Türkiye'de Atatürkçüler kaç kişi?

icemen

New member
HH Üyesi
Reaction score
0
turkiye-de-ataturkculer-kac-kisi.jpg

Adil Gür'ün yaptığı ankete göre Türkiye'nin Atatürkçü, laik, milliyetçi ve dindar yüzdesi ortaya çıktı.

Neşe Düzel ile Adil Gür'ün Taraf'taki söyleşisinin üçüncü bölümü yayınlandı.

Gür'ün şirketi A&G'nin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de her iki seçmenden biri kendini Atatürkçü olarak tanımlıyor. İkinci ortak payda olarak 'milliyetçilik' geliyor. Üçüncü payda ise laiklik. 'Dindarlık' dördüncü oldu.

İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:

AKP'YE ve CHP'YE KİM OY VERİYOR?

Ak Parti ağırlıklı olarak kentlerde ve kırda oy alıyor. Büyük şehirlerdeki oyu Türkiye ortalamasının altında kalıyor. AKP'ye oy veren kesim daha çok çalışan ve para kazanan 28-43 yaş grubundan oluşuyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe Ak Parti'nin oyları düşüyor.

CHP'nin oyları ise eğitim seviyesi yükseldikçe artıyor ve büyük şehirlerde CHP daha çok oy alıyor.

AKP ve CHP'nin ikisinin seçmeni de kadın ağırlıklı... Her ikisi de yarıdan fazla oyu kadınlardan alıyor.

MHP'YE KİM OY VERİYOR?

MHP ağırlıklı olarak kentlerde ortaokul ve lise eğitimlilerden oy alıyor. MHP seçmeni çok erkek ağırlıklı. Dört seçmenin üçü erkek. Eğer MHP'nin her erkek seçmeni, annesine, kız kardeşine, eşine, sevgilisine oy verdirmeyi başarabilseydi MHP birinci parti olurdu.

Bir de şu var: Türkiye'de yetişen her iki gençten biri hayatının bir döneminde MHP'ye oy veriyor. Ama gençler anne baba olduklarında, iş güç sahibi olduklarında MHP'den uzaklaşıyorlar.

DTP'YE KİM OY VERİYOR?

En düşük eğitimli ve en düşük gelirli seçmen DTP seçmeni. Tabii ki aralarında zengin seçmenler var ama genelden söz ediyorum. Araştırmamızda ilginç sonuçlar var. Diyarbakır'da her iki kadından biri okuma yazma bilmiyor. 44 yaş üstündekilerde ise her 4 kadından 3'ünün okuma yazması yok. DTP seçmeninin tamamı açılıma evet diyor. Parti kapatıldığında bile seçmen açılımdan yanaydı. DTP'nin başkanlarından Emine Ayna 'açılım bitmiştir' dediğinde DTP seçmeninin yüzde 80'i açılımı destekliyordu.

SEÇMENİN KAÇI SAĞCI, KAÇI SOLCU?

Yüzde 30 sağcıyım diyor, yüzde 18 solcuyum diyor. Merkezdeyim diyenler yüzde 21 çıkıyor.

Eğitim düştükçe sağcıyım diyenler artıyor. Solcular ise yüksek gelirli ve eğitimlilerden oluşuyor.

ATATÜRKÇÜYÜM, DİNDARIM DİYENLER!

Her iki kişiden biri (yüzde 50) "Ben Atatürkçüyüm" diyor. Atatürkçülükten sonra ikinci ortak payda olarak milliyetçilik geliyor. Her yüz kişiden 44,6'sı 'Milliyetçiyim' diyor. Üçüncü payda ise 'laiklik" oluyor. Her yüz kişiden 34,8'i 'ben laikim'diyor.

Her yüz kişiden 29,3'ü de 'Ben dindarım' diyor. Buradan da görülüyor ki Türkiye söylenenlerin aksine dindarlaşmıyor, muhafazakarlaşıyor.

Dindarlıktan ve muhafazakarlıktan anlaşılan şey ise Özal'ın muhafazakarlığı kadar... Lider yeri geldiğinde Cuma'ya gider, başka bir zaman içkisini içer. İnsanlar seçkinler tarafından küçümsenmemek, ötekileştirilmemek istiyor.

AKP seçmeni ise kendini "Ben dindarım, muhafazakarım, milliyetçiyim" diye tanımlıyor.

CHP seçmeni de kendini "Atatürkçüyüm, laikim, milliyetçiyim" diye tanımlıyor.

MHP seçmeni ise "Milliyetçiyim, Atatürkçüyüm, laikim" diyor.

HÜKÜMET BAŞARILI MI?

Son araştırmada 'hükümet başarılı' diyenlerin oranı yüzde 55'ten yüzde 25'e düştü.

CHP ve MHP'nin önünde son otuz yılın en büyük 'iktidar olma' fırsatı var. Eğer Ak Parti'ye gerçek bir alternatif çıkarsa insanlar oylarını değiştirebilir.

PARTİLERİN KEMİKLEŞMİŞ OYLARI:

MHP: Yüzde 8-9

DTP (BDP): Yüzde 5-6

SOL OYLAR: Yüzde 18-20 ama bu oyların tamamı CHP'nin değil. Diğer sol partiler arasında da paylaşılıyor.

MİLLİ GÖRÜŞ: Yüzde 12-13.. Bu oy Ak Parti ve Saadet Partisi arasında paylaşılıyor.

AKP: Yüzde 5-6... Ak Parti iktidardan yararlanan, menfaat sağlayan bir kitle yarattı. Dün ayakkabı alacak parası olmayan adam bugün cipe biniyor. Onlar asla AKP'yi terk etmez.​

KAYNAK

Ekli dosyalar

• turkiye-de-ataturkculer-kac-kisi.jpg
    turkiye-de-ataturkculer-kac-kisi.jpg
    24.3 KB · Görüntüleme: 181
Bu anketi seçimden sonra da ele alsınlar da görsünler rezilliklerini

şunlara inanacaklar da var ya şaşırıyorum doğrusu ve her şeyden önemlisi bu anketi yapanların tarafı ne ?
çünkü hizmet ettiği karşısındaki oluyor ...

Gereksiz bir anket ve saçmalıklarla dolu :) sanane kim ne olmak istiyorsa o olsun bırakın bi insanlarla uğraşmayı ya. Ben laikim diyenleri çok merak ediyorum nasıl laik oluyorlar lütfen bana da anlatsınlar kişinin laik olmasını ben çözemedim hala. Tamam devlet laik olur, olması da gerekir ama birey nasıl laik oluyor aklım almıyor...​

Anketin sonu çok acayip, Türkiye'nin %5-6'sı ayakkabı bile alamazken bugün jipe biniyormuş!!

vayy be..

Neşe Düzel ile Adil Gür'ün Taraf'taki söyleşisinin üçüncü bölümü yayınlandı.
...
...
...
AKP: Yüzde 5-6... Ak Parti iktidardan yararlanan, menfaat sağlayan bir kitle yarattı. Dün ayakkabı alacak parası olmayan adam bugün cipe biniyor. Onlar asla AKP'yi terk etmez.

ama bir gün ülke onların gerçek yüzünü görüp terkedecek

Harbiden ne kadar saçma bir anket olmuş.. AKP ile ilgili kısımlarını demiyorum.. Baştan sona saçma..
Çok taraflı olmuş kesinlikle..

AKP liler kızacaklar ankete mutlaka ama bize kabullendik sayılmaz.. :))

zaten akp ye oy verenler büyük şehirlerin küçük kasaba ve köylerinden çıkıyor...
sıkıysa izmiri alsınlar :D

Eğitim seviyesine göre siyaset olsaydı. Ohoooooho
Ermenilerden özür dileyen profösörler doçentler de eğitimli insanlar.
Çok taraflı bir anket olmuş. Hele son cümle tam bir facia(Tarafsız olduğunu iddaa edenler için).

Her türk Atatürk'ü sevmek zorunda değildir. Türkler sadece Türkiye ile sınırlı değil ve Türkiye deki türklerinde tek atası Atatürk değil. Önce herkes ülkesi için birlik olur savaşır. Kendi başlarına kaldıklarında da saygı duyar ama sevgi apayrı bir şeydir.

Ayrıca 4 grup oluşturulmuş. KAÇ KERE DAHA SÖYLEYECEĞİZ MERAK EDİYORUM AMA SÖYLİM GENE DE "DEVLETLER LAİK OLUR."

Bu ülke de savaşlar din ve milliyetçilik gücü ile kazanıldı. Milliyetçiyim diyen birinin dindar olamamış olmasıda (Eğer müslüman ise ) ayrı bir dava. Bunun en büyük nedenide İslam ve Türkçülük davası üzerine yola çıkan MHP nin bugün sadece Türkçülük ile politika yapmasından.

Zaten rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'da bu yüzden ayrılmamış mıydı?

atatürkçülük turkiye nin en hizli ilerlemesini saglayan ideoloji biçimidir ve hiç bir zaman türkiyede azalmayacaktır gerçi günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur ayrı ama gerçekten atatürkün fikirlerine bağlı olan insanlar hiç bir zaman ülkemizde azalmayacaktır ve bu azalmayan insanlar gerçekleri bilen , modern ve çağdaş medeniyetin "ne anlama" geldiğini bilen insanlardır.

Komik ama bu ülkede fethullahçısı , kürdü , seveni , sevmeyeni , tayyipiçisi , erbakancısı her türden insan askerde bunu öğrenmiştir yani genel anlamda herkes atatürkçüdür seve seve öğretiyorlar askerde : )

Askerde edilen yemin ve tanım :

"türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, devletin millet egemenliğine dayandırılması, aklın ve ilmin öncülüğünde türk kültürünün çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması amacıyla, temel esasları yine atatürk tarafından belirlenen devlet hayatına, fikir hayatına ve ekonomik hayata, toplumun temel müesseselerine ilişkin gerçekçi fikir ve ilkelere atatürkçülük" denir...

Bunu öğrenen çeşit çeşit insan modelleri hala kalkıp atatürk hakkında bıdı bıdı yapıyorsa /sevmeyenlerden bahsediyorum , askeriye kendilerine her türlü yemini ettirip her türlü söylemi öğreterek atatürkçülün kavramını benimsetmiştir . Yani sen bana dini siyaseti öğretmezsin ama ben sana ataturkclugu işte böyle öğretirim hadisesidir ..

bu yüzden de komiktir : )

Bu ülkedeki siyasi oyunlar yüzünden din gibi giderek yozlaşamayacak bu ideoloji ve bunu bizden hiç kimse çalamayacak ..

Ölümüne atatürk ...

Gereksiz bir anket ve saçmalıklarla dolu :) sanane kim ne olmak istiyorsa o olsun bırakın bi insanlarla uğraşmayı ya. Ben laikim diyenleri çok merak ediyorum nasıl laik oluyorlar lütfen bana da anlatsınlar kişinin laik olmasını ben çözemedim hala. Tamam devlet laik olur, olması da gerekir ama birey nasıl laik oluyor aklım almıyor...​

kişinin laik olması demek,ya oldugu gibi görünmesi ya da göründügü gibi olması demektir,dini diyasi ve ekonomik rant aracı olarak kullanmaması demektir(tayyip,arınç,gül....),kendi sapkın fikirlerini ALLAH kelamından üstün tutmamaktır(kürt said,feto...),vesselam kişinin laik olması şeytanlardan uzaklaşıp ALLAH'a yakınlaşmasıdır

Bu kadar objektif bir anket görmedim ... Neden karalıyorsunuz anketi , adamlar ne güzel tarafsız bir anket yapmışlar ... Görende AKP yi tek başına geldi sanır ... Görende AKP 367 milletvekili var sanır ..
Bütün Üni de okuyanlar chp ye oy verdi ise chp nin çapulcuları kime oy verdi acaba ...
Bu anketi yapanın eğitim sevyesini çok merak ettim şimdi

abicim zaten ne geldiyse başımıza takım tutar gibi dini laikliği destekliyoruz demelerinden, memlekete ne olursa olsun diyen ilkokul mezunu bile olamayacak bu ileri düzey yetkililerimiz yüzünden geliyor başımıza... kimin dinine bağlı olduğu veya Atatürkü sevdiğinin bi önemi varmı memleketi için çalışsın şerefsizlik yapmasınlar ne dinimi alet etsinler ne başka şeyleri sömürsünler, adam olsunlar hak yemesinler bizim başka bi isteğimiz yok..

En büyük ATATÜRKçü benim.Nereden geldiğimi,kim olduğumu biliyorum.Vatan istila edildiğinde,Mustafa Kemal ve arkadaşları ortaya çıkıp,kurtuluş mücadelesi vermeselerdi,bugün ben veya sizler,ingilizce,italyanca,fransızca veya yunanca konuşuyor,yazıyor olcaktınız.İsimlerinizde değişik,değişik olacaktı.Bırakın Atatürkçü olmayı en azından bunu düşünün,o büyük insan sizlere Cumhuriyeti,Demokrasiyi hediye etti.Dünya içinde yer almanızı sağlayıp,ufkunuzu aydınlattı.Nankörler,İslam dinini kullanarak cahil kişilerin beyinlerini yıkıyorlar,yobazlığa hevesleniyorlar.Ben öz be öz Türküm,Müslümanım,Allah ile kul arasına girmeyin.Herkesin dini ve ibadeti kendisinedir.Atatürkü her Türk sever,birtek yobazlar ve soysuzlar sevmez.Ruhun şad olsun ATAM.

En büyük ATATÜRKçü benim.Nereden geldiğimi,kim olduğumu biliyorum.Vatan istila edildiğinde,Mustafa Kemal ve arkadaşları ortaya çıkıp,kurtuluş mücadelesi vermeselerdi,bugün ben veya sizler,ingilizce,italyanca,fransızca veya yunanca konuşuyor,yazıyor olcaktınız.İsimlerinizde değişik,değişik olacaktı.Bırakın Atatürkçü olmayı en azından bunu düşünün,o büyük insan sizlere Cumhuriyeti,Demokrasiyi hediye etti.Dünya içinde yer almanızı sağlayıp,ufkunuzu aydınlattı.Nankörler,İslam dinini kullanarak cahil kişilerin beyinlerini yıkıyorlar,yobazlığa hevesleniyorlar.Ben öz be öz Türküm,Müslümanım,Allah ile kul arasına girmeyin.Herkesin dini ve ibadeti kendisinedir.Atatürkü her Türk sever,birtek yobazlar ve soysuzlar sevmez.Ruhun şad olsun ATAM.

Sen daha Atatürk ü Atatürk yapan nedeni bilmiyorsun!

Atatürk olmasaydı adlarımız değişik olmiyacaktı. Sen ben gene türk olarak bu vatanda olacaktık. Bizim mücadelemiz de tek komutan Atatürk değildi. Daha bir sürü zeki komutanlarımız vardı. Atatürk ü Atatürk yapan vatanı düşmanlardan kurtarması değil onu Cumhuriyet yapmasıdır.

ya zaten chp nin kemikleşmiş bi oyu var. birşeyleri düzeltme çabasında olmadığı için oy toplayamıyo bugün seçim olsa da chp barajı zor geçer oy verenlerde genelde sabit fikirli insanlar.

ayrıca saçma bi anket olmuş..

Geri