
THQ’nun en çok önem verdiği yapımlardan biri olan, PC’lere çıkmamakta ısrar eden WWE serisine ait oyunlardan birine, internette, PS3 kafelerde, sağda solda bir yerde rastlamışsınız muhakkak. Hatta çocuklar PS3 salonlarında çılgınlar gibi oynar bu oyunu. Siz yan tarafta PES, FIFA veya NBA oynarken onlar gürültü çıkarırlar hatta, birbirlerine kızarlar, gaza gelirler, arada sırada gülerler tabi. Serinin en son halkası WWE All Stars’ı PCL ofisinde oynadım. E ben oynayınca doğal olarak inceleme konuğumuz oldu yapım…
Hulk Hogan vardı, bilir misin
90’lı yıllarda yanlış hatırlamıyorsam Flash TV’de verilirdi, geç saatlerde Amerikan güreşi. Bilmezdim o zamanlar WWE olduğunu organizasyonun adının, Amerikan güreşi derdik hep. Hatta arkadaş ortamında konuşurduk arada sırada, kan gövdeyi götürdü geçen gece diye. Çocuktuk, gerçekten birbirlerine vuruyorlar, zarar veriyorlar sanırdık. Bir süre sonra çocuklar arasında yayıldı efsane, ‘Duydun mu olm, Amerikan güreşi palavraymış, gerçekten birbirlerine vurmuyorlarmış, kandırıyorlarmış insanları!’.

Sonra dikkatlice izlemeye koyulurduk, gerçekten bizi mi yiyor bunlar diye. İşin aslını öğrenmem epey zaman aldı ne yalan söyleyeyim. Efsanenin bir kısmı doğruydu; ‘birbirlerine gerçekten vurmuyorlar’ kısmı. Adamların kimseyi kandırmak gibi bir niyeti yoktu, WWE’nin amacı buydu zaten, kurgu üzerine şov yapmak. Her şey senaryoydu, atlamalar zıplamalar önceden hazırlanıp yapılıyordu. Oradaki seyirciler, TV başındaki yetişkinler, herkes farkındaydı bunun biz çocuklar dışında. Belki şimdi ki çocuklar da öyle olduğunu sanıyordur, bilmiyorum.
Neyse nereden girdim buralara ben şimdi…hah, Hulk Hogan diyorduk. Bir zamanlar WWE’nin yüzüydü kendisi, 1 numaralı adamdı. Filmlerde bile boy gösteriyordu zaman zaman ki kendisi Hollywood Hogan olarak da bilinir. Şimdilerde de onun yerini John Cena aldı, en az onun kadar seviliyor, ayrıca Hogan gibi sinema tecrübesi olan biri. WWE All Stars’ın olayı burada başlıyor işte, günümüzün yıldızlarıyla eski efsaneleri karşı karşıya getiriyor yapım.

Hulk Hogan, Bret Hart, Andre The Giant, Dwayne Johnson (The Rock), Steve Austin (Stone Cold) ve Ultimate Warrior gibi efsanelerin yanında John Cena, Randy Orton, Undertaker, Triple H, Big Show, Rey Mysterio ve Sheamus gibi günümüz yıldızlarının bulunduğu kadroda, adam seçerken epey zorlanacağınız kesin. Her karakterin kendine özgü hareketleri oyuna eklenmiş, bunun yanında özel kombolar bulunuyor. WWE’de göremeyeceğiniz kadar fantastik bu kombolar, daha sonra değineceğim. Her güreşçinin salona girişi de, tıpkı gerçektekiler gibi yapılmış. Arka fondaki müzikler öyle elbette. Ancak giriş kısmı oldukça kısa tutulmuş, biraz daha sürebilirdi güreşçilerin yaptığı şovlar, en azından bir iki seyirciyle tokalaşma, beşlik çakma türünde şeyler olabilirdi.
Ayrıca bu kısa giriş şovlarından önce bir yükleme ekranı ve daha sonra oyundan önce bir yükleme ekranı sizi bekliyor ki, çok kısa da değiller. Müsabakanın hiç bitmesini istemiyor insan böyle uzun ve sık yükleme ekranları nedeniyle.

Bu Ringe 4 kişi fazla gelir
WWE All Stars’ta serinin diğer oyunlarında olduğu gibi güreşçilerin gerçekte yaptıkları hareketleri yapabiliyor, seyirciyi havaya sokabiliyorsunuz. Ekranın köşelerinde bulunan karakter resimlerinin yanında taraftarın desteğini ne kadar kazandığını gösteren bir bar bulunuyor. Ayrıca sağlık barı da bulunuyor tabi, ne kadar çok darbe alırsanız o kadar kolay tuş oluyor güreşçiniz. Bir de üç bölmeli enerji barı bulunuyor. Bu barların her bir bölmesini rakibinize indirdiğiniz darbeler sonucu doldurarak yıldız kazanıyorsunuz. Her bir yıldız bir ‘Signature Move’ yani özel kombo demek oluyor. Yukarıda da söylemiştim, özel kombolar gerçeklikten uzak hareketler olabiliyor, rakibinizi yakalayıp 3 metre yükseğe zıplayıp onu yere fırlatmaktan bahsediyorum, ya da havada 3-5 takla atmaktan.

Bunun yanında Rey Mysterio’nun ‘619’u, John Cena’nın ‘You Can’t See Me’ gibi imza hareketler de, kazandığınız yıldızlar sayesinde yapılabiliyor. Özel kombolar esnasında arka plan siyah beyaz oluyor ve yavaş çekim devreye giriyor. Bu sayede hareketin inceliklerini daha net görebiliyorsunuz, aynı şekilde etkisi de daha fazla oluyor elbette.
Ringlerin köşelerine çıkabilir ve rakibinizin üzerine kabus gibi çökebilir, ringin dışına çıkarak etrafta nesneleri kapabilir, ya da taraftarın arkanıza almak için rakibinizi küçümseyici ya da gücünüzü simgeleyen hareketler yapabilirsiniz. Cena’nın omzundan toz atma şeklinde yaptığı hareket oldukça hoşuma gidiyor benim. Tabi bu hareketleri rakibiniz ayaktayken ya da size yakınken yapmayın çünkü sonucu pek iyi olmaz.

Sürekli hücum etmiyoruz tabi WWE All Stars’ta, arada sırada savunma yapmamız, savunma sayesinde kontra darbe indirmemiz de gerekiyor. Rakibiniz sizi yakalayıp nasıl fırlatacağına karar vermekte geciktiği an ondan kurtulabilir, sizi havaya kaldırdığında da bazen kontra saldırı yapabilirsiniz. Tüm bunlar zamanlamayla alakalı ancak oyunun bu konuda sorunları var maalesef. Bazen doğru anda bassanız bile kontrol ettiğiniz karakter, istediğiniz hamleyi yapmıyor veya yapamıyor. Bu zamanlama sorunu sadece savunmada değil, hücumda da canını sıkıyor oyuncuların. İşin daha da kötü yanı, tuşlara nasıl veya ne zaman basılması gerektiğine dair bir ‘tutorial’ın olmaması. Sonuçta herkes WWE’nin önceki oyunlarını oynamış olamaz ve bilmeyenler illaki olacaktır.
Havok ve Unreal 3 ile geliştirilen yapımın grafiklerinde bir gelişme yok, sadece ışıklandırmalar konusunda THQ biraz uğraşmış. Fark karakterlerin çiziminde ortaya çıkıyor, oynanışta bulunan abartı unsuru, karakter modellemelerine de yansıtılmış ve ekstra kas eklenmiş güreşçilere. Sanki havayla şişirilmiş gibiler, fizik modellemesi konusunda daha iyi iş çıkarabilirdi yapımcılar. Ayrıca böylesine çizgi film tadında yüz animasyonları yerine, gerçekçi görüntüleri tercih ederdim ben. Tabi oyuna farklı bir hava gelmiş bu haliyle. Seyircilerin ve salonun arka planıyla hiç uğraşmamış yapımcılar, detay konusunda sınıfta kalıyor oyunumuz. Ses efektlerinin iyi olduğunu söyleyemeyeceğim, özellikle seyircilerin verdiği tepkiler çok yapay ve yavan kalıyor.

Sonuç
Online arenada puanlı ve puansız oynama imkanı, Fantasy Warfare modu (Big Show ve Andre The Giant kapışması gibi birbirine benzer geçmiş-günümüz yıldızlarının karşılaşması), kemer maçları, takım müsabakaları ve ‘Fatal 4 Way’ yani 4 kişinin aynı anda ringde birbirine girdiği karşılaşmalar, oyunun oynanış süresini artırıyor. Yapay zekadan ziyade bir arkadaşınızla oynamanız, çok daha keyifli dakikaları beraberinde getirecektir.
WWE efsanelerini ve günümüz yıldızlarını içeren yapımın sunumunun yeterince başarılı olmaması, oyun esnasında zamanlamada ve görüntülerde bulunan teknik hatalar, uzun ve sık yükleme ekranları WWE All Stars’ın puanını düşürüyor elbette. Eğer Amerikan güreşine meraklıysanız, WWE’den hoşlanıyorsanız ve Hulk Hogan ile John Cena kapıştığında neler olacağını merak ediyorsanız, bir arkadaşınızı yanınıza alıp oyunu oynamanızı öneririm.