Tam buğday unu "buğday taneciğini tamamen içeren" undur. Rafine buğday unu ise işlenmiş olduğu için buğday taneciğinin bazı kısımlarını içermez.
Eğer ekmek tam buğday unu ile yapılırsa buğdayın tabii yapısında bulunan bir çok vitamini ,minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine yani işlenmiş buğday kullanılırsa bunlar azalır.
Bilimsel çalışmalar tam taneli tahıllarla beslenmenin bazı kanserlere tip 2 diyabete ve kalp damar sistemi hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.
Buğday taneciği 3 kısımdan oluşur;
Endosperm; Buğdayın beyaz un elde edilen kısmıdır. Buğday taneciğinin yaklaşık %80'ini endosperm oluşturur. Bol miktarda nişasta içerir.
Kepek; vitaminlerinin büyük kısmını ve proteinlerin %19'unu içerir.
Buğday özü; omega 3 ve 6 yağları ile minerallerin çoğu bu kısımdadır.
Rafine edilen tahılın besin içeriği azalır. Çünkü buğday rafine edilirken buğday özü ve kepeğin çoğu kaybedilir. Dolayısıyla posa, vitamin (B1, B2, niasin, e vitamini gibi), mineral (magnezyum, çinko, fosfor, potasyum vb) gibi faydalı maddelerin kaybı olur.
Özet olarak tam taneli tahıllar kanser, diyabet, şişmanlık ve diğer kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu özellik gösterirler. Ancak tam taneli tahılıniçerisindeki faydalı maddelerin çoğu refine işlemi sonucu kayba uğramaktadır. Yani kullanılacaksa tam buğday unu tercih edilmelidir. Ekmek üretiminde de tam buğday unu kullanmak daha sağlıklıdır. Tam buğday unu piyasada marketlerde çeşitli markalar ile satılmaktadır.
Doğanın Mucizesi: BUĞDAY Buğday tanesi medeniyetin ilk yıllarından beri insanoğlunun besin ihtiyacını karşılayan bir depo gibidir. İyi bir beslenme için gerekli birçok ana unsur buğdayın içeriğinde dengeli olarak bulunmaktadır.ama beyaz un kullanarak yapılmış ekmekler ve diğer ürünlerde buğday taneciği içindeki faydalı maddeler önemli ölçüde azalmıştır..
peki kepek ekmeği tam tahıllı ekmek ile aynı mıdır?
Ne yazık ki hayır . Çünkü ülkemizde esmer ya da kepekli olarak adlandırılan tüm ekmekler beyaz una kepek katılmak ya da esmerleştirici katkı maddeleri (Boya ya da malt ekstresi) katılarak elde edilmektedir. Çünkü beyaz un, her yerde çok kolay bulunur. Fırıncının kepekli ekmek yapmak üzere tedarik ettiği beyaz unda beyazlatıcı olup olmadığı bilinmemektedir. Bu yüzden de kepekli ekmekler dahi tam güvenli değildir
Eğer ekmek tam buğday unu ile yapılırsa buğdayın tabii yapısında bulunan bir çok vitamini ,minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine yani işlenmiş buğday kullanılırsa bunlar azalır.
Bilimsel çalışmalar tam taneli tahıllarla beslenmenin bazı kanserlere tip 2 diyabete ve kalp damar sistemi hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.
Buğday taneciği 3 kısımdan oluşur;
Endosperm; Buğdayın beyaz un elde edilen kısmıdır. Buğday taneciğinin yaklaşık %80'ini endosperm oluşturur. Bol miktarda nişasta içerir.
Kepek; vitaminlerinin büyük kısmını ve proteinlerin %19'unu içerir.
Buğday özü; omega 3 ve 6 yağları ile minerallerin çoğu bu kısımdadır.
Rafine edilen tahılın besin içeriği azalır. Çünkü buğday rafine edilirken buğday özü ve kepeğin çoğu kaybedilir. Dolayısıyla posa, vitamin (B1, B2, niasin, e vitamini gibi), mineral (magnezyum, çinko, fosfor, potasyum vb) gibi faydalı maddelerin kaybı olur.
Özet olarak tam taneli tahıllar kanser, diyabet, şişmanlık ve diğer kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu özellik gösterirler. Ancak tam taneli tahılıniçerisindeki faydalı maddelerin çoğu refine işlemi sonucu kayba uğramaktadır. Yani kullanılacaksa tam buğday unu tercih edilmelidir. Ekmek üretiminde de tam buğday unu kullanmak daha sağlıklıdır. Tam buğday unu piyasada marketlerde çeşitli markalar ile satılmaktadır.
Doğanın Mucizesi: BUĞDAY Buğday tanesi medeniyetin ilk yıllarından beri insanoğlunun besin ihtiyacını karşılayan bir depo gibidir. İyi bir beslenme için gerekli birçok ana unsur buğdayın içeriğinde dengeli olarak bulunmaktadır.ama beyaz un kullanarak yapılmış ekmekler ve diğer ürünlerde buğday taneciği içindeki faydalı maddeler önemli ölçüde azalmıştır..
peki kepek ekmeği tam tahıllı ekmek ile aynı mıdır?
Ne yazık ki hayır . Çünkü ülkemizde esmer ya da kepekli olarak adlandırılan tüm ekmekler beyaz una kepek katılmak ya da esmerleştirici katkı maddeleri (Boya ya da malt ekstresi) katılarak elde edilmektedir. Çünkü beyaz un, her yerde çok kolay bulunur. Fırıncının kepekli ekmek yapmak üzere tedarik ettiği beyaz unda beyazlatıcı olup olmadığı bilinmemektedir. Bu yüzden de kepekli ekmekler dahi tam güvenli değildir