Fermuarlı kravattan, parmağa takılan diş fırçasına kadar birçok buluşun olduğu ''Siz De Buluş Yapabilirsiniz" sergisi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açıldı. Özellikle seyahatlerde kullanılabilecek parmağa takılan diş fırçası ile dişlerinizi kolaylıkla fırçalarken, katlanabilir traş bıçağı ile traşınızı olabiliyorsunuz. Sihirli Ped'de ise pedin içindeki metale dokunulduğunda içindeki sodyum asetad 1 saat boyunca ısı veriyor. ''Uyku Savar'' ise şoförlerin yardımına koşuyor. Uykusu gelen şoförler başını aşağıya indirdiğinde, ''uyku savar'' uyarı sinyali veriyor. Çantaya koyulduğunda 5x15 santim boyutunda olan ''Acil Durum Battaniyesi'' ise açıldığında 130x210 santim boyutlarına geliyor. Sabahları kravat takmak için zamanı az olanlara da ''Fermuarlı Kravat'' kolaylık sağlıyor.
Sergi sonrasında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda ''Fikirlerden Buluşlara Giden Yol'' konulu bir konferans düzenlendi.
Ankara Patent'in kurucu ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Kaan Dericioğlu, burada yaptığı konuşmada ''Siz De Buluş Yapabilirsiniz'' sergisi ile örnekler sunarak insanları buluş yapmaya yönlendirdiklerini söyledi.
Sergide birçok Türk'ün de buluşu bulunduğunu belirten Dericioğlu, günlük yaşamı kolaylaştıran buluşların yapılabileceğini belirtti.
Türk insanının buluş yapabilecek bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Dericioğlu, bir Türk doktorun ameliyatlarda kullanmak için kendi aletlerini geliştirdiğini söyledi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise patent konusunun disiplinler ötesi bir konu olduğuna işaret ederek, 'Tıp ile ilgili bir cihaz geliştirmek istiyorsanız muhakkak mühendislerle birlikte çalışmak durumundasınız'' dedi.
Bu tür toplantılara neden önem verdiklerine ilişkin ise Doğan, Türkiye ekonomisinin dünyada 16. sırada olduğunu ama patent sıralamasında 100. sırada olduğunu belirtti. Doğan, ''Ekonomik olarak fayda getiren işler yapabiliyoruz ama ar-ge yatırımlarına yeterince destek vermediğimiz, üniversite-sanayi işbirliğini çok iyi geliştiremediğimiz için yeni ürün elde etmede hak ettiğimiz seviyede değiliz. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli problemlerinden biri budur'' diye konuştu. Doğan, akademisyenlerdeki bilgi birikimini, sanayinin elindeki üretim imkanlarıyla biraraya getirmek zorunda olduklarına işaret etti.
AA