ellerinde Call of Duty,Battlefield,America's Army vs. geçinip gidiyorlar.. Hiç övünmeyin bizde de durum farklı değil.

Crysis

Bilmeyen,duymayan,görmeyen?? 3 Yerli kardeşin yapıtı olan ve en fazla fiziksel güce sahip oyun Crysis şuanda dünya oyun sektöründe bu böyle. Gel gelelim burada bile bir Amerikan askeri olup dünyayı tehtid eden uzaylı yaratıklara karşı savaşıyoruz. Tıpkı Rambo filmi gibi değil mi? Hep bir karakter,hep aynı senaryo. Kim biliyor ileride uzaylılarla savaşmıyacağımızı ya da savaşacağımızı kimse. Belki bir kısım o da Amerika...

Çocuklarınızı uzak tutun!!

Bu yazımı okuyan çocuk sahibi insanlar varsa bulunduğu yerde lütfen gerekli önlemleri alın. Mümkün olduğunca şiddet içeriği olan,kısmi siyasi içerik taşıyan oyunlardan uzak tutun. Heleki MMORPG türündeki oyunlardan hepten uzak tutun. Nolur kendinizi düşünmüyorsanız onları düşünün çünkü sonu olmayan bir girdabın içindeyiz..

RPG niye var??

RPG (Role Playing Game) yani Rol yapma oyunu. Sanal bir hikaye verilmiştir size ve hikayeyi kendiniz yaratırsınız. Belirli bir noktası mevcut değildir. İstediğiniz şekilde bir karakteri geliştirir. Büyüsüydü,okuydu uğraşır durursunuz. Tamam hoş güzel yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan tabloda iyi ve kötü yanlar var..

- Yapılan araştırmalar sonucu tüm oyunların insan zekasını canlandırdığı ve beyin hücrelerinin daha çok çalıştığı öne sürülmüştür.

- Çocuklara küçük yaşta oynatılacak yapay zeka dizgini bir oyun o çocuğun zeka gelişimini %20 oranında artıracaktır.

Evet iyi yanlar bunlardan ibaret. Belki stres vs. bunlardan kaçınmada iyi yanlardır ama gözler görüleni bu. Ama kötü yanlar..

Örnekler:

- Güney Kore'de genç bir grup StarCraft oynarken hayatlarını kaybettiler.

Evet StarCraft,Blizzard firmasının efsanesi. Strateji dolu,zeka gerektiren bir oyun ama bağımlısı olanın hali ortada ki bende bir zamanlar bağımlıydım. Yemek yemediğimi dahi hatırlıyorum..... Çünkü StarCraft yıllar önce çıkan bir oyun olmasına rağmen hala cafelerdeki yerini koruyordur. Çünkü seviliyordur.. Tek suçu budur. Güzel olmasıdır!

- MMORPG tarzı bir kaç oyunda, sanal para karşılığı gerçek paraların havada uçuştuğu. Bir kaç firma sahibinin iflas ettiği ve kendi eşlerini bile satma sınırına geldikleri haber dünyasına bomba gibi düşmüştü..

Bunu ben söylemiyorum bakın iş çok ciddi yapılacak bir hatanın telafisi olmayan tek oyun türü MMORPG'dir. RPG demiyorum MMORPG (Multiplayer Massively Online Role Playing) !! Çok büyük zararlara meydan açacak tek türdür. Bağımlısı olabileceğiniz tek yapıttır belkide. (Diablo atası sayılır bu oyununda cafelerdeki yeri hala sabittir.)

- Çin'de bir çocuk Knight Online oynarken hayatını kaybetti.

Bu olayıda mı duymadınız? Knight Online forumumuzda mevcut bir bölümü kapıyan MMORPG oyun. Hiçte küçümsenicek bir yerde değiller. World of Warcraft (MMORPG - Blizzard) şuanda 20 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda yani ülkemizin 1/4'ü gibi bir pay. Knight Online ise sadece 2 milyon kullanıcıya sahip ve açtığı zararlar ortada..

Sebebi şu;

World of Warcraft oynayabilmek için aylık 20 YTL gibi bir para ödemeniz gerekir. Rütbe almak kolay değildir.Karakter geliştirmek zordur ama oyunda en ufak bir şerefsizlik(!) yoktur. Çünkü firması Blizzard'tır! Oyunların mihenk taşıdır! Aylık 20 YTL verirsin. Instance(Labirent)'lere girer itemlerini düşürürsün,arkadaş çevren olur,tanışırsın kaynaşırsın.. (evlenen çiftler bile mevcuttur.)

Ama Knight Online öyle değildir. Free to Play. Yani oyun beleştir sabah girersin akşam çıkarsın. Oyundaki 100m (100.000.000 yani 100 milyon) şuanda gerçek para ile 20 YTL'yi bulmuş durumda!!

Çocuğunuz okul harçlığı uçtu...

- Final Fantasy serisinden bir oyun oynayan çocuk oyundaki Squall adlı karaktere özenip ailesini katletti.

Evet yaşanmış bir olaydır Google'a yazın teker teker çıkacaktır linkler. Ailesini katletmiş bir çocuk hemde bir oyuna özenip. Oyun türü RPG yorum..

- George Bush, Texas'ta rehabilitasyon merkezine gönderilmiş yaralı askerlerle oyun oynadı hemde ne oyunu biliyor musunuz? America's Army..

Eğer sağlığım önemli diyorsanız bu dünya hakkında birşey bilmiyorsanız hiç bulaşmayın çünkü elinizde kar edecek birşey bulunmayacaktır. Ama bilgim var,birşeyleri yapabiliyorum diyorsanız daha yeni yeni çiçek açan Oyun Sektörü her türlü imkanı ile karşınızda sadece bilgi ve beceri istiyor..

Eğer çocuğumu seviyorum diyorsanız onları uzak tutun bırakın RPG oynasınlar,bırakın Puzzle oynasınlar verin eline bir GameBoy Advance takılsınlar. Ama yukarıda belirttim siyasi,savaş içerikli oyunlardan uzak dursunlar.

Eğer çocuğum zeki olsun diyorsanuz. RTS oyunlarını atın önüne oynasınlar. Bırakın geliştirsinler kendilerini belki ileride size yardımı olur. Kendi stratejisini oluşturabilir birçok şeye de kendi başına son verebilir.

Eğer ki ben bu işlerden anlamam diyorsanız keyfinize yok be gidin sinemaya(oyun sektörünün gerisinde artık..) , gidin tiyatroya(oyun sektörünün gerisinde..) , gidin çay bahçelerine çay içmeye oturun evinizde sıcacık kahvenizle televizyon izleyin (oyun sektörü ile eşit durumdalar..) ama gelin görün ki halimiz ne olacak??

Biz eğlence isterken siyasete mi kapılıcaz?
Biz eğlence isterken katliam mı yapıcaz?
Yoksa biz eğlence olsun diye canımızdan mı olucaz..

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler..

Copyright ©2008 - PRotype@Hackhell​

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler..
-------
Ayipsin Kanka Herzaman =)
)

güzel anlatmışsın eline sağlık
zati rpg oyunlarını oldum olası sevmem :D

eline emegıne saglık Pro Baya bi uzun ama okudum:D

Diğer yazında bunun gibi güzeldi.2 bölüm olmuş bunuda sayfanın başlarına taşımak istedim :)

Geri