Archangelll
New member
- Katılım
- 21 Tem 2005
- Mesajlar
- 276
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Sebze ve meyveler ne kadar çi ve taze yenirse faydaları da o kadar çok oluyor. Eski insanların sa lıklı ve uzun yaşamış olmalarının sebeplerinden biri de, yiyeceklerini çi yemiş olmaları. Sebze ve meyveyi az yiyenlerde çeşitli hastalıklar daha çok görülüyor ve bunlar cılız, boysuz, dayanıksız ve kısa ömürlü oluyor.
ISPANAK
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), tüketimde ıspanak salatası başı çekiyor. Demir yönünden zengin, koyu yeşil yapraklı ve güzel tadı olan ıspanak, di er yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Salatada yenilen çi ıspanak, harika bir lif kayna ı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile so uk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlı ına iyi geliyor.
Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sa lamlı ını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekli i giderip ba ırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlı ı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.
Uzmanlar, ıspana ın, karaci eri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardı ını belirterek, hamilelere, 'kanlı-canlı bir bebe e sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
FASULYE
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sa ladı ını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor. Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaci eri ve kalbi kuvvetlendirdi ini, albümin ve şekerde de çok fayda verdi ini bildiriyor.
BEZELYE
Kansızlı ı gideren ve pekli i geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi oldu unu ifade eden uzmanlar, gıda de eri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün oldu unu savunuyor.
SİVRİ BİBER
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulundu unu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdi ini, iştah açtı ını ve mide tembelli ini giderdi ini söylüyor. Özellikle acı biberin, erkeklerde cinsel iste i arttırdı ını belirten uzmanlar, P vitamini ile damarları yumuşatıp kanamayı önledi ini, K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durdurdu unu bildiriyor.
PATLICAN
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip oldu unu, bunlarla sinirleri teskin etti ini ve kalp çarpıntısını giderdi ini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaci er ve böbrekleri kuvvetlendirdi ini, bol idrar söktürdü ünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttı ını ve kilo verdirdi ini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördü ünü, kansızlı a iyi geldi ini, kanı arttırdı ını ve kalbe sükunet verdi ini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sa lıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.
LAHANA
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı oldu unu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdi ini, bol idrar söktürdü ünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attı ını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlı ı giderdi ini ve kansere karşı etkili oldu unu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve ba ırsakların iç yüzeyini korudu unu, oralardaki yaraların iyileşmesini sa ladı ını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kayna ı oldu unu hatırlatıyor. Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sa lıklı görünüşlü bir cilt verdi ini ve erke in cinsel gücünü arttırdı ını da belirtiyor.
KARNABAHAR
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeri inde, kadınları gö üs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin de erinin ço una sahip oldu unu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek oldu u için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna ba ı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
BROKOLİ
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulundu unu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden oldu unu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı oldu unu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, ba ırsak kanserleri tehlikesini azalttı ını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu oldu unun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdi ini belirtiyor. Mineral ve demir eksikli ini gideren brokolinin vitamin deposu oldu unu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı oldu unu kaydediyor.
PIRASA
Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelli i bulundu unu vurgulayan uzmanlar, mide-ba ırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertli i için faydalı oldu unu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yeme inin, ba ırsaklara yumuşaklık verip pekli i giderdi ini, hemoroidi olanlara da ferahlık sa ladı ını bildiriyor. Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdü ünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attı ını ifade ediyor.
ENGİNAR
Karaci er ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizledi ini ve yorgunlu u giderdi ini vurgulayan uzmanlar, di er zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdi ini söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunlu unu çabucak geçirdi ini, kalp adalelerini kuvvetlendirdi ini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sa ladı ını, şeker hastaları için de çok faydalı oldu unu, mide ve ba ırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurdu unu kaydediyor.
KEREVİZ
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı oldu unu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdi ini ve iştah açtı ını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdı ını, sinir yorgunlu unu da önledi ini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizledi ini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradı ını vurgulayan uzmanlar, kerevizin di er faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaci erin şişli ini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılı ı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor."
SEMİZOTU
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı oldu unu kaydeden uzmanlar, kanı temizledi ini, bol idrar söktürdü ünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizledi ini, sinir krizleri ve beyin yorgunlu unu geçirdi ini, böbrekteki kum ve taşı döktü ünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzlu unu azalttı ını, şişmanlara kilo verdirdi ini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla oldu unu ifade ediyor.
PATATES
Avrupa ve ABD'de mutfa ın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin ço unlu unun, kabu unun hemen altında veya yakınında oldu unu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerekti ini vurguluyor.
Patatesin mutlaka salata veya so anla yenilmesi gerekti ini ifade eden uzmanlar, patates, ya da kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadı ını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda oldu unu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebilece ini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerekti ini kaydediyor.
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori de eri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Ba ırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlı ı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunlu a karşı birebir. DOMATES
ISPANAK
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), tüketimde ıspanak salatası başı çekiyor. Demir yönünden zengin, koyu yeşil yapraklı ve güzel tadı olan ıspanak, di er yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Salatada yenilen çi ıspanak, harika bir lif kayna ı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile so uk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlı ına iyi geliyor.
Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sa lamlı ını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekli i giderip ba ırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlı ı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.
Uzmanlar, ıspana ın, karaci eri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardı ını belirterek, hamilelere, 'kanlı-canlı bir bebe e sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
FASULYE
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sa ladı ını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor. Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaci eri ve kalbi kuvvetlendirdi ini, albümin ve şekerde de çok fayda verdi ini bildiriyor.
BEZELYE
Kansızlı ı gideren ve pekli i geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi oldu unu ifade eden uzmanlar, gıda de eri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün oldu unu savunuyor.
SİVRİ BİBER
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulundu unu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdi ini, iştah açtı ını ve mide tembelli ini giderdi ini söylüyor. Özellikle acı biberin, erkeklerde cinsel iste i arttırdı ını belirten uzmanlar, P vitamini ile damarları yumuşatıp kanamayı önledi ini, K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durdurdu unu bildiriyor.
PATLICAN
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip oldu unu, bunlarla sinirleri teskin etti ini ve kalp çarpıntısını giderdi ini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaci er ve böbrekleri kuvvetlendirdi ini, bol idrar söktürdü ünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttı ını ve kilo verdirdi ini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördü ünü, kansızlı a iyi geldi ini, kanı arttırdı ını ve kalbe sükunet verdi ini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sa lıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.
LAHANA
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı oldu unu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdi ini, bol idrar söktürdü ünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attı ını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlı ı giderdi ini ve kansere karşı etkili oldu unu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve ba ırsakların iç yüzeyini korudu unu, oralardaki yaraların iyileşmesini sa ladı ını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kayna ı oldu unu hatırlatıyor. Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sa lıklı görünüşlü bir cilt verdi ini ve erke in cinsel gücünü arttırdı ını da belirtiyor.
KARNABAHAR
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeri inde, kadınları gö üs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin de erinin ço una sahip oldu unu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek oldu u için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna ba ı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
BROKOLİ
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulundu unu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden oldu unu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı oldu unu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, ba ırsak kanserleri tehlikesini azalttı ını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu oldu unun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdi ini belirtiyor. Mineral ve demir eksikli ini gideren brokolinin vitamin deposu oldu unu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı oldu unu kaydediyor.
PIRASA
Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelli i bulundu unu vurgulayan uzmanlar, mide-ba ırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertli i için faydalı oldu unu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yeme inin, ba ırsaklara yumuşaklık verip pekli i giderdi ini, hemoroidi olanlara da ferahlık sa ladı ını bildiriyor. Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdü ünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attı ını ifade ediyor.
ENGİNAR
Karaci er ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizledi ini ve yorgunlu u giderdi ini vurgulayan uzmanlar, di er zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdi ini söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunlu unu çabucak geçirdi ini, kalp adalelerini kuvvetlendirdi ini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sa ladı ını, şeker hastaları için de çok faydalı oldu unu, mide ve ba ırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurdu unu kaydediyor.
KEREVİZ
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı oldu unu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdi ini ve iştah açtı ını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdı ını, sinir yorgunlu unu da önledi ini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizledi ini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradı ını vurgulayan uzmanlar, kerevizin di er faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaci erin şişli ini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılı ı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor."
SEMİZOTU
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı oldu unu kaydeden uzmanlar, kanı temizledi ini, bol idrar söktürdü ünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizledi ini, sinir krizleri ve beyin yorgunlu unu geçirdi ini, böbrekteki kum ve taşı döktü ünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzlu unu azalttı ını, şişmanlara kilo verdirdi ini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla oldu unu ifade ediyor.
PATATES
Avrupa ve ABD'de mutfa ın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin ço unlu unun, kabu unun hemen altında veya yakınında oldu unu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerekti ini vurguluyor.
Patatesin mutlaka salata veya so anla yenilmesi gerekti ini ifade eden uzmanlar, patates, ya da kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadı ını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda oldu unu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebilece ini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerekti ini kaydediyor.
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori de eri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Ba ırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlı ı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunlu a karşı birebir. DOMATES