kuzay
Pesimist
- Katılım
- 2 Nis 2007
- Mesajlar
- 28,387
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Ben neden bunu daha önce düşünemedim? Tek porsiyonluk minik cheesecakeler. Halbuki o kadar da kitap okuyup dergi karıştırıyorum. Doğru zamanda doğru yerde görmekle alakası var sanırım.
Muffin kaplarında pişirilen bu minik cheesecakelerin su banyosu, peynir süzme, çatlama, kalıptan çıkarma, keserken parçalanma gibi dertleri yok. Bir karıştırma kabında çırp, muffin kağıtlarına dök, meyveleri göm ve fırına ver. Sonra biraz daha meyve takviyesi, üzerine bir tutam pudra şekeri ve servise hazır. Ben meyve olarak babamın bahçeden toplayıp yolladığı karadutları kullandım. Limonlu cheesecake ile pek uyumlu oldular. Dilerseniz vişneyle de yapabilirsiniz. Şimdi tam mevsimi.
Cheesecakelerde paket bisküvi kullanmayı sevmediğimi daha önceki mandalinalı ve çikolatalı cheesecake tariflerinden hatırlarsınız. Bu limonlu minik cheesecakeler için daha önceden hazırlayıp hepsini yiyemediğim için buzlukta dondurduğum zencefilli kurabiyeleri kullandım. Benim kadar çok kurabiye denemesi yapanlara ufak bir tavsiye: Arta kalan veya tadını beğenmediğiniz kurabiyeleri sakın atmayın. Buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atın. Bu gibi taban hamurlarında biraz tereyağı ve şeker eklemesi yaparak değerlendirebiliriniz. Tabii dolgu malzemeli kurabiyelerden bahsetmiyorum. Ya da en basitinden unufak edip yine biraz tereyağı ve şeker eklemesiyle tavada azcık kavurup dondurmanın üzerine serpiştirebilirsiniz
Muffin kaplarında pişirilen bu minik cheesecakelerin su banyosu, peynir süzme, çatlama, kalıptan çıkarma, keserken parçalanma gibi dertleri yok. Bir karıştırma kabında çırp, muffin kağıtlarına dök, meyveleri göm ve fırına ver. Sonra biraz daha meyve takviyesi, üzerine bir tutam pudra şekeri ve servise hazır. Ben meyve olarak babamın bahçeden toplayıp yolladığı karadutları kullandım. Limonlu cheesecake ile pek uyumlu oldular. Dilerseniz vişneyle de yapabilirsiniz. Şimdi tam mevsimi.
Cheesecakelerde paket bisküvi kullanmayı sevmediğimi daha önceki mandalinalı ve çikolatalı cheesecake tariflerinden hatırlarsınız. Bu limonlu minik cheesecakeler için daha önceden hazırlayıp hepsini yiyemediğim için buzlukta dondurduğum zencefilli kurabiyeleri kullandım. Benim kadar çok kurabiye denemesi yapanlara ufak bir tavsiye: Arta kalan veya tadını beğenmediğiniz kurabiyeleri sakın atmayın. Buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atın. Bu gibi taban hamurlarında biraz tereyağı ve şeker eklemesi yaparak değerlendirebiliriniz. Tabii dolgu malzemeli kurabiyelerden bahsetmiyorum. Ya da en basitinden unufak edip yine biraz tereyağı ve şeker eklemesiyle tavada azcık kavurup dondurmanın üzerine serpiştirebilirsiniz

Limonlu Minik Cheesecake Tarifi
12 adet minik cheesecake için
**
Malzemeler
1 su bardağı = 1 cup (236 ml); 1 çorba kaşığı = 1 tablespoon (15 ml); 1 çay kaşığı = 1 teaspoon (5 ml)

Tabanı için:
■100 gram kurabiye
■55 gram toz badem
■1 çorba kaşığı şeker
■50 gram tereyağı, eritilmiş

Harcı için:
Önemli not: Harcın ipeksi bir kıvamda olması için içine girecek bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
■400 gram labne peyniri
■1/2 su bardağından biraz daha az (100 ml) krema
■1/2 su bardağı (100 gram) şeker
■2 adet yumurta
■1/2 çay kaşığı vanilya özütü (vanilla extract)
■2 adet limonun kabuğu, ince rendelenmiş
■1 çorba kaşığı limon suyu
■150 gram karadut (veya vişne/frambuaz/böğürtlen)
■2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
1.Fırını önceden 160 derecede ısıtmaya başlayın.
2.12 adetlik muffin kalıbına muffin kağıt kapları dizip bir kenara ayırın.
3.Kurabiyeleri unufak edip (ben bir poşete koyup üzerinden oklavayla geçerek eziyorum) toz badem, şeker ve eritilmiş tereyağı ile karıştırın (eğer toz bademiniz yoksa onun yerine yine kurabiye kullanabilirsiniz) ve 12 adet muffin kağıt kaplara pay edip (muffin başına dolu dolu birer çorba kaşığı) tabanına iyice bastırın. Tabana eklediğimiz erimiş tereyağının tekrar donabilmesi için muffin tepsisini buzluğa kaldırıp soğumaya bırakın.
4.O sırada bir karıştırma kabında labne, krema ve şekeri iyice çırpın. Aralarda tamamen harca yedirecek şekilde çırpmak suretiyle sırasıyla yumurtaları, vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve çırpın.
5.Muffin tepsisini buzluktan çıkarıp kurabiye tabanlarının üzerine harcı paylaştırın. Fırına girmeden önce içine üçer tane karadut (veya hangi meyvayı kullanıyorsanız) gömeceğimiz için tepeleme doldurmamaya özen gösterin (yaklaşık yarım santim boşluk yeterli olacaktır).
6.Harcı paylaştırdıktan sonra üçer adet karadutu muffin kaplarının içine koyup gömülmeleri için parmaklarınızla hafifçe bastırın ve fırına verin.
7.Muffinleri önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 25-30 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın, oda sıcaklığına geldikten sonra da servis tepsisine yerleştirip buzdolabında en az 2 saat soğumaya bırakın.
8.Soğumuş cheesecakelerin üzerine üçer adet daha karadut yerleştirip pudra şekeri serpin ve servis yapın.
1.Fırını önceden 160 derecede ısıtmaya başlayın.
2.12 adetlik muffin kalıbına muffin kağıt kapları dizip bir kenara ayırın.
3.Kurabiyeleri unufak edip (ben bir poşete koyup üzerinden oklavayla geçerek eziyorum) toz badem, şeker ve eritilmiş tereyağı ile karıştırın (eğer toz bademiniz yoksa onun yerine yine kurabiye kullanabilirsiniz) ve 12 adet muffin kağıt kaplara pay edip (muffin başına dolu dolu birer çorba kaşığı) tabanına iyice bastırın. Tabana eklediğimiz erimiş tereyağının tekrar donabilmesi için muffin tepsisini buzluğa kaldırıp soğumaya bırakın.
4.O sırada bir karıştırma kabında labne, krema ve şekeri iyice çırpın. Aralarda tamamen harca yedirecek şekilde çırpmak suretiyle sırasıyla yumurtaları, vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve çırpın.
5.Muffin tepsisini buzluktan çıkarıp kurabiye tabanlarının üzerine harcı paylaştırın. Fırına girmeden önce içine üçer tane karadut (veya hangi meyvayı kullanıyorsanız) gömeceğimiz için tepeleme doldurmamaya özen gösterin (yaklaşık yarım santim boşluk yeterli olacaktır).
6.Harcı paylaştırdıktan sonra üçer adet karadutu muffin kaplarının içine koyup gömülmeleri için parmaklarınızla hafifçe bastırın ve fırına verin.
7.Muffinleri önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 25-30 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın, oda sıcaklığına geldikten sonra da servis tepsisine yerleştirip buzdolabında en az 2 saat soğumaya bırakın.
8.Soğumuş cheesecakelerin üzerine üçer adet daha karadut yerleştirip pudra şekeri serpin ve servis yapın.