Türkiye Satılıyor....!!!

serhat53

New member
Katılım
30 Eyl 2007
Mesajlar
767
Reaction score
0
Puanları
0
Bundan 63 yıl önce yurtdışında fırsat arayışına girişen ve yurtdışındaki ilk Türk şirketini kuran Vehbi Koç'tu. Koç, daha kolay ticaret yapmak ve maliyet aVantajı yakalamak için sınır ötesinde şirketler kurdu. Bugün ise çeşitli ülkelerde pazar payı ve cirosuyla devlere meydan okuyan birçok Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin başında ciroları 1 milyar dolara yaklaşan Kordsa Global, Efes Breweires International ve Gama endüstri geliyor. Capital dünyanın dört bir köşesine yayılmış en büyük Türk şirketlerini ve onların global arenadaki gücünü araştırdı.

Türk iş dünyası dışa açılma hayallerini ilk olarak 63 yıl önce kurdu. Bu hayali gerçekleştiren ise Vehbi Koç oldu. Yurtdışındaki Türk sermayeli ilk Türk şirketini İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1945 yılında kurdu. New York'ta Ram Commercial Corporation adıyla hayata geçen şirketin asıl amacı savaş sonrası gelişecek ticaret pastasından bir dilim almaktı.

Koç, savaş bitince yeniden şekillenen dünyanın dışında kalmak istemiyor, yurtdışında da var olarak büyümeyi hedefliyordu. Savaş biter bitmez ilk Amerika seyahatine çıktı. 52 gün kaldığı bu ülkede geleceğin büyük ortaklıklarının temellerini attı. Ford'la ilişkilerini geliştirdi. General Electric'i Türkiye'de ampul fabrikası kurmaya ikna etti.

Türk Sanayisinin simge girişimcisi Vehbi Koç'un bu hamlesinden tam 33 yıl sonra Sakıp Sabancı Almanya'da Exsa Handes Gmbh'yi kurdu. Sabancı Holding'in ve Türkiye'nin dışa açılma hamleleri içinde dev bir adım olan bu şirket, Türk şirketlerine ithalat maliyetlerini kısma konusunda müthiş bir fırsat sunuyordu. Çünkü o tarihe kadar Türk şirketleri, ithalatlarını yabancı kuruluşların Türkiye'deki temsilcilerinden ve onların verdiği liste fiyatlarından karşılıyorlardı. Ancak, Exsa ile iş değişmişti. Sabancı'İşte Hayatım' adlı kitabında, 'Bu şirketle Türkiye'nin ithal ettiği belli kalite ve cins malları, o kadar ucuz fiyatla satın almaya başladık ki, ithal malların fiyatını kontrol için kurulMuş devlet dairesinin uzmanları bile bu ucuz fiyatlara inanamıyordu' diye anlatıyor.

5 Milyar Dolarlık Yatırım

Koç ve Sabancı'nın bu hamleleri Türk iş dünyasında yurtdışına açılmanın önemini ortaya koydu. Zaman içinde birçok büyük grup kendi yurtdışı macerasını başlattı. Ve öyle bir dönem geldi ki mevcut düzende büyümek için sınırların dışına yönelmek kaçınılmaz oldu.

Bugün artık Türk şirketleri her zamankinden daha çok yurtdışına odaklanıyor. Belirli ülkelerde önemli ve cesur yatırımlar yapıyorlar. Fırsatları kollayıp aldıkları dünya çapında markalar ve üretim tesisleriyle de küresel oyuncu olma yolunda iddialılar.

Türk yatırımcılarının yayılma performansına baktığımızda dünya genelinde 90 ülkede yatırımları olduğu görüyor. Avrupa'da Balkanlar, Orta Asya ülkeleri ve Rusya Türk şirketlerinin yatırımlarında önemli yer tutuyor. PWC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Orhan Cem'e göre, yurtdışındaki şirketlere yapılan yatırımların hacmi ise sadece 2007 yılında 3,5 milyar doları buldu. Yurtdışında büyüme trendinin önümüzdeki yıllarda yükselerek sürmesini bekleyen Cem, 2008 yılında yurtdışında yapılacak yatırımların 5 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Yurtdışında büyümenin her zamankiden daha kritik bir önem taşıdığı ve yurtdışında milyar dolara yakın ciro elde eden Türk şirketlerinin sayıca arttığı bir dönemde Capital, yine önemli bir araştırmaya imza attı. Türk iş dünyasının sınır ötesindeki müthiş gücünü, 'Yurtdışındaki En Büyük 30 Türk Şirketi' araştırması ile ortaya koydu.

Lider Kordsa'nın Profili

Araştırmada, Sabancı Holding, Anadolu Grubu, Gama Holding, Yıldız Holding ve Koç Holding'in ağırlığı dikkat çekiyor. İlk sırada Sabancı Holding şirketlerinden Kordsa Global yer alıyor. İkinci sırada ise Anadolu Grubu şirketi Efes Breweires International (EBI) var. Onu, Gama Holding'e ait Gama endüstri izliyor.

Yurtdışındaki en büyük Türk şirketi olan Kordsa Global, geçtiğimiz yıl 930 milyon 700 bin dolarlık ciro yaptı. 35 yıl önce kurulan şirket dünyanın en büyük naylon, polyester iplik, kord bezi üreticisi ve tek kord tedarikçisi konumunda. Bugün yurtdışında 5 kıtaya dağılmış olan Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Çin, Mısır, Almanya, Endonezya ve Tayland'ın da arasında bulunduğu 10 ülkede 12 işletmesiyle yer alıyor. Gelirlerinin yüzde 90'ını da yurtdışından elde ediyor. Bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılan şirketin 5 bin kişiyi aşan çalışan ordusu var.

Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Kordsa'nın geçtiğimiz 35 yıl içinde stratejik alımlar ve güçlü iş ortaklarıyla yürütülen girişimler sayesinde küresel bir lider haline geldiğini söylüyor.

Şu sıralar 2007 yılında devralınan Asya işletmelerinin entegrasyonunun yanı sıra 'müşterinin sesi' çalışmalarına ve yenilikçi çözümlere odaklanmış durumda olan Kordsa Global'in 2008 yılı ciro hedefi ise 1 milyar dolar.

Ebı Şirket Alarak Büyüyor

Yurtdışındaki en büyük ikinci Türk şirketi Anadolu Grubu'nun içecek ve meşrubat operasyonlarını yürüten Efes Breweires International (EBI). Şirket geçtiğimiz yıl yüzde 31'lik bir büyüme ile 836 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı. 1998 yılında Hollanda'da kurulan EBI, Londra Borsası'na kote. Piyasa değeri yaklaşık 1,3 milyar dolar. Faaliyet gösterdiği Rusya, Kazakistan, Moldova, Sırbistan ve Gürcistan'da 12 bira ile 4 malt üretim fabrikası bulunuyor. Toplam çalışan sayısı da 4 bin 416. Şirket yaptığı satın alımlarla hızlı bir büyüme performansı sergiliyor. Son 2 yılda Rusya'nın en büyük yedinci bira fabrikası olan Krasny Vostok ile Gürcistan'ın en büyük bira üreticisi Lomisi'yi satın aldı. 2004 yılı cirosu 500 milyon dolar olan EBI, 2006 yılında 639 milyon dolara çıktı. 2007 yılında da yüzde 31'lik bir büyüme ile 836 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı. EBI'nin pazar payı anlamında da parlak bir karnesi var. Dünyanın 3'üncü büyük bira pazarı Rusya'da 4'üncü, Moldova'da 1'inci, Kazakistan'da 2'nci, Sırbistan'da ise 3'üncü sırada yer alıyor.

En büyük şirketler sıralamasında üçüncülük Gama Holding'e ait olan Gama endüstri'nin. 38 yıldır Rusya, Katar, Libya, Yemen, Kazakistan, Bulgaristan ve Ürdün'de faaliyet gösteren şirketin 2007 yılı cirosu 621 milyon dolar. Gama endüstri, termik santraller, rafineriler, hidroelektrik santralleri gibi endüstriyel alanda anahtar teslimi inşaatlar yapıyor.

Godiva'nın Hedefi 1 Milyar Dolar

Türk gıda sektörünün devi Ülker, bugüne kadar yurtiçinde uyguladığı agresif satın alma stratejisini artık yurtdışına da taşıyarak, globalleşme yolunda hızla ilerliyor.

Grup 2007 yılı sonunda Godiva'yı bünyesine katarak Türkiye tarihinin en büyük şirket alımlarından birine imza attı. Ülker'in çatı şirketi Yıldız Holding, kendisini yurtdışına taşıyacak Godiva ile yurtdışındaki en büyükler listesinde dördüncü sırada yer alıyor. Globalleşme yolculuğunda Yıldız Holding'in amiral gemisi olan Godiva'nın 2007 yılı cirosu 500 milyon dolar. 1926 yılında Brüksel'de kurulan Godiva, bugün tüm dünyada tanınıyor. 80 ülkede 450 butik ve 9 bin 300 satış noktası ile hizmet veriyor. Kuzey Amerika, Japonya, Pasifik Kuşağı ve Avrupa'yı kapsayan 4 ana coğrafyada tüketicilere ulaşan Godiva, Yıldız Holding kanatları altında 1-2 yıl içinde cirosunu katlayarak 1 milyar dolar elde etmeyi planlıyor.

Aslında Ülker'in dışa açılma hamleleri 7 yıl önce Suudi Arabistan ile başlamıştı. Şirket sırasıyla İran, Kazakistan, Ukrayna, Özbekistan, Romanya, Mısır ve Cezayir'de yatırım gerçekleştirdi. Sadece 2 yıl öncesine kadar da hedefinin bölgesel oyunculuk olduğunu söylüyordu. Fakat oluşan farklı fırsatlar Ülker'in stratejilerinde temel bir değişikliğe gitmesine neden oldu. Ülker, içinde bulunduğumuz dönemde global olma vizyonuyla, yurtdışında Godiva benzeri fırsatları kovalamaya devam ediyor.

Koç Şirketleri 5 Ve 6'ncı Sırada

En büyükler listesinde 5 ve 6'ncı sırada Koç Holding şirketleri Grundig ve Beko PLC var.

2004 yılının ortalarında Koç Holding çatısı altındaki Beko Elektronik tarafından satın alınan Grundig, TV, ev sineması gibi ev elektroniği ürünleri alanında Almanya'da ilk akla gelen markalardan. Şirket, 2007 yılında 434 milyon dolar ciroya ulaştı. Geçtiğimiz yıla kadar Beko Elektronik, Grundig'in yüzde 50'sini elinde bulunduruyordu. Ancak geçtiğimiz yılın sonunda diğer yüzde 50 hisseyi alarak şirketin tamamına sahip oldu.

Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, konuya ilişkin değerlendirmesinde Grundig'in en önemli varlıklarından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: '63 yıllık geçmişi ile sektörünün en deneyimli ve prestijli markalarından biri olan Grundig'i Arçelik A.Ş. bünyesine katmamız, sadece Türkiye için değil, Avrupa TV sektörü için de çok önemli bir gelişme. Bugün Avrupa'da 20 milyondan fazla evde Grundig markalı TV'ler bulunmakta. Bundan sonraki dönemde Grundig markasını dünya genelinde yaygınlaştırmak ve global bir marka olarak kullanımını sağlamak üzere çalışmalarımız devam edecek.'

Koç'un yurtdışındaki bir diğer büyük şirketi İngiltere'de faaliyet gösteren Beko PLC. Şirketin 2007 yılı cirosu 413 milyon dolar. Beko İngiltere'de oldukça başarılı bir performans ortaya koyuyor. Beko PLC ile yaptığı pazarlama çalışmaları sonunda İngiltere'de buzdolabı satışlarında yüzde15,7'lik pay ile pazar liderliğini elinde bulunduruyor. Beko yine İngiltere'de çamaşır makinesinde yüzde 7,9'luk bir pazar payı ile 4'üncü lider marka konumunda.

Yurtdışındaki En Büyük Ciro Koç'un

Yurtdışı faaliyetlerinden elde ettiği cirosuyla en büyükler listesinde yer alan şirket ve gruplara gelince� Bu alanda Koç Holding lider durumda. Holdingin yurtdışı faaliyetlerinin toplam cirosu 2 milyar 600 milyon dolar.

Turkcell ise daha çok Fintur'la gerçekleştirdiği işlemlerle listede 2'nci sırada yer alıyor. Turkcell'in yurtdışı faaliyetlerinin cirosu 1 milyar 742 milyon dolar.

Kordsa Global ile yurtdışındaki en büyük şirketler listesinin zirvesinde yer alan Sabancı Holding, yurtdışı faaliyetlerindeki cirosuyla listede bu kez 3'üncü. Sabancı 1 milyar 328 milyon dolarlık cirosuyla üçüncülüğü elde etti. Listede 4'üncü sıradaki isim Gama Holding. Holdingin yurtdışındaki şirketlerinden gelen ciro 1 milyar 138 milyon dolar. Anadolu Grubu en büyükler içinde 5'inci. Grup 2007 yılında yurtdışı faaliyetlerinden elde ettiği 1 milyar 89 milyon dolarlık cirosuyla bu listede yer alıyor.

'Türkler Yurtdışında Marka Alarak Büyüyorlar'

Orhan Cem/Pwc Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri

Son Dönemdeki Satın Almalar

Genel olarak bakıldığında Türk şirketleri yurtdışına şirket satın alarak veya yerel şirketlerle ortaklık kurarak giriyor. Özellikle giriş yapmak istedikleri pazarda marka olMuş kuruluşları satın alarak marka gücünden de yararlanabiliyorlar. Ülker'in Godiva'yı satın alması, Zorlu Grubu'nun ev tekstilinde Fransız Bel-Air ve İngiliz Royal Ascot'u satın alması, yurtdışında Beko markasını kullanan Arçelik'in bununla yetinmeyip Romanya'da soğutma cihazları üreticisi Arctic'i, Alman Blomberg'i, Avusturya'da Elektra Bregenz'i satın alması birer örnek.

Müteahhitler 20 Milyarlık İş Yaptı

Yurtdışında faaliyet gösteren Türk şirketlerine baktığımızda özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında büyük yatırımların bulunduğunu görüyoruz. 2007 yılında Türk müteahhitlik sektörü 20 milyar dolara yaklaşan değerde proje üstlendi. Enka, Gama, Tekfen İnşaat, Nurol İnşaat, STFA Grubu, Soyak Holding, Alarko Taahüt Grubu, Doğuş Holding ve daha birçok şirket başarılı projelere imza atıyor. Bu sektör özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile Afrika ve Asya'da ağırlıklı faaliyet gösteriyor.

Tüketici Ürünlerinde İlerleme Var

Son yıllarda Türk şirketlerini tüketici ürünleri alanında da ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Televizyon ihracatı ile Vestel adından söz ettirirken Ülker geçtiğimiz yıl Türkiye tarihinin en önemli yurtdışı satın alımlarından birini gerçekleştirdi. Perakendecilik anlamında 50 ülkede faaliyet gösteren Mavi Jeans de yurtdışındaki mağaza sayısını artırmış durumda. 100'den fazla ülkeye ihracat yapan Arçelik Avrupa'da önemli sayılabilecek bir pazar payına sahip. Anadolu Grubu'nun Anadolu Efes ile Rusya'daki yatırımlarını artırarak üretim kapasitesini yükselttiğini de biliyoruz.

'Daha Çok Şirket Yurtdışında Büyümeye Odaklanacak'

Prof. İbralim Kavrakoğlu

Türkiye Ülke Değil Adeta Bölge

Önümüzdeki dönemde çok sayıda Türk şirketinin yurtdışında büyümeye odaklanacağını düşünüyorum. Bunun temelinde Türk şirketlerinin büyük ülke deneyimi yaşamış olmasını gösterebiliriz. Şöyle ki, 72 milyonluk nüfusu, farklı coğrafyaları ve farklı yerel kültürleriyle Türkiye bir ülkeden çok bir bölgeye benziyor.

Hedefte 2 Tip Pazar Var

Buradaki deneyim doğal olarak farklı pazarlarda başarı yakalamak için büyük bir aVantaj sunuyor. Türkiye için hedef pazarları 2 kategoriye ayırmak gerekebilir. Bunlardan biri yüksek kaliteyi talep eden, fiyatların da yüksek olduğu ülkeler. Bunlar arasında OECD ülkelerini sayabiliriz. Nitekim Türk şirketleri öncelikle bu pazarları hedeflemiş bulunuyor.

Orta Asya Ve Afrika'nın Cazibesi

İkinci grup ise, müşteri yapısı Türkiye'ye benzeyen fakat teknoloji itibariyle Türkiye'den geri olan ülkeler. Kaliteli ürün ve hizmetleri nispeten ekonomik fiyatlarla bu ülkelere sunan Türk şirketleri, bu pazarlara yerleşebilecek. Bunlar arasında Orta Asya ülkeleri, Latin Amerika ve Afrika ülkelerini sayabiliriz.

'Sınır Ötesi Büyümek İçin Şimdi Tam Zamanı'

Martın Roll/Venture Republıc Ceo'su

Hindistan Büyümek İçin Cazip

Global ekonomi son yılların en büyük canlılığını yaşıyor. Bu canlılığın en büyük nedeni de Çin ve Hindistan gibi ülkelerdeki hızlı büyüme. Özellikle Hindistan, şirketlerin yurtdışına açılması ve büyümesi için en cazip ülke. Global ekonomik ortam böyleyken bence şu an şirketler için büyüme ve satın alma anlamında en ideal zaman.

Fırsat Sunan Diğer Ülkeler

Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Tayland, Vietnam, Endonezya ve Filipinler operasyonlarını genişletmek isteyen şirketler için eşsiz fırsatlar sunuyor. Bu tür fırsatlar sektörlere göre de değişiyor. Örneğin yüksek teknolojili ürünler ve tüketici elektroniği sektöründe Sony, samsung, LG gibi çok sayıda güçlü oyuncu var. Öte taraftan lüks eşyalar, hizmet sektörü, seyahat, üretim ve rekabetin daha az olduğu diğer sektörler büyümek için daha elverişli.

Sınır Ötesi İçin Stratejiler

Şirketlerin yurtdışına açılırken nasıl bir strateji izlemeleri gerektiğine gelince� Bu şirketin hangi pazara girmek istediğine göre değişir. Eğer bir şirket Hindistan'da düzenlenmiş bir sektöre, örneğin yüzde 49'dan fazla hissenin yabancılara verilmediği perakende sektörüne, girmeye kalktığında bu pazar için tek çözüm ortaklık. Öte taraftan şirketler Çin'de örneğin kozmetikte olduğu gibi düzenlenmemiş pazarlarda bilinen bir markayı alarak pazara girebilir.

Bu Araştırma Nasıl Hazırlandı?

- Yurtdışındaki en büyük Türk şirketleri listesi hazırlanırken merkezi yurtdışında olan şirketler esas alındı. Bu şirketlerin 2007 cirosu baz alınarak büyüklük sıralaması yapıldı.

- Hacimleri gereği bu listeye girebilecek Akkök Holding, Zorlu Grubu, Çalık Grubu gibi bazı şirket ve gruplar ise verilerini paylaşmadıkları için listeye giremediler. Örneğin Zorlu Holding ve Boydak Holding yurtdışındaki şirketlerinin cirolarını açıklamadı.

- Turkcell'in en önemli yurtdışı yatırımı olan Fintur'un listede yer almama nedeni ise bu şirketteki çoğunluk hissesinin TeliaSonera'ya ait olmasıydı. Fintur'da Turkcell'in payı ise yüzde 41.45

Türkiye satılıyor beyler:biggrin
Artık bizde yurtdışında aldığımız yerlere gideriz ..:durdurun
tabi bu sadece Trükiye satılıyor diye bağıranlar için geçerli :)
Nilüfer Gözütok
http://www.porttakal.com/haber-devlere-meydan-okuyan-30-turkiye-sirketi-108822.html
 
Daha Yenimi Farkına Vardın Yakında Seni Beni Satcaklar
 
dostum senin bu haberine göre üzülcek bir şey yok ... ama her ne hikmetse rusyda bizim gibi özelleştirme yaptı ve putin bazı önemli işletmelerii yabancıların almasını engellemek amacıyla yasa çıkarttı ve yabancılar önemli merkezleri alamadılar.

ha sen dersenkii rusya kim türkiye kimm bize bişey olmaz he tmm derim..(( engin bilgine))) rusya dünyanın sayılı dewleti türkiye isee borç batagına batmış bir ülke bilmem arasında bir fark görebiliyormusun...

satılcaksada böyle kurumlarr ucuz paralara bari türk kökenli şirketlere verilseydide kazandıgımız paralar kendi ülkemizde kalsaydı.

saygılar
 
Geri
Üst