Tarayıcılar hız testinde ...

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

İçinde bulunduğumuz ay tarayıcılar için oldukça önemli bir dönem oldu. Internet Explorer ve Firefox yeni sürümleriyle ortaya çıkarken Opera ve Chrome gibi rakipleri de yeni özellikler eklemeye devam ettiler. Peki hangi tarayıcı, hangi alanda daha iyi?

Lifehacker yeni tarayıcıların açılış hızlarını, sekme yükleme sürelerini, JavaScript gücünü ve bellek kullanımını teste tabi tutmuş. Ancak testte önemli bir sorun var; IE9'un 64bit sürümüne yer verilmiş. Chakra motorunun sadece 32-bit sürümünde yer aldığını düşünürsek, IE9'un bu testte neden gerilerde kaldığını anlayabiliriz...

İşte bu tartışmalı testin sonuçları:

Soğuk açılış
Kazanan: Opera 11

Internet Explorer, bazı öğelerinin Windows'a entegre olmasına rağmen soğuk açılış adı verilen ilk açılışta en geride kalan tarayıcı olmuş. Ancak tarayıcılar bir kez açıldıktan sonra, sonraki açılışlar yeteri kadar hızlı gerçekleştiriliyor.

Sekme yükleme
Kazanan: Chrome 10 (kararlı sürüm)

Dokuz sekmeyi yükleyerek test edilen tarayıcılar arasında kazanan Chrome. Ancak fark 2 saniye ile oldukça az.

JavaScript
Kazanan: Chrome 11 (geliştirme sürümü)

JavaScript testlerinde Chrome 11 galip gelirken, Firefox 4 ve Opera 11 başabaş.

DOM/CSS
Kazanan: Opera 11

CSS ve şekillendirme, JavaScript kadar önemli olmasalar da giderek önem kazanıyor. Opera bu alanda Chrome'u geçmeyi başarıyor. Firefox 4 onları hemen arkadan takip ediyor, Internet Explorer 9 ise önceki sürümlerinden daha iyi.

Bellek kullanımı (eklentisiz)
Kazanan: Chrome (geliştirme sürümü) ve Opera 11

Bu tarayıcılar, açılmalarının ardından ve 9 sekme yüklendiğinde diğerlerine göre en az belleği kullanıyorlar.

Beş eklentinin yüklü olduğu testte ise kazanan Opera 11 ve Firefox 4 olmuş.

Lifehacker'ın toplam puanları ise aşağıda yer alıyor:

1. Opera: 80%
2. Chrome 10 (kararlı sürüm): 76%
3. Chrome 11 (geliştirme sürümü): 68%
4. Firefox 4: 60%
5. Internet Explorer 9: 24%

Testi yapan Lifehacker'ın neden IE9 64-bit'i kullandığı meçhul. Microsoft özellikle CSS3 ve Javascript'te en hızlı Chakra motorunun sadece 32-bit sürümünde yer aldığını daha önce açıklamıştı. 32-bit IE9'la rakamlar bir hayli farklı olacaktı. 32-bit IE9'un , 64-bit Windows'lara da kurulan standart sürüm olduğunu hatırlatalım...

CHIP

Operayi asağı yukarı 5 senedır kullanıyorum ınternetım oldu olalı ve hıc de pısman olmadım eskıden sorun coktu ama suan bence sorunsuz :)

Vay be Firefox sonuncu olmuş nerdeyse Bizde hızdan uçuyoruz zannediyoruz. Benim firefox kullanmaktaki en büyük sebebim ''Xmarks'' eklentisidir. Bu yer imlerini kaydedip herhangi bir bilgisayarda firefox açtığımda hemen yer imlerimi görmemi sağlıyor. Eğer bunu opera da yapan bir eklenti varsa hemen geçiş yaparım

Vay be Firefox sonuncu olmuş nerdeyse Bizde hızdan uçuyoruz zannediyoruz. Benim firefox kullanmaktaki en büyük sebebim ''Xmarks'' eklentisidir. Bu yer imlerini kaydedip herhangi bir bilgisayarda firefox açtığımda hemen yer imlerimi görmemi sağlıyor. Eğer bunu opera da yapan bir eklenti varsa hemen geçiş yaparım

Opera Link diye birşey var. Opera ile ilgili pek çok kişiselleştirmenizi diğer bilgisayardaki Opera ile senkronize ediyor. Aynı şey Chrome'da da var.Hatta yine Firefox 4'de de bu sync özelliği var. Bahsettiğiniz eklenti de zaten bu tarayıcıların hepsinin eklentileri arasında mevcut.

Şu en çok kullanılan 4 tarayıcının son sürümlerini tek tek deneyen biri olarak söyleyebilirim ki aralarında hız açısından öyle atla deve bir fark yok. Arayüz ve barındırdıkları birkaç ufak tefek özellik açısından farklılıkları var. Yani sırf hız nedeniyle tarayıcı değiştirecekseniz çok da gerekli değil diyebilirim. Anca bir özellik veya eklenti nedeniyle seçim yapabilirsiniz.( Ben mesela image preview popup eklentisi nedeniyle operayı daha çok seviyorum)

hız yonuden eger bazı seylerı test etmek ıstıyorsanız sadece ınternet hızınıza baglı olmayan sebeplerde olabılıyor mesela kullandıgınız flash player surumlerı ıslemcı hızı kullandıgınız wındows veya lınux tabanlı yazılımlar ve bakımsız bır pc yanı bunlar cok fazla etkıleyen sebeplerden bırı cfospeed diye bir ınternet hızlandır program var verı akısını daha hızlı ve duzenlı bır bıcımde yapmasını saglar kullanmanızı onerırım

firefox un az puan almasına üzüldüm bana en yakın olan tarayıcıdır kendisine değişik bir sempati duyarım nedense sevdiğim tek tilki firefox :D 4 ü deneme fırsatım olmadı şimdi denicem ama güzel bişey çıkarıcağını tahmin ediyorum firefox un beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı bu arada ie yi hala kullanan var mı ya :D

Firefox sonuncu da olsa pek vazgeçecem gibi görünmüyor.
Tarayıcı sözkonusuysa,hızla beraber pekçok şeye bakıyorum.
Tilkiye devam.

Bilgisayarım eski chorme hiç kasma yapmıyore.

Valla tarayıcıların hepsini kullandım tek tek ve uzun süre ne yapıp edip tekrar Firefoxa döndüm. Firefox hep daha kullanıslı rahat yakın geldi nedense.

hocam denedimde opera nın da öyle bi numarası yok yani hız olarak.gezinme hızı olarak chrome en üstte şuan benim denemelerimde.ama herşeyi işin içine katıp baktığında firefox en iyisi gibi görünüyor.en azından benim açımdan.

Geri