TRT, Kürtçe TV yayınına başladı

yi6it

New member
Reaction score
0
TRT'nin Kürtçe televizyonu TRT-6, dün akşam "aynı göğün altında" sloganıyla test yayınına başladı. Kanal, 1 Ocak'tan itibaren 24 saat yayın yapacak..
351220081226082537704.jpg

Uzun yıllardır tartışılan "Kürtçe televizyonu" nihayet start aldı. Kürtçe yayın için oluşturulan TRT-6 dün akşam test yayınına başlarken, jenerikte verilen ilk mesaj ise "Devlet Kürt dili ve kimliğini tanıyor. Biz aynı Osmanlı'daki gibiyiz" oldu. Yayın, Kürt sanatçı Rojin'in türküleri ve "Aynı göğün altında" sloganı ile başladı. 1 Ocak'- tan itibaren 24 saat yayın yapacak TRT-6, aile kanalı olacak.

TRT, Kürtçe yayın için ilk test denemesini dün saat 18.30'da gerçekleştirdi. SABAH, devlet eliyle yapılan ilk Kürtçe yayını kanalın Koordinatörü Sinan İlhan'ın odasından izledi. Kurmançi lehçesiyle yapılan ilk test yayını İstiklal Marşı ile başlarken, jenerikte 1 Ocak 2009'da yayına girecek belgesel, spor, sinema, kültür programlarının tanıtımı yapıldı. Ardından mikrafonlar, Kürt yazar ve aydınlarla vatandaşlara tutularak görüşleri alındı. TRT yetkilileri ise kanalın haber değil aile kanalı olacağını belirterek "Diziler dublajla Kürtçe verilecek. Programlarda Türkçe konuşulsa bile Kürtçe seslendirme yapılacak" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN ONAY

Öte yandan, geçtiğimiz yıllarda Irak heyetinde bölgesel yönetimin İçişleri Bakanı Kerim Sincari'yi bile son anda uçaktan indirten Dışişleri Bakanlığı, Irak Başbakanı Nuri Maliki'yle önceki gün Ankara'ya gelen "Kürdi TV" temsilcilerine izin verdi. 38 kişilik heyet listesini önce Dışişlerinin onayından geçti.

Sabah

Yorumları bekliyorum...

arkadasım tabıkı onlarında televizyonuda olacak sen herşeyi kısarsan onlardan kendi ülkenden saymazsan dışlarsan onlarda yeni ülke arayışına girecek ve onları unutan bizler de zarar göreceğiz onun için en doğal hakları

arkdaşlar ben Ankaralıyım. Şunu untmamak gerekir ki bizim soyumuzun kökeni Anadoludur. Anadolunun her köşesinde bizim insanımız vardır. bugün Ankaranın bile bir kaç köyüne gidin dillerinde bazı farklılıklar olduğunu göreceksiniz..Velhasıl ülkemizde dilimizin giderek ingilizceleştiği ve sahip olduğumuz biçok kelimeyi unuttuğumuz halde bunu hiç gündeme bile getirmezken, Aynı ataların torunları olarak birbirimizin konuştuğu dillere bile tahammülümüz kalmamış.. yazık yazık..!

size bi örnek vererek anlatıym bir ev düşünün içinde bir aile yaşıyo ve 2 tane çocuğu var bu ailenin birinin adı selim diğerinki mehmet babaları selşmle mehmedi birbirinden kayırıyo durmadan birini çok seviyo birine hep kızıyo sevilen kişi selim sevilmeyen horlanan mehmet
şimdi sizce mehmet babasına saygı duyarmı babasını severmi arkadaşlar bu şekilde düşünelim kürt meselesini ben kürt değilim trabzonluyum fakat kürtlerden gelin aldık onlara gelin verdik kanımız birleştirdik size soruyorum nedir bu ayrım yapma merakı nedir bu insanları birbirine düşürme sevdası bu tip olaylardan ülkemiz hep geriliyo bırakalım artık ben bu hükümet yanlısı değilim ama bu kanalın açılmasına vesile oldukları için çok seviniyorum....

ulan tanıdıgım kürtlerden 100 de 80 şerefsız herturlu dumen var ben evlıyım mısafırlıge gelen kız bıle bana göz dıktı utanmadan bana iş attı ama lazlarda oyle bırsey gormedım canta verdım denemek ıcın dedım kıymetlı bırsey var dıye acıp bakmadılar kürde versem bul bulabılırsen dıceksınızkı her sepette curuk bı tane olur ama bunların alayı cürük be boşuna dememişler ( kürtten olsa evlıya koma avluya )

Geri