Mehmet Özen
Misafir Editör
- Reaction score
- 0

Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları yeni olmasına rağmen, popülaritesi su götürmez. Yaklaşık 10 yıldır var olan sosyal medya alanlarından birisi de “sesli chat” siteleri.
İnternetin icadından sonra, sisteme bağlı kullanıcıların birlikte ve özel sohbet edebilmeleri amacıyla 1988 yılında Finli üniversite profesörü Jarkko Oikarinen tarafından “IRC” (Internet Relay Chat) yazılımı yapıldı. Finlandiya’da başlayan bu macera, zamanla dünyaya yayıldı. IRC, genelde insanların gruplar halinde sohbet odalarında ya da özel olarak konuşabildiği, aynı anda birçok kullanıcının çevrimiçi olabildiği bir sohbet sistemi. Gelişen ve hızlanan internet bağlantıları IRC’nin yerini sesli ve görüntülü sohbet imkânı sağlayan yeni teknolojilere bıraktı. Sesli Chat’e katılmak isteyenler mikrofon ve kulaklığa ihtiyaç duyuyor. Aksi halde IRC’den bir farkı kalmıyor.
Bir hafta boyunca incelediğim 27 sesli chat sitesinde ortak noktalar rumuzlar ve kendilerine özgü sesli chat dili. İlk girişte konuşulanları tam anlamasanız da, sonraları siz de o furyanın içine giriyorsunuz. Örneğin; “ban yedim” engellendim, “op” görevli, “hsg” hoşgeldin, “sana kayarım” mikrofonunu alırım, “uyus” uyuz anlamında. 20 ile 45 yaşları arasında değişen sesli sohbet kullanıcıları ne-nerede.com sesli chat sitesinin sahibi Nihat Tabak’ın ifadesiyle, psikolojisi bozuk, eşlerinden ayrılmış, fiziksel rahatsızlıkları olan veya yalnız insanlar. Sitede çerkezler, emekçiler, erenler cemi, Türkiyem, yoldaşlar, islam, türküler, sanat müziği ve canlı müzik gibi odaların yanı sıra, tüm illerin isimlerinin ve plaka kodlarının olduğu odalar da mevcut. Siteye Türkiye’den katılanların dışında Almanya başta olmak üzere, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç, Fransa ve İngiltere’de yaşayan gurbetçiler var.
Sitede gezinti
Türkiye’de kurulan ilk sesli sohbet sitesi ne-nerede.com’un sayfasına giriyorum. Neredeyse tüm sesli chat sitelerinde aynı kadının resmi var. Kulaklıklı kadının yanında “sesli chat girişi”nin üzerine tıkladığınızda üyelerin ve misafirlerin iki ayrı girişi bulunuyor. Misafir bölümüne “mehmet” yazıyorum, “hata” veriyor. İsim-soyisim yazıyorum, “hata”! Gazeteci rumuzu ile mutabık oluyor ve giriş yapıyorum. Speaky Chat isimli activex yazılımını bilgisayarıma yüklemem gerektiğini söylüyor. Yüklüyorum ve sitedeyim nihayet. Bulunduğum oda “playback” odası. Mikrofonu alan kendi zevkine göre müzik dinletiyor. Odaya yeni gelenlere “hoşgeldin” yazıyorlar. Başka odalara giriyorum, “merhaba” diyorum ama kimse cevap vermiyor. Odadaki rumuzlara baktığımda “chatlaq, mannag, ganga, asi chocuq, spasticcs, aschkım ve zorbabe”. Meğer benim “gazeteci” rumuzum çok kaçık... Baştan siteye giriş yapıyorum, nick: Phatlaq. İlk odada herkes “hoşgeldin, merhaba” yazıyor, odada 30 kişi var. Sanat müziğini sevdiğim için, sanat müziği odasına giriyorum, oda 13 kişi. Türk sanat müziği parçaları çalınıyor. Canlı müzik odasına geçiyorum, 40 kişi. İşte bu! Mikrofonu alan karaoke kafede. Alkışlayanlar da var, yuhalayanlar da.
İslam odasından, cinsellik odasına
Sıra İslam odasında. Odaya giriş yaptığım anda halet-i ruhiyyem değişiyor. Serdar Ortaç’ın “Binlerce dansöz var”ını dinlerken, yemyeşil bir odada sesi yankılı gelen birisi dini sohbet yapıyor. Odanın formatına uygun olarak “selamun aleyküm” yazıyorum. O ses “aleyküm selam, hoşgeldin kardeş” diyor. Erenler cemi odası da alevilerin takıldığı bir yer. Cinsellik odası da var. Rastgele girişi önlemek için parola:123. Odaya girdiğimde mikrofonda kamerası açık, kendisi kameradan da açık bir kadın, seks sohbeti yapıyor. Küfür serbest... Odadaki kişi sayısı 455. En kalabalık oda.
Tekrar playback odasına geri dönüyorum. Playback odasında mikrofonda konuşmak yasak, yalnızca pop şarkılar dinletebiliyorsunuz. Mikrofonu alan kişi bir yetkili, sesli chat dilinde bir “op”. Playback odasında ne yapılması gerektiğini anlatıyor: “Arkadaşım burası playback odası. Play ne demek? Oynamak. Back ne demek? Arka. Bu odada kameranı açacaksın ve arkanı dönüp oynayacaksın” diyor. Şoktayım. Espiri yapmadığını daha sonra gelen daha üst düzey bir görevlinin, “superadmin”in herkesten özür dilemesiyle anlıyorum. Sitede yetki almak paralı. Yetki gücü arttıkça, ödeyeceğiniz para da artıyor. 150 liradan 2 bin liraya kadar yetki ücretleri değişiyor. İnsanlar diğerlerinden farklı olabilmek ve karşı cinslerinin ilgisini çekebilmek için -sesli chat jargonuyla- “şapka” yani yetki alıyorlar ve kendilerini güçlü gösteriyorlar.
Dest-i izdivaç odasına giriyorum. Ve bir yazı beliriyor: “seslii ve iZaBeLLA ömür boyu mutlu olursunuz insallah hayirli olsun evliliginiz”. Rumuzları ilan edilen iki kişi sesli chat sitesinde tanışıp evlenmişler ve çocukları erkek olursa ismini site sahibinin adı “Nihat” koyacaklarını söylüyorlar.
Sesli chat, kullanılan rumuzlar ve kendi jargonuyla bambaşka bir dünya. Sesli sohbet sitelerini her ne kadar aklı selim bulmasam da, günün her anı yaklaşık bin kişiyi bulabileceğiniz
kullanıcıları çok sağdık. Kendinizi yalnız hissettiğiniz bir anda “kırık kalp” rumuzuyla, Sanat Müziği odasında Zeki Müren’den efkarın simgesi nihavend makamında “Kimseye etmem şikayet”i çalarken ya da Dest-i İzdivaç odasında karşı cinsinizle konuşurken bulabilirsiniz.