Php Dersleri 4

melihbakir

LorD oF The WaReZ
Katılım
18 Haz 2005
Mesajlar
2,195
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Ata'mın İzinden !..
Döngüler ( While, Do-While, Foreach )

1. For
2. While
3. Do .. while



Kimi zaman uzun süreçlere ihtiyaç duyarız. Bazen bu süreçleri teker teker girmek fazla zamanımızı alır, bazı durumlarda da algoritmik yapı buna izin vermez. Böyle durumlarda döngüler imdadımıza koşar, yüzlerce satırda yapılacak işlemi tek bir fonksiyonla yapmamıza olanak sağlar. Şimdi bu koşulları inceleyelim.


1. FOR

Php'de en sık kullanılan döngülerden biridir. Kullanımı oldukça basit ve pratiktir. Mantık <?for ( değer ; koşul ; artış ) { işlem }?> şeklindedir. Hemen bir örnekle açıklıyalım.

<?
for ($islem=0;$islem<100;$islem+1) { echo "$islem-"; } ;
?>

Yukarıdaki örnekte 1'den 100'e kadar saydık ve her sayının arasına "-" tire işareti koyduk. Yukarıda For'dan sonra açtığımız parantez ile $islem değişkeninin değerinin 0 olduğunu belirttik. $islem değeri 100'den küçükse işlemi sürdür diyerek $islem değerinin değerini her dönüşte 1 arttırdık. Böylelikle her dönüşte 1 artan $degisken değeri 100'ü bulunca for döngüsü dönmeyi durduracaktır.

2. While

Php'de en çok tercih edilen döngüdür. Oldukça pratiktir ve kodlaması çok basittir. Mantık <?while ( koşul ) { yapılacak işlem };?> Şeklinde olacaktır. Bu döngüyü örneklerle açıklıyalım ;

Yine Birden yüz'e kadar rakamları yazdıralım..

<?
$deger=1;

while ( $deger == 100 ) {
echo "Sayı = $deger\n";
$deger++;
};
?>

Bu kodları çalıştırmamız halinde tarayıcımız 1'den 100'e kadar bütün rakamları alt alta sıralıycaktır. Buradada while betiği ile koşulumuzu belirttik. $deger değeri 100'e eşitlenene kadar işlem devam edecek, her süreçte { parantezler içerisinde kodladığımız işlemleri yapacak. İşlemlerin içerisine değişken'in değerini her dönüşte 1 arttırdığımız belirten $deger++ ide kodlayarak sürecin adımlarını belirliyoruz.

While döngüsünün bir diğer kullanım şeklide aşağıdaki gibidir..

<?
$deger=1;

while ( $deger == 100 ) :
echo "Sayı = $deger\n";
$deger++;
endWhile;
?>

Yapılan işlem her ikisinde de aynıdır. Bu alternatif kullanımda dikkat edilmesi gereken husus, While betiğinin ":" iki nokta üst üste ile bitmesidir.


3. Do .. While

Do .. While döngüsü aslında While döngüsü ile aynıdır. Aralarındaki fark While ile önce koşulu sınarken, Do .. While ile koşul en son sınanır.. Mantık <?do { yapılacak işlem } while ( koşul );?> şeklindedir. Örneğin ;

<?
$deger=!;
do {
echo "Sayı = $deger\n";
$deger++;
} while ( $deger == 100 );
?>

Buradada yine 1'den 100'e kadar saydık. Görüldüğü gibi aradaki fark işlem sırasıdır.
 
Geri
Üst