1001Design
330i ///M3 Design
Türk Vatandaslarinin Tabi Oldugu Vize Uygulamalari
Yabanci ülkelerin Türk vatandaslarina uyguladiklari vize rejimi ile ilgili güncel bilgi Disisleri Bakanliginin web sitesinden edinilebilir.
Ancak, ülkelerin yabancilara uyguladiklari vize rejimi siklikla degistiginden, seyahat etmeden önce ilgili ülke temsilciligine teyid ettirilmesi önerilir.
Not: Asagidaki bilgiler Disisleri Bakanliginin web sitesinden alinmistir.
Vize konusunda önemle dikkate alinmasi gereken hususlar:
* Vize basvurunuzu olabildigince erken bir tarihte (örnegin, bir ay öncesinden) yapiniz!
* Çalisma ve ögrenim amaçli vizelerin alinmasi ülkeden ülkeye degismekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir !
* Vize basvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin basvurdugunuz tarihten ileriye dogru en az bir yil olmasina özen gösteriniz! (Bazi ülkelerin pasaportlarda aradigi asgari geçerlilik süresini görmek için tiklayiniz.)
* Yipranmis pasaportla yapacaginiz vize basvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsaniz dahi, sinirdan geri çevrilmeniz mümkündür!
* Vize basvurunuz reddedilebilir. Red nedenini açiklama zorunlulugu bulunmamakla beraber, bazi ülkeler yazili ve/veya sözlü açiklama yapmaktadir!
Sikça Sorulan Sorular
1. Vize nedir?
2. Vize nereden alinir?
3. Vize alirken hangi belgeler istenir?
4. Vize basvurularinda dikkat edilecek hususlar nelerdir?
5. Bir ülkenin hangi temsilciliginden vize alabilirim?
6. Kimlere vize verilmez?
7. Bir ülkenin vize basvurumu reddetmeye hakki var midir?
8. Basvurum reddedilirse, nasil itiraz edebilirim?
9. Vize basvurum reddedilirse, tekrar basvurabilir miyim?
10. Pasaportuma vize basvurusunda bulundugum temsilcilik kase vurdu. Bunun anlami nedir?
11. Pasaportumdaki kase insan haklarinin çignenmesi demek degil midir?
12. Vize ihlali nedir?
13. Vize ihlali yaparsam sonuçlari ne olur?
14. Schengen vizesi nedir?
1.VIZE NEDIR ?
Vize, bir devletin ülkesine seyahat edecek bir yabancinin pasaportuna koydugu ve bu yabancinin ülkesine girebilecegini gösteren bir kayittir.
2.VIZE NEREDEN ALINIR ?
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
* Büyükelçiliginin Konsolosluk Bölümünden;
* Baskonsoloslugundan veya
* Konsoloslugundan
alinir.
3.VIZE ALIRKEN, HANGI BELGELER ISTENIR?
Vize basvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacina veya basvuranin pasaportunun tütüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük degisiklikler gösterebilmektedir. Ilgili temsilcilikten bilgi alinmasi gerekmektedir.
4.VIZE BASVURULARINDA DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR NELERDIR?
* Bir vize basvurusunda genel kural basvurunun sahsen yapilmasidir.
* Pasaportun yipranmamis olmasi gerekir. Yipranmis pasaporta vize alsaniz dahi sinirdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardir. (Pasaport basvurusuna iliskin ayrintili bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakiniz.)
* Pasaportunuzun geçerlilik süresinin basvuru tarihinden itibaren en az bir yil olmasina özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceginiz ülkenin temsilciliginden teyit ettirmenizde yarar vardir.
* Mülakat sirasinda, yetkilinin sorularina dogru yanitlar vermeniz önemlidir.
* Basvurunuzu eksiksiz belgelerle yapiniz. Tahrif edilmis veya sahte belgelerle basvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
* Basvurunuzun reddedilebilecegini önceden kabul ediniz.
* Mülakat sirasinda, yetkilinin, hakkinizda olumlu izlenim edinmesi, basvurunuzun kabul edilme sansini arttirir.
* Seyahatinizi gerçeklestirebilecek ekonomik olanaklara sahip oldugunuzu belgelemeniz beklenir.
* Mülakatin amaci; seyahat edeceginiz ülkenin makamlarinin bu ülkeye seyahat edecek yabancilar için belirledigi kosullari tasiyip tasimadiginizi anlamaktir.
* Issiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü oldugunuz kisilerin geçimlerini saglayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip degil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceginizden, vize alma sansiniz oldukça düsüktür. Bu durumda iseniz, vize basvurusunda bulunmamaniz uygun olacaktir. Zira, bazi ülkeler bir ülkeden (örnegin; Türkiye’den) yapilan vize basvurularindaki ret oranini (Örnegin % 3’ün üzerinde) göz önünde bulundurarak, bu ülkeyi göç açisindan riskli ülkeler arasinda kabul etmekte ve sözkonusu ülkeye yönelik vize kosullarini daha siki kurallara baglamakta veya, aksi halde, bu kosullari hafifletmekte ve bir sonraki asamada da vize zorunlulugunu kaldirmaktadir. Reddedilecegini bildiginiz bir talepte bulunmaktan kaçinmaniz zaman ve para tasarruf etmenizi de saglayabilir.
* Bazi ülkeler vize harcinin yaninda, yüksek sayilabilecek meblaglarda basvuru veya islem harci almaktadirlar. Örnegin; ABD temsilciliklerine yapacaginiz reddedilmis her basvurunuz size 116 dolara mal olmaktadir. Ilk basvurunuzda vize alirsaniz vizenizin maliyeti 118 dolar olacaktir. (Bakiniz: http://ankara.usembassy.gov) Bu kosullar ülkeden ülkeye degismektedir. Ilgili temsilcilikten bilgi almanizda yarar vardir.
5.BIR ÜLKENIN HANGI TEMSILCILIGINDEN VIZE ALABILIRIM?
Uluslararasi kural; vize basvurunuzu daimi ikametinizin oldugu yerden yapmanizdir. Örnegin; Almanya’da daimi ikametiniz var ve Malezya’ya seyahat edecek iseniz, vize basvurunuzu bu ülkedeki Malezya temsilciligine yapabilirsiniz. Ukrayna’da oturma ve çalisma iznine sahipseniz, Isviçre’deki ABD temsilciligi vize basvurunuzu daimi ikametinizin oldugu yerdeki (Ukrayna) ABD temsilciligine yapmanizi telkin edecektir.
Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Baskonsolosluk ve Konsoloslugu var ise, vize basvurunuzu ikametinizin bulundugu yere yakin olan temsilcilige yapmaniz gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden ögrenmenizde yarar vardir.
6.KIMLERE VIZE VERILMEZ?
Bir ülkeye hangi yabancinin girebilecegine karar vermek, uluslararasi hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartisilmaz temel bir kuraldir. Devletler ülkelerine hangi yabancilarin girebilecegini kendi ulusal çikarlarina göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasakli/sakincali yabancilar listesi vardir. Ayrica, yasaklilar listesinde bulunmayan bir yabanciya, ekonomik olarak yük olabilecegi, kamu düzenini bozabilecegi ve kamu sagligina risk olusturabilecegi gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.
7. BIR ÜLKENIN VIZE BASVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?
Uluslararasi hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastir. Bu egemenliklerini sinirlari içerisinde çikardiklari yasalar ile diledikleri gibi kullanirlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasinda ülkelerine hangi yabancilarin hangi kosullarla girebileceklerini belirlemek de vardir. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararasi hukuk bakimindan tartisilmazdir. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sinirlayabilirler.
8.BASVURUM REDDEDILIRSE, NASIL ITIRAZ EDEBILIRIM?
Vize basvurunuzun reddi halinde, itiraz için yargi yolunun açik oldugu ülkeler sayica fazla degildir. Ayrica, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasiligi çok zayiftir. Diger önemli bir husus, bir devletin yasalari yargi yolunu vize müracaatçisinin itirazi için açik tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktir. Dolayisiyla, o ülkenin bir avukatini tutmaniz gerekmektedir.
9.VIZE BASVURUM REDDEDILIRSE, TEKRAR BASVURABILIR MIYIM?
Genelde ilgili ülkeler basvuru sayisina sinirlama koymamaktadirlar. Ancak, ilk basvuru kosullarinizda (ekonomik durumunuzun iyilesmesi, seyahat nedeninizin farkli olmasi gibi) bir degisiklik yok ise, ikinci basvuru para ve zaman kaybina yol açabilecektir. Zira Batili ülkeler basta olmak üzere, bazi ülkeler vize harci ve vize islem harci adi altinda tahsil ettikleri meblaglari vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.
10.PASAPORTUMA VIZE BASVURUSUNDA BULUNDUGUM TEMSILCILIK KASE VURDU. BUNUN ANLAMI NEDIR?
Temsilciliklerin kase vurmalari giderek yayginlasan bir uygulamadir. Bu tür kaselerde çogunlukla, temsilciligin bulundugu kentin adi veya kisaltmasi ile bir tarih (basvurunun islem gördügü tarihtir) bulunur. Pasaportunuzdaki böyle bir kayit tekrar basvuruda bulunmaniza engel degildir. Bu kayit diger temsilciliklere yapacaginiz basvurularinizin reddedilecegi anlamina gelmez. Ancak, sözkonusu kase bir Schengen ülkesi tarafindan pasaportunuza vurulmussa, diger bir Schengen ülkesinin vize basvurunuzu daha titiz bir sekilde incelemesi olasidir.
11.PASAPORTUMDAKI KASE INSAN HAKLARININ ÇIGNENMESI DEMEK DEGIL MIDIR?
Seyahat özgürlügü temel insan haklarindandir. Ancak, devletlerin ülkelerine hangi yabancilarin gireceklerine karar verme yetkileri tam ve tartisilmaz bir uluslararasi hukuk ilkesidir. Unutulmamasi gereken husus, vize uygulamasi tanimi itibariyle seyahat özgürlügüne yönelik baslibasina bir sinirlamadir. Sizin, bir ülkeye girememeniz, seyahat özgürlügünüzün sinirlanmasi gibi görünse de, devletlerin de sizin ülkelerine girip giremeyeceginize karar verme hakki vardir. Sözkonusu kase ise, esasen, temsilciligin yapilan islemi izlemesine yardimci olmaktadir. Bir pasaport, hamilinin bir ülkeye seyahat edebilecegine iliskin hamilinin lehine kayitlar içerebilecegi gibi, aleyhine kayitlar da içerebilir.
12. VIZE IHLALI NEDIR?
Vize ihlali, aldiginiz vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmaniz veya vizeyi verilis amaci disinda kullanmanizdir. Örnegin; bir ögrenci vizesi ile çalismak veya, turist vizesi ile ögrenim görmek vize ihlalidir.
13.VIZE IHLALI YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?
Ziyaret ettiginiz ülkeden sinir disi edilirsiniz. Hakkinizda ülkeye sürekli veya geçici giris yasagi konulabilir ve/veya para cezasi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
14. SCHENGEN VIZESI NEDIR?
1995’te yürürlüge giren Schengen Sözlesmesi ile bu Sözlesmeye taraf ülkeler aralarindaki sinirlardaki ("iç sinir’" denilmektedir) kontrollerini kaldirmislardir. Böylece, olusturulan Schengen bölgesinde dis sinir kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmistir. Bu isbirligi vize, polis ve yargi alanlarindaki isbirligini kapsamaktadir. Schengen’e üye ülkeler sunlardir: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Ispanya, Isveç, Italya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan. Ayrica, AB’ye üye olmayan Izlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlasma imzalayarak, ayni uygulamalari benimsemislerdir. Bir yabanci Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiginde digerine serbestçe seyahat edebilir. Ancak, seyahatin süresi vizenin üzerinde kayitli süre ile sinirlidir. AB Komisyonu Schengen uygulamalarina iliskin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adi verilen bir veri tabanindan yararlanirlar. Bu veri bankasinda, Schengen ülkelerine girmesi gereken kisilerle ilgili bilgiler basta olmak üzere çesitli bilgiler yer alir ve üye ülkelerin yetkili makamlarinin kullanimina açiktir.
Not: Asagidaki bilgiler Disisleri Bakanliginin web sitesinden alinmistir.
Yabanci ülkelerin Türk vatandaslarina uyguladiklari vize rejimi ile ilgili güncel bilgi Disisleri Bakanliginin web sitesinden edinilebilir.
Ancak, ülkelerin yabancilara uyguladiklari vize rejimi siklikla degistiginden, seyahat etmeden önce ilgili ülke temsilciligine teyid ettirilmesi önerilir.
Not: Asagidaki bilgiler Disisleri Bakanliginin web sitesinden alinmistir.
Vize konusunda önemle dikkate alinmasi gereken hususlar:
* Vize basvurunuzu olabildigince erken bir tarihte (örnegin, bir ay öncesinden) yapiniz!
* Çalisma ve ögrenim amaçli vizelerin alinmasi ülkeden ülkeye degismekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir !
* Vize basvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin basvurdugunuz tarihten ileriye dogru en az bir yil olmasina özen gösteriniz! (Bazi ülkelerin pasaportlarda aradigi asgari geçerlilik süresini görmek için tiklayiniz.)
* Yipranmis pasaportla yapacaginiz vize basvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsaniz dahi, sinirdan geri çevrilmeniz mümkündür!
* Vize basvurunuz reddedilebilir. Red nedenini açiklama zorunlulugu bulunmamakla beraber, bazi ülkeler yazili ve/veya sözlü açiklama yapmaktadir!
Sikça Sorulan Sorular
1. Vize nedir?
2. Vize nereden alinir?
3. Vize alirken hangi belgeler istenir?
4. Vize basvurularinda dikkat edilecek hususlar nelerdir?
5. Bir ülkenin hangi temsilciliginden vize alabilirim?
6. Kimlere vize verilmez?
7. Bir ülkenin vize basvurumu reddetmeye hakki var midir?
8. Basvurum reddedilirse, nasil itiraz edebilirim?
9. Vize basvurum reddedilirse, tekrar basvurabilir miyim?
10. Pasaportuma vize basvurusunda bulundugum temsilcilik kase vurdu. Bunun anlami nedir?
11. Pasaportumdaki kase insan haklarinin çignenmesi demek degil midir?
12. Vize ihlali nedir?
13. Vize ihlali yaparsam sonuçlari ne olur?
14. Schengen vizesi nedir?
1.VIZE NEDIR ?
Vize, bir devletin ülkesine seyahat edecek bir yabancinin pasaportuna koydugu ve bu yabancinin ülkesine girebilecegini gösteren bir kayittir.
2.VIZE NEREDEN ALINIR ?
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
* Büyükelçiliginin Konsolosluk Bölümünden;
* Baskonsoloslugundan veya
* Konsoloslugundan
alinir.
3.VIZE ALIRKEN, HANGI BELGELER ISTENIR?
Vize basvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacina veya basvuranin pasaportunun tütüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük degisiklikler gösterebilmektedir. Ilgili temsilcilikten bilgi alinmasi gerekmektedir.
4.VIZE BASVURULARINDA DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR NELERDIR?
* Bir vize basvurusunda genel kural basvurunun sahsen yapilmasidir.
* Pasaportun yipranmamis olmasi gerekir. Yipranmis pasaporta vize alsaniz dahi sinirdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardir. (Pasaport basvurusuna iliskin ayrintili bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakiniz.)
* Pasaportunuzun geçerlilik süresinin basvuru tarihinden itibaren en az bir yil olmasina özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceginiz ülkenin temsilciliginden teyit ettirmenizde yarar vardir.
* Mülakat sirasinda, yetkilinin sorularina dogru yanitlar vermeniz önemlidir.
* Basvurunuzu eksiksiz belgelerle yapiniz. Tahrif edilmis veya sahte belgelerle basvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
* Basvurunuzun reddedilebilecegini önceden kabul ediniz.
* Mülakat sirasinda, yetkilinin, hakkinizda olumlu izlenim edinmesi, basvurunuzun kabul edilme sansini arttirir.
* Seyahatinizi gerçeklestirebilecek ekonomik olanaklara sahip oldugunuzu belgelemeniz beklenir.
* Mülakatin amaci; seyahat edeceginiz ülkenin makamlarinin bu ülkeye seyahat edecek yabancilar için belirledigi kosullari tasiyip tasimadiginizi anlamaktir.
* Issiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü oldugunuz kisilerin geçimlerini saglayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip degil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceginizden, vize alma sansiniz oldukça düsüktür. Bu durumda iseniz, vize basvurusunda bulunmamaniz uygun olacaktir. Zira, bazi ülkeler bir ülkeden (örnegin; Türkiye’den) yapilan vize basvurularindaki ret oranini (Örnegin % 3’ün üzerinde) göz önünde bulundurarak, bu ülkeyi göç açisindan riskli ülkeler arasinda kabul etmekte ve sözkonusu ülkeye yönelik vize kosullarini daha siki kurallara baglamakta veya, aksi halde, bu kosullari hafifletmekte ve bir sonraki asamada da vize zorunlulugunu kaldirmaktadir. Reddedilecegini bildiginiz bir talepte bulunmaktan kaçinmaniz zaman ve para tasarruf etmenizi de saglayabilir.
* Bazi ülkeler vize harcinin yaninda, yüksek sayilabilecek meblaglarda basvuru veya islem harci almaktadirlar. Örnegin; ABD temsilciliklerine yapacaginiz reddedilmis her basvurunuz size 116 dolara mal olmaktadir. Ilk basvurunuzda vize alirsaniz vizenizin maliyeti 118 dolar olacaktir. (Bakiniz: http://ankara.usembassy.gov) Bu kosullar ülkeden ülkeye degismektedir. Ilgili temsilcilikten bilgi almanizda yarar vardir.
5.BIR ÜLKENIN HANGI TEMSILCILIGINDEN VIZE ALABILIRIM?
Uluslararasi kural; vize basvurunuzu daimi ikametinizin oldugu yerden yapmanizdir. Örnegin; Almanya’da daimi ikametiniz var ve Malezya’ya seyahat edecek iseniz, vize basvurunuzu bu ülkedeki Malezya temsilciligine yapabilirsiniz. Ukrayna’da oturma ve çalisma iznine sahipseniz, Isviçre’deki ABD temsilciligi vize basvurunuzu daimi ikametinizin oldugu yerdeki (Ukrayna) ABD temsilciligine yapmanizi telkin edecektir.
Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Baskonsolosluk ve Konsoloslugu var ise, vize basvurunuzu ikametinizin bulundugu yere yakin olan temsilcilige yapmaniz gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden ögrenmenizde yarar vardir.
6.KIMLERE VIZE VERILMEZ?
Bir ülkeye hangi yabancinin girebilecegine karar vermek, uluslararasi hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartisilmaz temel bir kuraldir. Devletler ülkelerine hangi yabancilarin girebilecegini kendi ulusal çikarlarina göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasakli/sakincali yabancilar listesi vardir. Ayrica, yasaklilar listesinde bulunmayan bir yabanciya, ekonomik olarak yük olabilecegi, kamu düzenini bozabilecegi ve kamu sagligina risk olusturabilecegi gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.
7. BIR ÜLKENIN VIZE BASVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?
Uluslararasi hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastir. Bu egemenliklerini sinirlari içerisinde çikardiklari yasalar ile diledikleri gibi kullanirlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasinda ülkelerine hangi yabancilarin hangi kosullarla girebileceklerini belirlemek de vardir. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararasi hukuk bakimindan tartisilmazdir. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sinirlayabilirler.
8.BASVURUM REDDEDILIRSE, NASIL ITIRAZ EDEBILIRIM?
Vize basvurunuzun reddi halinde, itiraz için yargi yolunun açik oldugu ülkeler sayica fazla degildir. Ayrica, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasiligi çok zayiftir. Diger önemli bir husus, bir devletin yasalari yargi yolunu vize müracaatçisinin itirazi için açik tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktir. Dolayisiyla, o ülkenin bir avukatini tutmaniz gerekmektedir.
9.VIZE BASVURUM REDDEDILIRSE, TEKRAR BASVURABILIR MIYIM?
Genelde ilgili ülkeler basvuru sayisina sinirlama koymamaktadirlar. Ancak, ilk basvuru kosullarinizda (ekonomik durumunuzun iyilesmesi, seyahat nedeninizin farkli olmasi gibi) bir degisiklik yok ise, ikinci basvuru para ve zaman kaybina yol açabilecektir. Zira Batili ülkeler basta olmak üzere, bazi ülkeler vize harci ve vize islem harci adi altinda tahsil ettikleri meblaglari vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.
10.PASAPORTUMA VIZE BASVURUSUNDA BULUNDUGUM TEMSILCILIK KASE VURDU. BUNUN ANLAMI NEDIR?
Temsilciliklerin kase vurmalari giderek yayginlasan bir uygulamadir. Bu tür kaselerde çogunlukla, temsilciligin bulundugu kentin adi veya kisaltmasi ile bir tarih (basvurunun islem gördügü tarihtir) bulunur. Pasaportunuzdaki böyle bir kayit tekrar basvuruda bulunmaniza engel degildir. Bu kayit diger temsilciliklere yapacaginiz basvurularinizin reddedilecegi anlamina gelmez. Ancak, sözkonusu kase bir Schengen ülkesi tarafindan pasaportunuza vurulmussa, diger bir Schengen ülkesinin vize basvurunuzu daha titiz bir sekilde incelemesi olasidir.
11.PASAPORTUMDAKI KASE INSAN HAKLARININ ÇIGNENMESI DEMEK DEGIL MIDIR?
Seyahat özgürlügü temel insan haklarindandir. Ancak, devletlerin ülkelerine hangi yabancilarin gireceklerine karar verme yetkileri tam ve tartisilmaz bir uluslararasi hukuk ilkesidir. Unutulmamasi gereken husus, vize uygulamasi tanimi itibariyle seyahat özgürlügüne yönelik baslibasina bir sinirlamadir. Sizin, bir ülkeye girememeniz, seyahat özgürlügünüzün sinirlanmasi gibi görünse de, devletlerin de sizin ülkelerine girip giremeyeceginize karar verme hakki vardir. Sözkonusu kase ise, esasen, temsilciligin yapilan islemi izlemesine yardimci olmaktadir. Bir pasaport, hamilinin bir ülkeye seyahat edebilecegine iliskin hamilinin lehine kayitlar içerebilecegi gibi, aleyhine kayitlar da içerebilir.
12. VIZE IHLALI NEDIR?
Vize ihlali, aldiginiz vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmaniz veya vizeyi verilis amaci disinda kullanmanizdir. Örnegin; bir ögrenci vizesi ile çalismak veya, turist vizesi ile ögrenim görmek vize ihlalidir.
13.VIZE IHLALI YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?
Ziyaret ettiginiz ülkeden sinir disi edilirsiniz. Hakkinizda ülkeye sürekli veya geçici giris yasagi konulabilir ve/veya para cezasi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
14. SCHENGEN VIZESI NEDIR?
1995’te yürürlüge giren Schengen Sözlesmesi ile bu Sözlesmeye taraf ülkeler aralarindaki sinirlardaki ("iç sinir’" denilmektedir) kontrollerini kaldirmislardir. Böylece, olusturulan Schengen bölgesinde dis sinir kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmistir. Bu isbirligi vize, polis ve yargi alanlarindaki isbirligini kapsamaktadir. Schengen’e üye ülkeler sunlardir: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Ispanya, Isveç, Italya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan. Ayrica, AB’ye üye olmayan Izlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlasma imzalayarak, ayni uygulamalari benimsemislerdir. Bir yabanci Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiginde digerine serbestçe seyahat edebilir. Ancak, seyahatin süresi vizenin üzerinde kayitli süre ile sinirlidir. AB Komisyonu Schengen uygulamalarina iliskin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adi verilen bir veri tabanindan yararlanirlar. Bu veri bankasinda, Schengen ülkelerine girmesi gereken kisilerle ilgili bilgiler basta olmak üzere çesitli bilgiler yer alir ve üye ülkelerin yetkili makamlarinin kullanimina açiktir.
Not: Asagidaki bilgiler Disisleri Bakanliginin web sitesinden alinmistir.