Robo-böcek test uçuşunda

bLueXtremE

єχтяємє &
Moderatör
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
8,245
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
39
Konum
αℓσиє gαℓαтαѕαяαу
091021-robobocek.widec.jpg


Beynine entegre edilmiş bir devre taşıyan kabuklu böcek uzaktan kumandayla istenen yöne uçuruldu.

Yine ABD, yine DARPA! Finansmanı Washington tarafından sağlanan proje sonucunda, sırtındaki çipten beynine elektrotlar bağlanan bir uçan kabuklu böcek uzaktan kumandayla yönlendirilebildi. Test uçuşlarında kalkış, sağa ve sola dönüşler, iniş hareketleri kablosuz bağlant yoluyla bir dizüstü bilgisayardan yönetilerek başarıyla gerçekleştirildi.


091021-robobocek2.jpg



Berkeley’deki California Üniversitesi’nde yürütülen ve ABD Savunma Bakanlığı’nın teknoloji yatırımlarından sorumlu DARPA enstitüsü tarafından finanse edilen projede, boyları 2 cm ile 20 cm arasında değişen üç kabuklu ve kanatlı böcek türü kullanıldı.

Böceklerin beyninde kanatları kontrol eden sinir merkezlerine elektrotlar yerleştirilerek uçuş sırasındaki kas hareketleri simüle edildi. Araştırma ekibinin lideri Hirotaka Sato, yarı böcek yarı robot olan sistemin gelecekteki mikro hava araçlarına model teşkil edebileceğini söyledi.

Ekibin hedefi, girilmesi tehlikeli olan uzak bölgelere gönderilebilecek ‘kurye’ böcekler üretmek. İstenen menzil ise 1 kilometre.

Daha önce de beyne entegre edişen sistemlerle bazı böcek türlerinin hareketleri kontrol edilebilmişti. Ancak son deney, böceğin uzaktan komutalı olarak uçurulabildiği ilk ilk tesy uçuşu olarak tarihe geçti.

NtvMsnBc

 
Cyborg böcekler (yarı böcek yarı makine)!

Böyle casusluk görülmedi.

Canlı böcekler artık ABD ordusuna casusluk hizmeti verecek. ABD İleri Savunma Projeleri Araştırma Kurumu, yıllar süren çalışmanın ardından casusluk amacıyla cyborg böcekler (yarı böcek yarı makine) yaratmayı başardı.

cyborg-casus-bocek-1.jpg


Hirotaka Sato liderliğindeki araştırmacı ekip, bir dizüstü bilgisayarla uzaktan kumandalı olarak yönetilebilecek cyborg böcekler yarattı.

Araştırmacı ekip, implant (canlı dokulara cansız maddelerin yerleştirilmesi) yoluyla beyni kanatları çalıştırması yönünde uyararak böceğin havalanma, uçma ve yere inmede nasıl kontrol edileceği üzerinde çalıştı. Kanat taraflarındaki temel kasları (bir tarafı diğerine göre daha fazla) uyararak, dönüşleri kontrol etmeyi başardılar.

cyborg-casus-bocek-2.jpg


Böceğe yerleştirilen ve sinir ve kas uyarıcılarını kullanan bu sistem bir mikropil ve telsizli bir mikrokontrolörden oluşuyor.

Bunlar pupa yani başkalaşan böceklerde lavradan sonraki evrede organizmanın içine yerleştiriliyor.
Berkeley'deki California Üniversitesi'nde yapılan deneylerde Cameroon'dan alınan üç büyük böcek türü kullanıldı. Böceklerin en küçükleri 2 santimetre uçunluğunda, en büyükleri ise 20 santimetre.
Görüntüler video paylaşım sitesi YouTube'da da yayınlandı.

Berkeley araştırmacıları, cyborg böceklerin mikro hava araçları olarak hizmet görebileceğini öne sürüyor.

Ekibe göre böcekler ulaşılamayan bölgelere kurye hizmeti de görebilir. Yusufböcekleri ve sinekler üzerinde de çalışan ekip bu türlerin benzersiz uçma kabiliyetlerinden faydalanmak istiyor.
Ekibin nihai hedefi ise hedefe 100 metreden fazla uçan ve hedefe ulaştıklarında kumanda edilene kadar yerinden kıpırdamayan cyborg böcekler yaratmak.


Kaynak
 
Geri
Üst