Rusya Türkiye'den soğan almıyor

  • Konbuyu başlatan WoLF
  • Başlangıç tarihi
W

WoLF

Guest
TÜRKİYE ile Suriye arasındaki gerginlik ardından Şam yönetimine destek veren Rusya’nın soğan ithalatını durduğu, bunun sonucunda Ankara’nın Polatlı İlçesi’nde üretilen 500 bin ton soğanın 200 bin tonunun tarlada kaldığı ileri sürüldü.

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, bu yıl ilçedeki 90 bin dönümlük arazide soğan ekimi yapıldığını söyledi. İşçi bulunamaması, soğanın para etmemesi ve Suriye ile olan gerginliğin pazar kaybına yol açtığını belirten Köseoğlu, Polatlı’da yaklaşık 40 bin dönümlük alandaki ürünün tarlada kalmasına sebep olduğunu açıkladı. Soğan ekiminin artık çok yaygın yapılmasının da bunda büyük etken olduğunu anlatan Köseoğlu, ’Arap Baharı’ ismi verilen Ortadoğu’daki gelişmelerin soğan piyasasını olumsuz etkilediğini söyledi.

KÖRFEZ KRİZİNDE DE OLMUŞTU

’Arap Baharı’ ve Türkiye-Suriye gerginliği gibi sebeplerin soğan pazarında büyük kriz yaşanmasına neden olduğu öne sürüldü. Özellikle soğanın en büyük pazarı olan Rusya’nın alımları durdurduğu iddia edildi. Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Körfez Krizi günlerinde de soğan piyasasının olumsuz etkilendiğini ve Polatlı çiftçisinin büyük zararlar ettiğini söyledi. Şimdi de Arap Baharı dalgalanmasında Türkiye-Suriye gerginliğinin soğan pazarını olumsuz etkilediğini belirten Köseoğlu, "Soğanın 10-15 kuruş olan fiyatı çok düşük, maliyeti kurtaramıyor. Soğanın maliyeti 23-25 kuruş aralığında" dedi.

40 BİN DÖNÜM TARLADA SOĞAN SÖKÜMÜ YAPILMADI

Köseoğlu, Polatlı’da yaklaşık 30-40 bin dönüm alanda soğanın toprakta kaldığını belirtirken, şöyle devam etti:
"Çiftçilerimiz soğanı sökmedi, tarlalarını olduğu gibi sürdüler. 200 bin tona yakın soğan tarlada kaldı. Aslında soğan piyasası bu rakamlara göre canlı kalması gerekirken, yine de soğan para etmiyor. Araplardaki krizden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Suriye krizi, Arap baharı soğanı etkiledi. Körfez krizinde de aynı durumu yaşamıştık."

KAVUN KARPUZ DA TARLADA KALDI

Zekai Köseoğlu, Polatlı bölgesinde üreticinin ekip para kazanabileceği başka ürünün olmadığını söyledi. Hububat piyasasının belli bir potansiyeli olduğunu, şeker pancarına üretim kotası uygulandığını belirten Köseoğlu, soğan ile birlikte kavun ve karpuzun da para etmediğini ve tarlada kaldığını vurguladı. Köseoğlu, bu yıl Polatlı’da 40 bin dönüme yakın alanda kavun karpuz ekimi yapıldığını söyledi.

"SOĞANDA EN BÜYÜK PAZARI KAYBETTİK"

Üretici Halis Yargıç, soğan piyasasında en büyük pazar olan Rusya’yı kaybettiklerini söyledi. Buna Suriye krizinin yol açtığını öne süren Yargıç, "Suriye, bizimle ticareti kapatıyor. Sadece Suriye değil, onun hamisi Rusya bizimle ticareti kesiyor. En büyük pazarımız Rusya’ydı, kaybettik. Bu bölgede ekebileceğimiz ürünleri ekmeliydik. Her yıl buğday olsaydı, her yıl buğday ekerdik. Tarımcılar buna ’münavebe’ der. Her yıl buğday ekerseniz, o toprak size hiçbir şey vermez. Burası ne Adana, ne de Söke ovasıdır. Buğdayı kaldırayım, mısır ekiyim, mısırı kaldırayım soğan ekeyim olmaz. Burada 2 yıl da buğday, sulu yerlerimize pancar ve soğan ekilir. Soğan korkunç bir hüsranla sona erdi. Çok büyük zarar var. İnsanlar tarlalarını satıyor. Köylünün elinden icra ile alınan traktör var. Bunlar hep bu ürünlerin para etmemesinden kaynaklanıyor. Soğanda bile dışa bağımlı oluruz. Yarın Hindistan’dan soğan getiririz. Çünkü bizde ekecek güç derman bırakmadılar" diye konuştu.

REKOLTE BOL İHRACAK YOK

Polatlı’nın önde gelen soğan üreticisi ve tüccarı Ceyhun Sirel, üretimde kilo başına 50 ila 100 kuruş dolayında zarar meydana geldiğini söyledi. Soğan üretiminin bol olduğunu, ancak ihracat sıkıntısı çektiklerini belirten Sirel, Türkiye piyasalarının da Polatlı’daki gibi kriz içinde olduğunu vurguladı

KaynaK
 
Geri
Üst