Padişahlar ne yerdi?Sultanlar ağızlarının tadını çok iyi bilirdi!!!İŞTEOSMANLIMUTFAGI

mck55

Banned
Katılım
5 Eyl 2007
Mesajlar
204
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Bizim OrAdan........
1.jpg

2.jpg

Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi.
3.jpg

Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.
4.jpg

Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.
5.jpg

Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi.
6.jpg

Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı.
7.jpg

Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.
8.jpg

Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi.
9.jpg

Sarayda ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.
En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi.
11.jpg

Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi.
12.jpg

Bamyanın özel bir yeri vardı.
13.jpg

Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı.
14.jpg

19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.
15.jpg

Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.
16.jpg

Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı.
17.jpg

Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.
18.jpg

Domates, 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı.
19.jpg

Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.
20.jpg

Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.
21.jpg

Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.
22.jpg

Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.

Emeğe Saygı için Sadece bir Teşekkür ve Yorum yeter...
 
III. Murat umumiyetle fastfood takılırdı..mahallenin köşesindeki tostçudan ayrılmazdı..:D:D
 
Geri
Üst