1001Design
330i ///M3 Design

Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarına göre, dünyanın dört bir yanındaki savaş alanlarında silah altına alınan 18 yaşının altında 250 bin çocuk var. Çocukların savaşlara sürülmesi antik zamanlardan kalan ve oldukça gizli bir uygulama olmasına karşın, son yıllarda uluslararası toplumun bu konudaki bilinçliliği gittikçe arttı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Liberya, savaşlarda çocuk askerlerin yer aldığı ilk iki ülke.

Fotoğrafta, Kongo’nun güneydoğusundaki, Kalemie bölgesinde elindeki silahıyla poz veren bir çocuk asker görülüyor, 2 Eylül 1998.

BAĞIMSIZLIK GÜNÜ GÖSTERİSİ
Elinde sahte bir silah olan genç bir Zimbabweli asker. Zimbabwe’nin 30’uncu bağımsızlık yıldönümü kutlamalarının yapıldığı Ulusal Spor Stadı’ndaki gösterilere katılıyor.

DEVRİYEDE
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 1990’larda yaşanan savaşlar yüzünden büyük bir yıkım yaşadı. Savaş süresince çocuklar savaşan taraflarca birbirlerinin üzerine sürüldü. UNICEF, bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde savaşan 30 bin çocuk olduğunu tahmin ediyor. Fotoğrafta, Demokratik Güçler İttifakına bağlı bir çocuk asker, Kinshasa kentinde devriyedeyken görülüyor, 21 Mayıs 1997.

BİR BAŞKA DEVRİYE
Bu yıl, ABD’nin desteklediği Somali hükümetinin İslamcı militanlarla çatışmak için çocukları askere aldığı haberleri yapıldı. Ancak militanların tarafına bakıldığında, silah altına alınanların neredeyse üçte ikisi çocuk askerlerden oluşuyor. Fotoğrafta, 17 Haziran 2009 tarihinde Somali’nin başkent Mogadişu’nun Tarbunka bölgesinde devriye geziyor.

EN RUTİN İŞ
Liberya’nın Gine sınırındaki küçük Voinjama kentinde devriye gezen genç bir çocuk asker, 15 Eylül 2002.

SİGARA MOLASI
Liberya’nın başkenti Monrovia’da Liberya kurtuluş hareketine bağlı olan bir çocuk asker sigara molasında, 30 Ekim 1992.

OYUNCAK AYI VE TÜFEK
Sırtında oyuncak ayı çantası olan bir çocuk asker Liberya’nın başkenti Monrovia’da fotoğrafçıya poz veriyor, 27 Haziran 2003.

OKULUN ÖNÜNDE
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Mai Mai militan örgütüne bağlı 14 yaşındaki çocuk askeri Baeni, Walikale bölgesindeki bir okulun önünde dururken, 4 Aralık 2004.

SİLAHSIZLANMA GÜNÜ
Savaşlar sona erse de, çocuk askerlerin durumu düzelmiyor. Onları toplumlara kazandırma çok büyük bir çaba gerektiriyor. Ayrıca birçoğu savaştan kalan izleri kafalarından atamıyor. Fotoğrafta, bir çocuk asker Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ituri bölgesinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) noktasına mühimmatını teslim etmeye hazırlanıyor, 29 Haziran 2006.

EĞİTİM ZAMANI
Somali hükümetine bağlı bir asker, çocuk askere nasıl Kalaşnikof tüfeğin nasıl kullanılacağını gösteriyor, 13 Eylül 2009.

BİR TÜFEK 50 DOLAR
Bir zamanlar Liberya’nın başkanı olan Charles Taylor’a sadık olan bir çocuk asker AK-47 tüfeğini BM silahsızlanma programı kapsamında teslim etmeye hazırlanıyor, 7 Aralık 2003. Silahının karşılığında ise 50 dolar alacak.

YAPRAKLARIN ARASINDA
Zaireli Tutsi kökenli bir çocuk asker, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Goma kasabası yakınlarında, yaprakların arasında pozisyon alırken, 28 Kasım 1996.

EĞİTİM POZU
Genç Somalili İslamcı savaşçılar Mogadişu’daki bir eğitim esnasında silahlarını tutuyor, 12 Ocak 2009.

ÇATIŞMA SONRASI
Somali hükümeti askerleriyle çatışırken yaralanan genç bir El Şebab militanı, yarasını gösteriyor, 13 Temmuz 2009.

KONTROL NOKTASI
Bir çocuk asker, yoldan geçen bir başka çocuğa çantasını açmasını söylüyor. Yer, Liberya’nın başkenti Monrovia’da bir kontrol noktası, 14 Nisan 1996.
Kaynak