Sinemada yerli film arttı, seyirci azaldı

thefao

El-fetih
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
4,782
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Kader Bazen Kahramanını Arar...ve Bulur
cinema.jpg


cinema01.jpg


Türk filmleri son dönemde izleyici rekorları kırdı. Recep İvedik, Kurtlar Vadisi Irak, filmleri 4 milyonun üstünde seyirci bulurken G.O.R.A ve A.R.O.G 4 milyona çok yaklaştı.

2008'de artan seyirci sayısı, sinema sektörünü 2009 gişe hasılatları için de büyük bir beklentiye sokmuştu, ama beklenen olmadı. Seyircilerinin sayısı maalesef düştü. Geçen yıl, vizyona giren 48 Türk filmini 22,6 milyon kişi izlemişti ve bu bir rekordu. Bu yıl gösterime giren film sayısı 56. Seyirci sayısı ise şimdilik 16 milyona yaklaştı. Bu arada bir hayal kırıklığı da yabancı filmler karşısında yaşandı. Geçtiğimiz yıl yabancı film izleyici sayısına büyük fark atan Türk sineması, bu yıl yabancı filmlerin de gerisine düştü. Bunca film çekilmesine rağmen izleyici sayısının neden düştüğünü oyuncu, yönetmen, yapımcı ve sinema eleştirmenlerine sorduk.

Yönetmen, oyuncu ve eleştirmenler ne diyor?

Kalitesiz filmlerin sayısı arttı

Derviş Zaim (Yönetmen): Bana göre bunun iki sebebi var. İlki, Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekonomik kriz, ikinci kalitesiz filmlerin sayısındaki artış. Seyirci kalitesiz filme gitmiyor. Ekonomik alım gücü düşen insanlar da sinemadan vazgeçiyor.

Televizyon starlarıyla film yapılmaz

Derya Alabora (Oyuncu): Son dönemlerde kalitesiz birçok film yapıldı. Herkes bir film çekme merakında. Kimse 'resim sergisi açayım' diye düşünmüyor. Bunda bir gariplik var. Sinema derin birikim ister. Üzerinde yeterince çalışılmayan filmler kendini belli eder gişede. Seyirci de tepkisini filme gitmeyerek gösteriyor. Ayrıca, televizyon starlarıyla film yapılmaması gerektiğini de birileri lütfen görsün. Sinema ve televizyon dünyası klasikleri uyarlama çabasında. Eski bir roman, sinemada veya televizyonda ilgi gördü mü ardından diğer kanallar hücum ediyor eserlere. Bu mantık sinemayı ve televizyonu geliştirmez. Ne yazık ki taklitçi bir sinema ve TV dünyası oluştu.

Mesleğimi bırakmayı bile düşündüm

Atilla Dorsay (Sinema yazarı): Bence bu düşüş çok hayırlı bir gelişme. Belki insanlar bu tablodan sonra ayaklarını denk alır. 40 yıldır severek yaptığım mesleğimi son dönemlerde piyasaya çıkan filmlerden dolayı bırakmayı düşündüm. Bu, durumu ne kadar vahim gördüğümün göstergesidir sanırım. Umarım bu tokat insanları biraz kendine getirir.

Birçok film kişisel zevk için çekiliyor

Giovanni Scognamillo (Sinema yazarı): Yerli film sayısında garipsenecek büyüklükte bir artma var. Bu, hiç sağlıklı bir durum değil. Nicelik artarken, nitelik düşüyor. Ayrıca, seyirci yeni yüzleri bilmiyor, dolayısıyla onların çektiği filmlere ilgi göstermiyor. Bu sıkıntıların yaşanmaması için ünlüler geçiş sürecinde kaliteli iş yapma çabası içinde olmalı. Benim gördüğüm birçok film kişisel zevkler için çekilmiş. Bu yılın Türk sineması için çok önemli bir yıl olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Filmler hasılat görmeyince, sponsordan bir daha destek alamaz. Genç yönetmenler biraz sabırlı olsun. Seyirciyi de düşünsünler.

Bu yapılanlar sadece pişkinlik

Göksel Arsoy (Oyuncu): Bu durum beni şaşırtmadı. Türkiye'de devletten ya da sponsordan destek bulan hiç çekinmeden film çekiyor. Geçen gün bir galada, filmi nasıl bulduğumu sordular, cevap veremedim. Küfürden geçilmiyordu. Filmin yönetmeni ise gişe telaşı olmadığını söyledi. Daha sonra takip ettim, gişe rakamları hüsran. Bu yapılanlar sadece pişkinlik. Bu mantık değişmeli. Yoksa küfürle, günübirlik projelerle Türk sineması gelişmez. Seyirci beğenmediği filmi izlemiyor.

Seyirciyi yolunacak kaz gibi görenler var

Uğur Vardan (Eleştirmen): Sanırım yapımcılar, seyirciyi yolunacak kaz, sinemayı da çeşme akarken küplerin doldurulacağı bir mecra olarak görüyor. Dolayısıyla akla ilk gelen ve parlak olduğuna inanılan fikirler, film olarak önümüze atılıyor. Arka arkaya çekilen ipe sapa gelmez yapımlar, seyirciyi Türk sinemasından soğutmuş olabilir. Zaten bu gişe meselesinde bütün bir sinemanın değil, öne çıkan filmlerin başarısından söz etmek mümkün. Ayrıca yabancı sinema artık hem 3D teknolojisiyle donandı, hem de daha çok filmleri korsandan izlemeye alışkanlığı olmayan minik seyircilere sesleniyorlar. Dolayısıyla, 'yerli-yabancı' savaşında, daha avantajlı cephelere sahipler gibime geliyor...

Bilet ücretlerini de dikkate almak lazım

Murat Akdilek (Yapımcı/Fida Film): Seyirci sayısının düşmesi şaşılacak bir durum değil. Bu işi ciddi bir şekilde yapanların beklentisi zaten o yöndeydi. İzleyicimiz artık daha bilinçli. Dünya neyi izliyorsa onu talep ediyorlar. Sinema ücretleri de düşüş yorumlanırken göz önünde bulundurulmalı. Yabancı film izleyici sayısı, Türk filmi izleyici sayısını geçebilir. Son dönemde gösterime giren 6-7 yabancı filmin en az 1 milyon seyirciyi bulacağını düşünüyorum. Yapımcılar seyircinin neyi istediğini daha iyi analiz etmeli.

kaynak
 
kalitesiz film izlenmez, kaliteli yapıtlar rekor kırar (avatar v.b.)
 
bence de artık kalite kalmadı çünkü bol miktarda film cıkmaya
basladı. bunun da nedeni herkeste cok para olması. bir de herkesin
kendini sanatcı görmesi.
 
Geri
Üst