Münih Teknik Üniversitesi araştırmacıları, robotlara dokunmaya duyarlı cilt kazandırma sürecinde önemli bir adım attılar.
Araştırmacılar robotların dokunma duyusu kazanmalarının, onlara aynı zamanda öz farkındalık da kazandıracağını düşünüyorlar. İnsan derisinde olduğu gibi, yapay cilt bir nesne ile temas ettiğinde robotun otomatik olarak geri çekilmek ya da temasın gerçekleştiği tarafa dönerek kaynağı algılamak gibi davranışlar sergilemesi bekleniyor.
Yapay cilt, 5 santimetrekare ebadında altıgen bir plakada bulunan ve 1 cm’den daha yakındaki her türlü nesneyi algılayabilen 4 adet sensörden oluşuyor. Böylece hafif dokunuşlar da algılanabiliyor. Bu davranış insan derisi üzerindeki küçük tüylerin işlevi ile benzerlik gösteriyor. Isı sensörleri ve ivme ölçer (akselerometre) ile her eklemin hareketi ayrı ayrı kaydedilebiliyor. Araştırmacılar bu 5 cm2′lik alana daha sonra bir de basınç sensörü eklemeyi planlıyorlar.
Bu yapay cilt, yukarıda bahsettiğimiz plakanın kovan şeklinde yan yana birleştirilerek robota giydirilecek bir giysi haline getirilmesi ile oluşturuluyor. Araştırmacılar henüz o kadar geniş bir alan oluşturamamışlar, ancak yapılan deneylerde plakaların bulunduğu parçaya üflendiğinde ya da hafifçe dokunulduğunda robot kolun tepki verdiği gözlemlenmiş.
Profesör Gordon Cheng, yapay cilt tamamlandığında bir prototipe giydireceklerini ve robotun kendi çevresi ile etkileşime girmesini gözlemleyeceklerini belirtiyor. Böylece robotlar karanlıkta bile teması algılayabilecekler.