Severim 'SOFT POWER'ı

64general1

New member
Reaction score
0
Sizin soft power'ınız var mı?
Nasıl, bilmiyor musunuz?
Çok ayıp ama, çok...
Koskoca Cumhurbaşkanımız Gül böyle diyecek; siz bilmiyorum, diyeceksiniz...
Gerçekten ayıp oluyor.
Hele sağınızı solunuzu bir yoklayın.
Belki bir tarafa gizlenmiştir.
Ne bileyim dolaptadır, varsa eski düğün sandığınıza gizlenmiş olabilir.
Yahut çatıya çıkmıştır.
Siz gizli yerlere bir göz atın, soft power'ınızı hemen bulun.
Çünkü bu çok iyi bir şeymiş.
Cumhurbaşkanımız öyle diyo.
Ve Türkiye'de bu gayet bol imiş.
Yani hepimizde soft power bulunuyormuş.
Vallahi ben tarihteki en tarafsız Cumhurbaşkanımızın yalancısıyım...
O dediğine göre mutlaka bulunuyordur.
Ben de hem bu yazıyı yazıyor hem de soft power'imi arıyordum.
Doğrusu ya hala bulabilmiş değilim amma umutluyum...
Koskoca cumhurbaşkanı bu... İngiltere'de eğitilmiş; Suudi Arabistan'da para-banka yönetmiş; 13 sene önce Avrupa Birliği'ne bile çatmış; Necmettin Erbekan'a karşı parti liderliğine aday olmuş; yenilgiyi zafere çevirmek için Bülent ağabeyi ve Tayyip kardeşiyle AKP'yi kurmuş, Türkiye'nin başbakanı olmuş...
Çok tarafsız Gül, en tarafsız gazeteci Cemalzade Hasan Efendi'ye diyor ki: Türkiye'nin soft power'ı var.
Öyleyse hepimizin var o soft bilmem neden...

KIZMAYIN
Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı; şahsında Türk kimliğini, Türk kültürünü, Türk dilini temsil eden şahıs o. Soft pover dediğine göre; demek ki iyi demiş...
Vardır bir bildiği...
Zaten Türkiye Cumhuriyeti'ni kurup Gül Beyefendi'ye teslim eden Türk milleti de bu makamı ona soft power'ı bulsun, kullansın diye verdi.
Efendim Türk dilini 30 çeşit kullanan bu halk da hemen verilen mesajı anladı: Soft power; Türk dilinin İgiliz diyeleğinden geliyor olmalı; biraz çabalayınca milletçe sökeriz...
Şöyle bir tahlil yapabilirsiniz: AKP'den Meclise giren bir milletvekilimizin soy adı 'Berdibek' idi.
O, mübarek insan, Başbakan Erdoğan'ı kurtaran kutlu balyozu bulup milletimize armağan eden insandır.
Bingöllü olması nedeniyle kendisi de halk da onu Kürt sanır.
Lakin, soyadı hiç öyle demiyor.
Çünkü, berdibek has Türkçe'dir; bileşik kelimedir.
Açıklayalım: Kuzey Türkçesinde b, Anadolu'da v'ye dönüşür... İlk sözcü 'verdi'dir.
'Bek' sözcüğünün sonundaki k de Anadolu Türkçesi'nde ğ olmuş, buradan da y'ye dönüşmüştür. Yani bekbeğbey...
Böylece berdibek, olur sana 'verdibey'.
Bunun anlamı; 'Tengri'nin (TanrıTengereTengerDingir) verdiği bey' demektir. Çocuğu kötü ruhlardan korumak için onu Tanrı'nin verdiği bir kişi gibi gösterme geleneği Türklerde tarihin derinliklerine kadar uzanır gider. Macaristan'da yapılan araştırmada eski Türk isimlerinin bu biçimde oluştuğu kesinlikle ortaya konulmuştur.
Peki bu işin soft power'la ne ilgisi var?
Vallahi, ben kuramadım o ilgiyi ama Cumhurbaşkanı Gül kurabilir.
Çünkü o Türklerin cumhurbaşkanı...
Nasıl Almanların Başbakanı Merkel Almanca konuşuyorsa... Nasıl Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy ağzına Fransızca dışında başka dillerden tek kelime almıyorsa; bizim vizyonu, pardon bakışı geniş cumhurbaşkanımız da ağzına Türkçe'den başka bir kelime almaz. O yüzden diyorum ki soft pawer öz Türkçe olmalıdır.
Yalnız... Türk dilini ve bu dilin tarihini iyi bilmeme karşın, ben bu soft power'i ne Altay hattında, ne Ural-itil hattında ne Balkan hattında bulamadım.
Sayın Cumhurbaşkanı; başkanı olduğun bu milletin dilinin hangi lehçesiyle konuştuğunu açıklasa da bizler yeni bir şey öğrenip minnettar olsak...

Geri