Wireless Lan Nedir..?

fatu

Banned
Katılım
15 Ara 2005
Mesajlar
4,106
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Boynumuz yiğit boynudur; sevdadan başkasına eğilme
Wireless Lan

LAN (LOCAL AREA NETWORK-YEREL AĞ) NEDİR?
LAN (yerel ağ) yüksek hızlı,hata toleranslı nispeten küçük alanları kapsayan bir veri ağıdır. Tipik bir LAN workstation,PC,yazıcı ve bunun gibi diğer cihazları birbirine bağlar. LAN lar bilgisayar kullanıcılarına uygulamalara ve cihazlara ulaşım, bağlı kullanıcılar arasında dosya değişimi, elektronik posta ve diğer uygulamalar yoluyla haberleşme gibi çeşitli avantajlar sağlar.


KABLOSUZ YEREL AĞ NEDİR ?
Kablosuz yerel ağ , kablolu iletişime alternatif olarak uygulanabilecek esnek bir iletişim sistemidir. Radyo frekans(RF) ) teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapar böylece kablolu bağlantı miktarını azaltır.
Kablosuz yerel ağlar sağlık kurumları, hipermarketler, üretim kuruluşları, fabrikalar, akademik kurumlar ve ambarlar gibi birçok alanda yaygın hale gelmiştir. Bu endüstriler (el terminalleri, dizüstü bilgisayarlar gibi) gerçek zamanlı veri transferi yapabilen cihazların getirdiği üretkenlik artışından kazanç sağlamışlardır. Günümüzde kablosuz yerel ağlar birçok iş sahasında genel amaçlı bağlantı alternatifi olarak kabul edilmektedir.


NİÇİN KABLOSUZ ?
Kablosuz yerel ağ yardımıyla kullanıcılar kolayca kaynaklara ulaşabilecek, ağ yöneticileri ise kablo döşemeden ya da yer değiştirmeden ağ kurabilecek veya mevcut ağda değişiklik yapabileceklerdir.
Kablosuz yerel ağların, geleneksel yerel ağlara karşı üstünlükleri şunlardır:
Mobilite : Kablosuz yerel ağlar ağ kullanıcılarına şirketlerinin hangi noktasında olursa olsunlar, hareket halinde dahi gerçek zamanlı bilgi erişimi sağlar.
Kurulum Hızı ve Basitliği : Kablosuz yerel ağ sistemleri kurulumu hızlı ve kolaydır, ayrıca duvar ve tavanlardan kablo çekme zorunluluğu da ortadan kaldırır.
Kurulum Esnekliği : Kablosuz ağ teknolojisi kablolu ağın erişemeyeceği yerlere ulaşımı sağlar.
Maliyet Kazancı : Kablosuz ağ kurabilmek için ilk olarak harcanması gereken miktar kablolu bir ağdan daha fazla olmakla birlikte hayat evresi sarfiyatı çok azdır. Uzun vadeli kazançları, çok yerdeğiştirme gerektiren dinamik ortamlarda kendini belli eder.
Genişletilebilirlik : Yapılar kolaylıkla değiştirilebilir ve az miktarda kullanıcının oluşturacağı “peer to peer” ağ yapısından, binlerce kullanıcıya geniş bir yelpazeyi kapsar.

KABLOSUZ YEREL AĞLARIN YAYGIN KULLANIM ÖRNEKLERİ
Hastanelerdeki doktorlar ve hemşireler hasta bilgilerini anında ekranlarında görebilecekleri dizüstü bilgisayarlar ya da el terminalleri ile daha üretken olurlar.
Küçük danışmanlık ya da muhasebe, hesap denetleme grupları hızlı ağ kurulumu ile üretkenliklerini arttırabilir.
Kampüs bahçesindeki herhangi bir öğrenci aynı anda Internet’e erişerek kendine gereken kaynakları araştırabilir.
Ağ yöneticileri dinamik ortamlarda yer değiştirme, genişleme ve diğer değişikliklerden dolayı ortaya çıkacak genel masrafları kablosuz ağ kullanımı ile azaltabilirler.
Büyük işletmelerdeki eğitim gruplarının ve üniversitedeki öğrencilerin bilgiye erişimini, bilgi paylaşımını ve öğrenmelerini kolaylaştırır.
Ağ yöneticileri eski ve tarihi binalarda kablosuz yerel ağ yardımıyla bilgisayar ağı kurulumunu düşük maliyetle gerçekleştirebilmektedirler.
Ambarlarda ve depolarda çalışan işçiler merkezi veritabanları ile kablosuz ağ üzerinden veri alışverişini yaparak üretkenliklerini arttırabilirler.
Ağ yöneticileri kablolu ağlar üzerinde çalışan kritik uygulamaları bu ağda herhangi bir hata olması durumuna karşın kablosuz ağlarla yedeklemektedirler.

KABLOSUZ YEREL AĞLAR NASIL ÇALIŞIR ?
Kablosuz yerel ağlar havadan yayılan elektromanyetik dalgalarla ( radyo ya da infrared ) bir noktadan başka bir noktaya fiziksel bağlantı olmaksızın bilgi iletişimini sağlar. Radyo dalgaları uzaktaki bir alıcıya enerji verdiği için alıcı tarafından kusursuz bir şekilde alınır. Bu metoda modulasyon da denir. Veri taşıyıcı üzerine birkez bindirildikten sonra radyo sinyali bir frekanstan daha fazla frekans işgal edecektir. Çünkü module edilecek bilgi de taşıyıcının üzerine binecektir. Böylece birden fazla taşıyıcı frekans girişim olmaksızın aynı uzayda bulunabilecktir. Bilgiyi almak için alıcının belli bir frekansa ayarlaması yeterli olacaktır zira alıcı diğer frekansları reddedecektir.
Tipik bir kablosuz yerel ağ konfigurasyonunda, erişim noktası denilen hem alıcı hem verici konumundaki ( transceiver ) cihaz standard kablolamayla, kablolu ağa bağlanır. Erişim noktası ( access point ) kablolu ağ omurgası ve kablosuz ağ arasında veri alışverişi ve tamponlamasını üstlenir.



Bir erişim noktası 100 feet’in altından birkaç yüz feet’e kadar bir kullanıcı grubuna hizmet verebilir. Erişim noktası ( ya da erişim noktasına bağlı olan anten ) genelde yüksek bir noktaya konur fakat istenilen kapsama alanı sağlandıkça her noktaya konulabilir. Uç noktalar ise kablosuz ağa, kablosuz ağ adaptörleriyle ( el terminallerine entegre edilmiş cihazlar ), dizüstü bilgisayarda PCMCIA kartlarla, masaüstü bilgisayarlarda ise ISA kartlarla erişirler. Kablosuz ağ adaptörleri sunucudaki ağ işletim sistemi ile manyetik dalgalar arasında bir anten yardımıyla köprü oluştururlar.
KABLOSUZ YEREL AĞ TEKNOLOJİLERİ
Kablosuz yerel ağ üreticilerinin çözüm üretecekleri zaman seçmeleri gereken birçok teknoloji vardır. Her teknoloji kendi avantaj ve dezavantajlarını beraberinde getirmektedir.
DAR BANT ( NARROWBAND) TEKNOLOJİSİ
Dar bant metodu, radyo sinyal frekansını sadece verinin geçebileceği kadar ve mümkün olduğunca dar tutar. İletişim kanalları arasında istenmeyen kanal karışması, değişik kullanıcıların farklı kanallara yönlendirilmesiyle önlenir.
Ürünler Çözümler

Proxim' in sunduğu RangeLAN2 kablosuz LAN ürünleri, Ethernet ve Token Ring networklerde rahatça kullanılmaktadır. Doğrudan network arabirim kartlarına bağlanarak, işletim sistemi platformlarından bağımsız, yüksek performanslı network kaynakları paylaşımı ve video konferans yapılabilir.
Proxim RangeLAN2 ürünleri, 300 metreden 5 km' ye kadar kablosuz LAN bağlantısını gerçekleştirmektedir.
RangeLAN2 - RangeLAN802 Farkları
Proxim’in kablosuz ağ çözümleri için ürettiği iki ürün ailesi vardır: RangeLAN2 ve RangeLAN802. Proxim’in sunduğu bu iki ürün ailesi arasında önemli farklar vardır.Bu ürün ailelerinin seçiminde belirleyici olacak olan uygulamanın karakteristiğidir.
RangeLAN2:
-Yüksek hareketliliğin gerekli olduğu yerlerde,
-Genişletici bateri ömrünün gerekli olduğu yerlerde,
-İstemci (client), tarayıcı (scanner), pen tablet ve el yazıcıları (handheld printers) gibi üçüncü parti cihazların geniş bir bölümünün beraber çalışabilme ihtiyacının gerekli olduğu yerlerde,
-Her bir AP için 10 veya daha fazla istemcinin desteğine ihtiyaç duyulan yerlerde,
-Herhangi bir ağ için AP ve adaptörlerin geniş bölümünün kullanacağı uygulamalar için uygundur.
RangeLAN802:
- Büyük dosyaların taransferinin gerekli olduğu yerlerde
- Güce direk ulaşabilen veya baterilerin hazır olarak mevcut bulunduğu cihazların kullanıldığı yerlerde
- Üçüncü parti cihazların geniş bir bölümünün beraber çalışabilme ihtiyacının gerekli olmadığı yerlerde .Her bir AP için 10’dan az istemcinin kurulacağı küçük ölçekli kurulum uygulamaları için uygundur.
 
WIRELESS LAN

Kablosuz LAN Nedir?
Kablosuz yerel alan ağları kullanıcı ve alıcı arasında radyo frekansları ve kızıl ötesi ışınlar gibi kablosuz ortamlarda,kabloya gerek kalmadan veriyi alır ve işletir.WLAN’lar kablolu LAN yapılarına alternatif olarak sunulur.Kablosuz LAN’lar bir gezici kullanıcının herhangi bir fiziksel bağıntı olmadan ağa bağlı kalmasını sağlar.

Kablosuz LAN Niçin Seçilir?
Kablosuz LAN’ı birkaç maddeyle tanımlayabiliriz.
• Hareketli: Kablosuz LAN sistemleri LAN kullanıcılarının her yerdeki bilgiye ulaşmasını sağlar . Bu hareketli yapısı verimliliği ve servis uygunluğunu destekler . Kablolu ağla bu mümkün değildir.
• Hızlı ve basit donanımablosuz LAN’ları hızlı ve basit kurabiliriz . Duvarlardan kablo çekmemize gerek kalmaz.
• Esnek donanımablosuz teknoloji , kabloların erişemeyeceği yerlere ağ kurulmasına olanak sağlar.
• Maliyeti düşüklk kurulumunda kablosuz LAN donanımı kablolu LAN’a göre daha pahalı olmasına karşın geneline baktığımızda daha ucuzdur.Çünkü ilerki sürelerde çevre şartları göz önüne alındığında kablosuz LAN daha büyük kazanç sağlamaktadır.
• Dengeablosuz LAN sistemleri özel uygulamalar ve kurulumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için topolojilerinin bir çeşidinde şekillendirilirler.Şekilleri kolayca değiştirilebilir ve küçük grubtaki kullanıcılar içn dizili eşe eş ağları mümkün kılar.
• Güvenlikablosuz LAN’ların güvenliği geliştirilmiştir.Çünkü onu ilk önce askeriye gizli bilgilerin iletilmesinde kullanıyordu.

Kablosuz Lan Mimarisi
Basit bir kablosuz eşe eş ağlar,masaüstü bilgisayarlara veya taşınabilir bilgisayarlara bir merkez sunucuya bağlı olmadan bağlanabilirler.Bu bilgisayarlar bir tane NIC kart ile donatılmışlardır.Bilgisayarların kart slot yerlerine takılır.Aynı bir ISA veya PCMCIA kartlarda olduğu gibi.Bu kurulum seyahatlar için kullanışlıdır.
Kablosuz LAN ,bununla beraber, mevcut kablolu alıcı-sunucu ağlara bedava genişleme gibi olanakları sunar.Bu kurulumda bir bağlantı noktası vardır.Buna AP(access point) denir. Kablolu ağın içinde olabilir.Kablolu LAN’lar ve kablosuz LAN’lar arasında veri alıp göndermede bir köprü gibi davranır.
Hücreler ve Bağlantı Noktaları
• Stand-Alone Cell: Kablosuz LAN’ın temel yapısı hücredir.Hücre içinde,istasyonlar arasındaki trafiği AP kontrol eder.Her AP bir çok istasyonun veri trafiğini destekleyebilir.

• Linked Cells: Büyük magazalar ve kambüsler gibi geniş alanlarda kullanılır.Çoklu bağlantı noktaları geniş alanlara bağlanmak için gereklidir.
• Multiple Cells: Hücreler bir yol üzerinde dizilir.Yönergeli anten işaretleyicileri tarafından aynı fiziksel alanda etkileşimleri üst üste biner.Ağır trafik koşullarında,bu kurulum kararlı yedeklemeyi sağlar.

Kablosuz LAN’lar Nasıl Çalışır?
Kablosuz LAN’lar bir noktadan diğer bir noktaya aralarında hiçbir fiziksel bağıntı olmadan bilgi iletimini elektromagnetik havadalgaları ile gerçekleştirir.Radyo dalgaları daha çok tercih edilir.Çünkü uzaktaki bir alıcıya enerji dağıtım fonksiyonları son derece performanslıdır.Veri iletimi radyo taşıyıcıların üstüne eklenir.Bu yüzden veri alıcılara tam gider.
Tipik bir kablosuz LAN biçiminde, bir alıcı-verici alet kullanılır.Bu bağlantı noktası olarak adlandırılır.Standart kablolama kullanan sabit bir yerden başka bir kablolu ağa bağlantı sağlar. Az bir zamanda alıcı bağlantı noktası,tamponlar ve vericiler kablosuz LAN ve kablolu LAN altyapı sistemleri arasında veri iletimini sağlar.Tek bir bağlantı noktası küçük kullanıcı grubunu destekler ve 100 feetle birkaç 100 feet arasındaki bir alanda çalışabilir.Bağlantı noktası (veya bağlantı noktasına bağlanmış anten) genellikle yükseklere kurulur fakat gerçekte her yere kurulabilir.
Son kısımda , kullanıcılar kablosuz LAN adaptörleri aracılığıyla kablosuz LAN’a bağlanır.Bunlar notebook’larda PC kartlar gibi , masaüstü bilgisayarlarda kartlar gibidir. Kablosuz LAN adaptörleri alıcı ağ işletim sistemleri(NOS) ile bir anten aracılığıyla hava dalgaları arasında bir arayüz oluşturur.Kablosuz bağlantı çeşidi ağ işletim sisteminde nettir.

Kablosuz LAN Teknolojisi
Kablosuz LAN yapımcıları bir kablosuz LAN’ın dizaynı zamanından seçimine kadar bir teknoloji sahasına sahiptir.Her teknoloji kendisine ait sınırlamalar ve avantajlar sağlar.

1. Narrowband Technology : Bir az bantlı radyo sistem vericileri ve alıcıları özel bir radyo frekansında bilgiyi kullanır.Az bantlı radyo dalgaları radyo işaret frekansları ile bilginin dar bir alandan geçmesini mümkün kılar.İletişim kanallarındaki istenmeyen çarpraz konuşmalar , farklı kanal frekansları üzerinde birlikte çalışan farklı kullanıcılar tarafından engellenmiştir. Radyo frekansları özel telefon hatları gibidir.Sadece bir kişi hattan konuşabilir veya dinleyebilir.
2. Spread Spectrum Technology : Kablosuz LAN sistemlerinin çoğu spread spectrum teknolojisini kullanır.Geniş band radyo frekans tekniği ordu tarafından güvenli , gizli , tehlikeli görevlerin iletimini kurmak için geliştirilmiştir.Spread Spectrum gizlilik , güvenlik ve doğruluk için iyi çalışan genişbantların alışverişinden dizayn edilmiştir. 2 çeşit spread spectrum radyo dalgası vardır: frekans sıçraması ve ard arda gelen direkt frekans.
3. Infrared Technology : Üçüncü teknoloji , ticari kablosuz LAN’larda az kullanılan kızıl ötesidir.Kızıl ötesi(IR) sistemler veriyi taşımak için çok yüksek frekansları kullanır.Sadece elektromagnetik spectrumlar içinde görülebilir ışık altındadır.Kızıl ötesi , ışığı geçirmeyen nesnelerin içine giremez.Ucuz direkt sistemler çok sınırlı alanda iletişim sağlarlar(3 feet gibi) ve kişisel alan ağları için kullanılırlar.Arasıra özel kablosuz LAN uygulamalarında kullanılır.Yüksek performanslı direkt kızıl ötesi hareketli kullanıcılar için kulanılamaz.Sadece ağa bağlı sabit kullanıcılar için kullanılır.

Özet Olarak;
Kablosuz LAN’ların esnekliği ve hareketliliği , kablolu LAN’lara göre büyük ve çekici sonuçlar verir. Kablosuz LAN’lar, kablolu LAN’ların bütün fonksiyonlarına sahiptir. Kablosuz LAN’larda kablolardan kaynaklanan fiziksel kısıtlama yoktur.
 
Bilmeyenler için faydalı.
 
yurtta arkadaşım kablolu bağlanıyo ben de kanlosuz onun internetini paylaşıyorum wireless var oluyo yani süper bi olay
 
benim bi sorum olucak laptopta wireless LAN la kendi default ayarlarıyla internete bazen bağlanıyo bazen bağlanmıyo kablasuz ağların daha çabuk bulunabilmesi için herhangi bi eklenti,sürücü filan gerekiyomu bu konuda ciddi anlamda yardıma ihtiyacım var pek anlamıyorum çünki ama bağlandığı zamanda gerçekten harika bişe arkadaşın dediği gibi
 
proxymo' Alıntı:
benim bi sorum olucak laptopta wireless LAN la kendi default ayarlarıyla internete bazen bağlanıyo bazen bağlanmıyo kablasuz ağların daha çabuk bulunabilmesi için herhangi bi eklenti,sürücü filan gerekiyomu bu konuda ciddi anlamda yardıma ihtiyacım var pek anlamıyorum çünki ama bağlandığı zamanda gerçekten harika bişe arkadaşın dediği gibi
arkadasim, onun programi cartu curtu yok. Laptopundaki w-lan adaptörü kilitsiz hotspotlara (router) baglanir. Ama eger W-Lan routerde WEP aciksa, yani sifre giremez. Genellikle, okullarda, cafelerde, hotellerde falan felan bu hotspotlar aciktir.
 
ikoooo

Azerbaycandan her kese salamlar
Paylashima gore chox sagol qardash
Mende kom da wireless var amma Azerbaycanda kullanacaim yerleri bilmirem.bilirem ki,var bazi yerler ki wireless var amma net ile bulmama mumkunmu yani flan noktalarda wireless var filan..Yoksa bir bir gezib sormaliyimmi shurda var ya yok :))
Yardimchi olsaniz teshekkur ederdim..
 
ikoooo' Alıntı:
Azerbaycandan her kese salamlar
Paylashima gore chox sagol qardash
Mende kom da wireless var amma Azerbaycanda kullanacaim yerleri bilmirem.bilirem ki,var bazi yerler ki wireless var amma net ile bulmama mumkunmu yani flan noktalarda wireless var filan..Yoksa bir bir gezib sormaliyimmi shurda var ya yok :))
Yardimchi olsaniz teshekkur ederdim..
SELAM GARDAŞ!
SANA KİMSE BENDE WİRELESS VAR DEMEZ.YANİ KİMSE PAYLAŞMAK İSTEMEZ.İLLAKİ BİRYERDE BULMAK İSTİYORSAN BİLGİSAYARI ELİNE ALIP GEZECEKSİN VE KONTROL EDECEKSİN VAR MI YOK MU BİLGİSAYAR SANA WİRELESS GÖSTERİR.EGER ŞİFRE YOKSA KULLANIRSIN.BEN SANA EVİNE ADSL ÇEKTİRMENİ ÖNERİRİM.:goz:
 
Geri
Üst