Bir anlık kaza sonucunda, üzerinize kaynar su devrildiğini düşünün. Ya da bir kaza sonrasında deriniz hasar gördü. Bu olayın hayatınızı nasıl etkileyeceğini hiç fark ettiniz mi? Sosyal yaşantınız bundan sonra nasıl değişirdi? Bilim bu sorunu çözecek bir teknolojinin gelişmesini sağladı. Harvard Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni nesil yapay deri scaffolds(iskele), sinir sistemiyle iletişime geçebiliyor.
Projenin başında bulunan Charles M. Lieber, daha öncei imkanlarla yapılan yapay derilerin hücrelere zarar verdiğini söylüyor. Testler sırasında, eski teknolojinin hücrelerle elektrik yoluyla iletişim kurduğunu bunu yaparken de vücuttaki hücreleri öldürmeye başladığını belirtti. Lieber, tarihte ilk olarak, insan yapısına uygun şekilde hücrelerle ve organlarla iletişim kurabilen bir deri geliştirdiklerini duyurdu.
Scaffolds adlı bu yeni nesil deriyi oltuşturmaksa gerçekten uzmanlık istiyor. Nano kablolar ve nano tarayıcılar, tıpkı sinir sistemindeki hücreler gibi hareket ediyor. Projenin en büyük farkıysa 3 boyutlu bir katman sistemine sahip olmasından kaynaklanıyor. Dr.Tian eski sistemlerin, iki boyutlu katmanlara sahip odluğunu, bir katta sadece enerji hücrelerinin bulunduğunu diğer kattaysa iletişim için gerkeli mikro çiplerin bulunduğunu belirtiyor.
Bilimkurgu adıyla cyborg olarak adlandırılan yapay deri, nanomühendislik ve biyolojinin ortak çalışması. Aynı anda çalışan, yapay doku sistemi sayesinde yeni nesil deri, acı hissedebiliyor ve beyinle iletişime geçebiliyor. Bu deriyle ameliyatlara ise 1 senelik test aşamasından sonra başlanabileceği duyruldu.