Referandum’da oylanacak metin ortada yok!

zerkli

New member
Katılım
7 Eyl 2008
Mesajlar
2,738
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
faşizm uygulayandan uygulanana bulaşan bir hastalı
12 Eylül’de sandık başına gidenler 174 maddeli Anayasa’nın 26 maddesinin değişmesi ile ilgili oy kullanacaklar. Ancak “Neyi oylayacağız?” sorusunun yanıtı o kadar da net değil.

12 Eylül’de, AKP hükümetinin hazırladığı Anayasa değişiklikleri için yapılacak referandumda sandık başına gidilecek. AKP yanlıları 12 Eylül Anayasası’nı “daha demokratik” kıldıklarını iddia ettikleri değişiklikler için “evet” oyu istiyor. Solun büyük bir bölümü ve Meclis’teki muhalefet ise 12 Eylül Anayasası’nın anti-demokratik özüne dokunmayan ancak iktidarın işini kolaylaştıran değişiklikler için “hayır” çağrısı yapıyor. Bir de BDP'nin başını çektiği "boykot "cephesi var.

“Ancak bir de ben okuyayım şu Anayasa değişikliklerini, neymiş ne değilmiş?” dediğinizde işiniz epey zor. AKP Hükümetinin hazırladığı günden bu yana; Meclis'teki komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinden cumhurbaşkanının, oradan da Anayasa Mahkemesi’nin önüne gidene kadar pek çok değişikliğe uğrayan maddeler, son olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile bir kez daha değişmiş oldu. Sayfalarca uzunluktaki değişiklikleri, AKP’nin propaganda kitapçığından değilse, resmi gazeteden okumak mümkün. Ancak resmi gazetedeki metnin, nihai olarak oylanacak metin olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Anayasa Mahkemesi’nin değişikliklerin içeriğine dair vermiş olduğu “kısmi iptal” kararı ile “işler iyice karıştı”.

Değişikliklere son hali nasıl verildi?
12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak olan aslında, 26 anayasa maddesi değişikliğini kapsayan, 5982 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”. Bu kanun, Meclis’te Anayasa Komisyonu’nda yapılan görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulu’nda oya sunuldu ve kabul edilerek cumhurbaşkanına gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Kanun’u yani Anayasa değişikliklerini onaylamasının ardından kanun metni, referandumda halkın onayına sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ancak 111 milletvekilinin Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açmasıyla referandum süreci yine belirsiz hale geldi. Anayasa Mahkemesi 7 Temmuz tarihinde kararını açıkladı ve değişiklik paketinin iki maddesinin “kısmen iptali”ne karar verdi. Bu kararla birlikte referandum kesinleşirken değişiklikler daha da karmaşık hale gelmiş oldu.

26 maddelik Anayasa değişikliklerini kapsayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 13 Mayıs tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Normalde halkoylamasına sunulacak kanun metninin, Resmi Gazete’de yayınlanan ve Meclis tarafından karar altına alınmış söz konusu metin olması bekleniyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin içeriğe dair vermiş olduğu karar kanun metnini, dolayısıyla da 12 Eylül günü halkın oyuna sunulacak olan metni de değiştirmiş oldu.

Mahkeme kararı yok sayılabilir mi?
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, mahkemenin kararını sözlü olarak açıklamasının ardından 9 Temmuz’da mahkeme gerekçeli kararı da açıkladı. Ancak hukukçular, değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için mahkemenin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayınlanmış olması gerektiğine işaret ediyor. Öte yandan, bu durumda bile, daha önceden Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Anayasa değişikliklerini içeren kanun metninin değiştirilip değiştirilemeyeceğ tartışma konusu.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, mahkeme henüz kararını açıklamadan önce, “Yüksek Mahkeme’nin Anayasa Değişikliği Paketi’ndeki bazı maddeleri iptal etmesi halinde bu kararı yok hükmünde olacaktır. Hükümet, söz konusu maddelerin iptal edilmesi halinde, bu hukuksuz kararı kale almadan, iptal edilen maddeler de dahil olmak üzere paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır” diye konuşmuştu. Ancak hukuken, hükümetin Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi bir tercih yapması mümkün değil. Her şeye rağmen, uyguladığı durumda işler yine karışacak.

Referandum metni değişecek mi?
Anayasa Mahkemesi, 26 maddede yapılan değişkliklerden, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili iki maddede yer alan bazı bölümlerin çıkartılmasına hükmetti. Mahkeme bu kararıyla, anlaşılması zaten zor olan yeni değişiklikleri iyice içinden çıkılmaz bir hale getirirken aynı zamanda kendi yetki alanına giren şekli denetimden çıkarak, içeriğe dair bir denetimde bulunmuş oldu.

Şimdi hukukçuların tartıştığı konu, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının açıklanmasının ardından, 7 Mayıs'ta Resmi Gazete’de yayınlanmış olan 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’dan, iptaline hükmedilen kısımların çıkartılarak, referanduma yeni bir metnin götürülüp götürülemeyeceği.

Kısacası, referanduma iki aydan kısa bir süre kala, milyonlarca seçmenin üzerine oy kullanacağı metnin son hali hâlâ kesinleşmiş değil.

(soL-Haber Merkezi)





Referandum?da oylanacak metin ortada yok! | soL Haber Portalı
 
Gündemi değiştirerek zaman geçirmeye çalışıyorlar. 12 Eylül oltasını millete yedirmeye kalktılar ama muhalefetlerden anında cevap gelince sus pus oldular. Özellikle e-muhtıra olayından sonra iyice " dut yemiş bülbüle döndüler "
 
Geri
Üst