40 kadının hidroelektrik santraline karşı hazırladıkları protesto rekor kırıyor.
Köyceğiz’in Beyoba beldesine yapılacak hidroelektrik santrale karşı mücadele eden 40 köylü kadının protesto için hazırladığı şarkı sanal alemde tıklanma rekoru kırıyor.
Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Beyoba Beldesi’nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen hidrolektrik santraline (HES) karşı yöre halkının 11 aydır sürdürdüğü mücadelede, eylemlere 40 köylü kadından oluşan Şalvar-Rap Grubu ilginç şarkı ve danslarıyla damgasını vurdu. 40 köylü kadınının ilginç dansları eşliğinde söylediği rap şarkılarla HES’e tepkilerini dile getirmeleri, en akılda kalanı ve ses getiren eylem oldu.
Şalvar-Rap Grubu’un 11 aydır bölgede devam eden eylemlerde zaman zaman tekrarladığı bu şovları, kısa sürede arkadaş paylaşım sitesi ‘facebook’ta en çok paylaşılan görüntüler arasında yer aldı. İşte kadınların protesto şarkılarından biri:
HESTİR
Hestir, hestir, suyu aldırmam
Tomruğa oturdum onu sardırmam
Hestir. hestir suyu sattırmam
Tomruğa oturdum, kanıt attırmam
Bir taş bin baş dedi nineler
Ablalar bacılar güzel analar
Sifon bozuksa su boşa akar
Conta kopuksa su boşa akar
Nehir boşa akmaz kalın kafa
Sana gereken otuz falaka
İlkokul bir, ünite iki, konu üç
Öğretmediyse git hocana küs
Su testisi su yolunda kırılır
Su yoksa yeşilliksiz kalınır
Yeşil yoksa doğa ana darılır
Darılırsa darağacına sarılır
Hestir, hestir, suyu aydırmam
Tomruğa oturdum onu sardırmam
Hestir. Hestir suyu sattırmam...
Köylü kadınların 11 aydır sürdürdüğü mücadeleye destek veren Yuvarlakçay Koruma Platformu üyesi Yasemin Pakyürek, şarkıları rüyasında görüp yazdığını söyledi.
kaynak ve video