Sigara haram mı Diyenlere Cevap

cafer67

New member
Katılım
14 Kas 2006
Mesajlar
640
Reaction score
0
Puanları
0
Sİgara İÇmek Harmdir

Sigara:


Haramdır:

Bir anda zarar verenle, zamanla zararlı olan arasında haram olmaları bakımından bir fark yoktur. Mali zararı da vardır. “Gereksiz yere saçıp savurma! Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.” Sigaranın haram olduğuna fetva veren alimler şunlardır: Şeyhül İslam Ahmed Senhuri, İbrahim el-Likani, Ebu Gays el-Kaşşaş, Dımeşk alimlerinden Necmeddin b. Bedreddin, Yemen alimlerinden İbrahim b. Ceman ve öğrencisi Ebu Bekir b. El-Ehdel. Hanefi olan Şeyh Ebu Sehl Muhammed İbnul Vaiz der ki: “Kati deliller onun mekruh oluşunu, zanni deliller de haram oluşunu göstermektedir. Bu nedenle (tahrimen) mekruh olduğunu savunuyor. Doktorlar geç de olsa sigarada ölüm mikrobu bulmuşlardır. Şayet ulema bu maddede zarar olduğu konusunda kesin bir karara varsaydı hiç çekinmeden onu haram kılarlardı. Bizim kanaatimiz haram olması mekruh olmasından daha kuvvetlidir. Alışkanlık haline geldiğinde biyolojik ve ekonomik zararın olacağı kaçınılmazdır.
(Çağdaş Meselelere Fetvalar- Yusuf el-Kardavi)

MÜBAH OLAMAZ

Tütün, 15. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:
a. Bâzı eski âlimler, tütünün mübah olduğunu söylemişlerdir. Bunu söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' tarafından men'edilmediğini ileri sürmüşlerdir.
Halbuki, bugün tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğunu söylemek imkansızdır. Şâri'nin (ayet ve hadislerin) men'etmediğini söylemek de doğru değildir. Zira Şâri', her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih ve hususî naslarla değil, naslarda geçenlerin haram kılınış illetlerine bakarak yapılan kıyas ve istidlâl yollarıyla da verilebilmektedir. Bu bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlâl yoluyla bir hüküm verilmesinde hiçbir mâni yoktur.
b. Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar, kıyasla sâbit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sâhibi olmamaları yüzünden bu hükmü vermişlerdir.
c. Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak haramdır, demişlerdir. Bunların mesnedi ise, sigaranın vücuda zarar vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi sebeplerdir.
Bu 3 sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.
(İslam İlmihali-Mehmed Dikmen)

VERDİĞİ ZARARLAR SEBEYİLE HARAMDIR

Hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar, israf ve hakların ihlaline yol açabileceğinin kuvvetle muhtemel olması dikkate alınarak, sigara içmenin kural olarak dinen “harama yakın mekruh” sayılması gerekir. Ancak beden verdiği zarar ilmen ve tıbben açıklık ve kesinlik kazanmışsa, açık bir israfa ve kişinin nafaka yükümlülüğünü etkileyip aile fertlerinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açıyorsa, zorunlu harcamalardan ve asli ihtiyaçlarından bile fedakarlık yapmaya zorluyorsa, o takdirde sigara içmenin dinen de “haram” olduğu söylenebilir. Nargile ve enfiye gibi alışkanlıklar da bu çerçevede değerlendirilebilir.
(Diyanet İslam İlmihali-2)

İBNİ ABİDİYNDE

Tütün içmenin hükmü de bundan anlaşılır. Şurunbulali bunu Vehbaniyye Şerhinde şu sözleri ile manzum olarak anlatmıştır:
“Tütünü satmak ve içmekten men edilir.
Oruçta onu içen şüphesiz iftar etmiş olur.
Şayet faydalı zannederse keffaret vermesi de lazım gelir.” (İbni Abidin-4)

İLMEN TESBİT EDİLMİŞTİR

Tütün 15. asırdan sonra yeni dünyadan islam ülkelerine girmiştir. Tütünün mübah olduğunu söyleyenler zararı olmadığını ve Şâri (Kur’an ve hadisler) tarafından açıkça men edilmediği deliline dayanmışlardır. Halbuki sigarının zuhuru Kur’anı kerimin inzalinden çok sonradır. Ve sigaranın zararı bugün ilmen, kesin olarak tesbit edilmişitir, Bunun için artık sigaraya asla zararsız denemez.
Hüküm kaynakları yalnız sarih ve hususi nasslar ayetler ve hadisler değildir. Nasslarda geçenlerin haram kılınış sebeplerine bakılarak yapılan kıyaslar ve diğer istidlal yolları vardır. Diğer haramlarda bulunan şartlar mevcutsa onlara kıyasen o da haramdır. Kıyas da edille-i şeri’yyeden biridir.
Sigara içmek mekruhtur diyenlerin dayanağı, kıyasla sabit bir hükme haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamalarıdır. Sigaranın haram olduğunu söyleyenlerin delilleri zarar, israf ve nafaka mükellefiyetidir. Netice olarak denebilir ki, bu üç sebepten birisinin gerçekleştiği yer ve zamanda sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise mekruhtur. Her iki durumda da sigaranın içilmemesi, terkedilmesi dince gereklidir.
(Helaller ve Haramlar-Hayrettin Karaman)

Haram diyenler Alimler

Şurunbulali,
Mesiri,
Ed-Dürrül Münteka sahibi Selim es-Senhuri,
İbrahim el-Lekkani,
Halid b. Ahmed,
İbni Haldun,
Necmeddin el-Gazzi,
Kalyubi,
İbn Allan,
Ahmed el-Behuti.

Haramlık gerekçelerinden bazıları Bu kişilerin ağzı kokar bu da sürekli camiye gelmemelerini gerektirir.

HARAMLAIĞINA DELİL GÖSTERİLEN AYETLER

“Mümin erkekler ve mümin kadınlara hak etmedikleri bir şeyle eziyet edenler şüphesiz açık bir buhtan ve günahtan yüklenmişlerdir.” (Ahzap:58)
Sigara içenler içmeyenler için küçümsenmeyecek bir eziyettir. Eza veren şey aynı zamanda pisliktir.

Ayette “habis” (murdar) şeylerin haram kılındığı bildirilmiştir. (Araf:157)
Sigaranın teneffüs edilen kısmı dumandır, yani ateştir. Suçlulara ceza aracı olarak yaratılan şeyler insanlar için nimet olamazlar.
Sigara hiçbir faydası bulunmayan safi bir israftır. İsraf ise haramdır. Sigara abesle iştigaldir.
Sigara insan için zararlı bir şeydir.
“zarar ve zarara mukabil zarar yoktur”
“Kendi kendinizi öldürmeyin”(Nisa:29)
“Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın”
(Bakara: 195)
Sigara bir çeşit uyuşturma etkisi yapmaktadır. Sigara en azından şüphelidir. Böyle şeylerde hadiste de belirtildiği gibi harama düşürür. Sigara konusunda islam halifesinin yasaklaması söz konusudur. Sigara insanı ibadetten ve zikirden alıkoyar. Sigara tiryakileri oruca zor tahammül ederler. (Fetvalarla Çağdaş Hayat-Faruk Beşer)

Her yıl ABD’de 440 bin, İngiltere de 120 bin insan sigara nedeniyle ölmektedir. Tüm dünyada bir yıl içinde ölenlerin sayısının 13-14 milyon olduğu tahmin edilmektedir.
(Ribat Dergisi 169.sayı)

Sigara kokusu ve cemaatle namaz:

Sigaranın zararı bugün tıbben sabit olduğundan, cami ve cemaatine gitmesine engel olan sarmısak ile soğan kokusu kadar kerih görüldüğünden onu içmemek daha uygundur.
 
Sigara yı umursayan olurmu bilmem onca alkolün yanında...Kendini zehirlemek isteyene içme dense de içiyo hem de zehirlendiğini bile bile...Kendini zehirlemek intahardan farksız...ki bunun cezasını Allah daha iyi bilir...

Paylaşım için Allah razı olsun...
 
elına saglık tesekkurler allah razı olsun
 
Hangi mikrobik beyin bunlari haram kildigini bilmiyorum ama Haramlari ve Helalleri sadece ve sadece Allahin koyabilecigini iyi bilmekteyim ... eger kisisel fikirlerin dorugunda bir fiili veya bir herhangi bir maddeyi veya besini kötü olarak algiliyorsan bu seni baglar ve sen bunu yapmaktan kacinirsin ama kalkipta bunu umumi kilip bu haramdir ve bunu yapmayan günahkardir demek artik kulluk cercevesinden cikiyor .... Sonra yahudilerin Hahamlarina dönülüsür ona göre ...
Nahl Suresi

(35) Allah'a ortak koşanlar dediler ki: "Allah dileseydi ne biz, ne de atalarımız O'ndan başka hiçbir şeye tapmazdık, O'nun emri olmadan hiçbir şeyi de Haram kılmazdık." Kendilerinden öncekiler de böyle yapmıştı. Peygamberlere düşen sadece apaçık bir tebliğdir.

kalin olan ibareye dikkatinizi cekmek istedim

Maide Suresi
(87) Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) Haram etmeyin ve (Allah'ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.

Enam Suresi
(145) De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, Haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.

Enam Suresi
(143) O, (Hayvanlardan) sekiz eşi de yaratandır: (Erkek ve dişi olarak) koyundan iki, keçiden de iki. Ey Muhammed! De ki: "Allah iki erkeği mi Haram kıldı, yoksa iki dişiyi mi? Yoksa iki dişinin rahimlerinde bulunan (yavru)ları mı? Eğer doğru söyleyenler iseniz bana bilerek haber verin." (insanlarin haram kildigi seylerden ötürü Allah onlari azarliyor ve onlardan kanit istiyor kendisinin haram kildigina dair)
 
Keşke bırakabilsem.Deniyorum umarım başarılı olurum.
 
haram içinde alkol ve her türlü zehirli madde mevcuttur haramdır arkadaşlar
 
Rahmetli annem derdi ki: tütün şeytanın sidiğidir, şeytanın işediği yerden çıkan ottur ve bu nedenle içilmez..Ne kadar doğru bilmiyorum ama senelerdir ben o sidiği içiyorum ne kadar iğrenç olsada,
 
Harami helalimi bilmede akilli insan bunu zararini bilir dinimizde vucuda zarar vermek gunahtir cunku beden Allahtan emanattir insana
 
ikna oldum sayılır eline saglık kardes ama maalesef artık bırakılmıyor
 
Hangi mikrobik beyin bunlari haram kildigini bilmiyorum ama Haramlari ve Helalleri sadece ve sadece Allahin koyabilecigini iyi bilmekteyim ... eger kisisel fikirlerin dorugunda bir fiili veya bir herhangi bir maddeyi veya besini kötü olarak algiliyorsan bu seni baglar ve sen bunu yapmaktan kacinirsin ama kalkipta bunu umumi kilip bu haramdir ve bunu yapmayan günahkardir demek artik kulluk cercevesinden cikiyor .... Sonra yahudilerin Hahamlarina dönülüsür ona göre ...
Nahl Suresi

(35) Allah'a ortak koşanlar dediler ki: "Allah dileseydi ne biz, ne de atalarımız O'ndan başka hiçbir şeye tapmazdık, O'nun emri olmadan hiçbir şeyi de Haram kılmazdık." Kendilerinden öncekiler de böyle yapmıştı. Peygamberlere düşen sadece apaçık bir tebliğdir.

kalin olan ibareye dikkatinizi cekmek istedim

Maide Suresi
(87) Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) Haram etmeyin ve (Allah'ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.

Enam Suresi
(145) De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, Haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.

Enam Suresi
(143) O, (Hayvanlardan) sekiz eşi de yaratandır: (Erkek ve dişi olarak) koyundan iki, keçiden de iki. Ey Muhammed! De ki: "Allah iki erkeği mi Haram kıldı, yoksa iki dişiyi mi? Yoksa iki dişinin rahimlerinde bulunan (yavru)ları mı? Eğer doğru söyleyenler iseniz bana bilerek haber verin." (insanlarin haram kildigi seylerden ötürü Allah onlari azarliyor ve onlardan kanit istiyor kendisinin haram kildigina dair)

Paylaşımları okumadan yorum yapmayalım...Keza bu çok belli oluyor ve gerçekten kötü bir davranış...Paylaşımda anlatılanlarla kuranı okuyan biri rahatlıkla sigaranın helal olmadığını anlayabilir...Verdiğin ayetlerde sigara veya vücuda zarar veren şeylerin helal olduğuna dair de bir hüküm göremedim...Tmm içinde geçen şeyler haramdır ancak vücuda zararı kesin olarak kanıtlanmış şeylerin helal olduğunu çıkarmak zor bu ayetlerden...
 


Paylaşımları okumadan yorum yapmayalım...Keza bu çok belli oluyor ve gerçekten kötü bir davranış...Paylaşımda anlatılanlarla kuranı okuyan biri rahatlıkla sigaranın helal olmadığını anlayabilir...Verdiğin ayetlerde sigara veya vücuda zarar veren şeylerin helal olduğuna dair de bir hüküm göremedim...Tmm içinde geçen şeyler haramdır ancak vücuda zararı kesin olarak kanıtlanmış şeylerin helal olduğunu çıkarmak zor bu ayetlerden...

okumadigim dogru ... basligi yetiyordu bende cevap attim ... eger sabit degilse özür dilerim ... böyle uzun uzun olan bilgileri okuyacak vaktimde yok cogunlukla ... islam ve insan bölümünde bence haberlerin belirli bir kelimeye kadar kisitlanmasi lazim ... bunu bircok kisi arz etmisti ve bende istemekteyim ...

yazdiklarimi ama sende okumamissin tahminimce ... tekrar ediyorum ... Helalleri ve Haramlari Allah koyar ve buda indirdigi kitapta gecer ... bundan haric birseyi kolektif helal veya haram kilan siniri asmistir ... eger sahsin begenmedigi veya hosuna gitmedigi imaninin buna izin vermedigi ve kendisince yapmaktan kacinir bunu ama kalkip bunu haramdir yapanlarda günah islemis demesi artik siniri cignemektir ... slmetle
 
aslında bölüm ilk kurulduğunda da bunları çok duyduk o yüzden günde bir kişi en fazla 3 konu açabiliyor ama kimi konularda kısıtlama yapılamaz takdir edersiniz ki İslam ı asla kelimelere sığdırmaya çalışamayız zaten yeterince yaşayamıyoruz hayat şartlarının sebebi ile eğer bunu da yapmaya kalkarsak iyice yozlaşırız lütfen bu konu da arkadaşlar anlayışlı olursa daha güzel olacaktır. Ama şuda var yapılan paylaşıma cevap mesaj atarsak konu açan arkadaşlar daha şevkleneceklerdir. Bölüm yöneticilerimiz zaten mükemmel çalışıyor maşallah.
 
ßüyük Din Alimleri Sigara için Haram Lafı Etmemiş Ama Mekruh Demiş EMinimki bu devrin bilimi Olsaydır Haram Derlerdi.Ben içiyorum Ama Cok Bırakmaya çalıstım Türkiyede Gecim Sıkıntısı Bizi Buna itiyo.
 
İslam’ın evrensel helal ve haramları Kuran-ı Kerim’de ve onun açıklaması olan sünnette zikredilmiştir. ‘Evrensel helal ve haram’ derken kastettiğimiz şey, her zaman ve her mekana göre genel geçer olan helal ve haramlardır. Sigara konusu gerek sünnette, gerekse Kur’ân-ı Kerim’de yer almaz. Çünkü Kur’an’ın indiği zaman sigara denen bir şey yoktu. Sigara XV. Asırdan sonra ortaya çıkmıştır.

İslam’ın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için İslam’ın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur: “Eşyada aslolan, ibahadır”. Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır demektir. Bir diğeri de şudur: “Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır”.

Bu iki genel kural, beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız: Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna, yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.

İşte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı İslam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün sigaranın 2000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

Bununla birlikte Hanefî gelenekte şöyle bir anlama metodu vardır: “Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kuran-ı Kerim’de ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine, tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allah’a (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kur’an’da haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir.” Bu sebeple son dönem Hanefîler sigara için “tahrimen mekruh” hükmünü tercih etmişlerdir. “Tahrîmen mekruh”, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir.

Ayrıca sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Oysa Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın” buyurmaktadır. Bu sebeple sigara, insanın kendisini tehlikeye atması demektir. Sigara içmek ayrıca çok önemli bir kul hakkıdır, çünkü içenler içmeyenlere zarar vermekte ve onları rahatsız etmektedirler. Kul hakkının affedilmesi de ancak, hakkı olan insanların bağışlamasına bağlıdır. Bunu temin etmek ise çok zordur.

Sigaranın hükmü?

Tütün, 15. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:

a- Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunusöyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.

Halbuki, bugün tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğu söylenemez. Şâri'nin yasaklamadığını söylemek de doğru olmasa gerektir. Zira Sâri', her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih ve hususî naslarla değil, nas-larda geçenlerin haram kılınış illetlerine bakarak yapılan kıyas ve istidlal yollarıyla da verilebilmektedir. Bu bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlal yoluyla bir hüküm verilmesinde hiçbir mâni yoktur.

b- Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar, kıyasla sabit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamaları yüzünden bu hükmü vermişlerdir.

c- Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak haramdır, demişlerdir. Bunların dayanağı ise, sigaranın vücuda zarar vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi sebeplerdir.
Bu 3 sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.

Özellikle dindar ve uzman bir hekimin vereceği bir karar çok önemlidir. Böyle bir doktor bir kimseye sigarayı mutlaka terketmesini söylerse onun sigarayı içemesi dinen de helal olmaz.
 
vücudumuz bize emanettir emanete ihanette haramdır dolayısyla içki sigara v.b maddeler kullanarak vücudumuza zarar veriyoruz yani emanete ihanet ediyoruz haramdır tabiki paylaşım için sagoll
 
aslında bölüm ilk kurulduğunda da bunları çok duyduk o yüzden günde bir kişi en fazla 3 konu açabiliyor ama kimi konularda kısıtlama yapılamaz takdir edersiniz ki İslam ı asla kelimelere sığdırmaya çalışamayız zaten yeterince yaşayamıyoruz hayat şartlarının sebebi ile eğer bunu da yapmaya kalkarsak iyice yozlaşırız lütfen bu konu da arkadaşlar anlayışlı olursa daha güzel olacaktır. Ama şuda var yapılan paylaşıma cevap mesaj atarsak konu açan arkadaşlar daha şevkleneceklerdir. Bölüm yöneticilerimiz zaten mükemmel çalışıyor maşallah.

biraz transparan düsündük mü burda bazen saat ile saatler alacak bilgiler veriliyor örnegin asagidaki arkadas örnek olabilmek icin bulup atmis oraya hazir lokmayi (okumadim yine) ... eger bunlari cok az kisi okuyacagina bence biraz özetlenilip cok kisinin okumasi daha iyi .... tema acma degilde bence belirli bir kelime kotu katmak lazim ... kontenjan olmadan yoksa insanin okumasi gelmiyor ...
 
Sigara sağlığa zararlıdır.
 
Arkadaşlar biraz temkinli yorum yaparsanız iyi olur.

Sigaranın haram olduğunu iddaa edenler şu iki tezi öne sürüyorlar...

1-Vücudumuz bize emanettir, ona bilerek zarar vermek haramdır.
2-İsraf haramdır, sigara israftır...

1-Vücuda zarar vermekten kasıt, kısa sürede ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardır. Yoksa bu teze göre patates kızartması, tereyağ, asitli içecekler(kola turka filan) , çikolata v.b. bu saydıklarımın hepsi ve saymadığım bunlar gibi pek çok gıda maddesi vücuda zararlıdır... ama biz yediğimiz patates kızartmalarının cezasını yaşlandığımızda çekeriz....

Bu durumda sigara, doktor tarafından hastaya kesin olarak yasaklandığında haramdır. hasta akciğer kanseri ise... Ya da damar tıkanıklığı varsa... vb...Zaten damar tıkanıklığı olan kişilere şeker, yağ vb de yasaktır.

2-İsraftan kasıt nedir? peygamberimiz diyor ki midenin 1/3 ünü yemekle doldurun. Ama biz çoğu zaman tamamını dolduruyoruz. Bu hesaba göre fazladan yediklerimiz haramdır diyen varsa , ve bu kişi tat almak için değil de sadece yaşamak için yiyorsa bu kişi sigaranın haram olduğunu iddaa edebilir...Ya da vaktimiz varken yürüyerek gidebileceğimiz bir yere arabayla gidiyorsak bu israf mıdır? hem de yürümek sağlığımız için daha faydalıyken...tabi ki hayır... sigara da bunlar gibidir... kendimizin ve ailemizin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bizi alıkoymuyorsa haram demek fazla ileri gitmek olur....
 
düşünceye açık bir konu ama düşünmeye tahammülü az olan insanlar cogunlukta..ben sigarayı yaşam süremi kısalttıgı için içmiyorum.başka bir düşüncem yok bu konuda.verilen örneklerde olduğu gibi Coca-Cola,Pepsi ve en son Allah için piyasaya sürülen Cola Turka..hepsi zararlı içecekler...
 
Geri
Üst