Balık türleri gibi deniz canlılarının, kulak kemiklerinin üstündeki çizgi sayısından yaşının belirlenebilmesine karşılık, kabuklu hayvanların kaç yaşında olduğu şimdiye kadar sadece vücut ölçülerine bakılarak tahmin edilmeye çalışılıyordu.
Ağaçların yaşlarının belirlenmesi için üzerindeki halkaların sayılması gibi, suda yaşayan canlı türlerinin yaşları da genellikle vücudunun sert parçaları üzerinde biriken, her yıl yenisi eklenen büyüme çizgilerinin sayısıyla ölçülüyor.
Ancak kabuklu hayvanların deri değiştirdikten sonra vücutlarının sert parçalarını denize bırakmaları nedeniyle yöntemin bu tip canlılarda geçerli olmadığına inanılıyordu. "New Scientist" bilim dergisinde yayımlanan haberde, Kanadadaki New Brunswick Üniversitesinden Raouf Kiladanın yengeçlerin denize bırakmadığı sert bir parçayı keşfetmesi üzerine bu durumun değiştiği belirtildi.
YAŞLARI MİDELERİNDEN ANLAŞILIYOR
Haberde, Kiladanın yengeçlerin, midelerinde yere alan, yiyecekleri öğütmede kullandığı sert bir parçayı denize bırakmadıklarına ilişkin keşfi sayesinde yengeçlerin yaşının daha hassas bir şekilde belirlenebileceği kaydedildi.
Güney Avustralya Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünden Adriann Linnane, Kiladanın Haziran ayında Yunanistanın başkenti Atinada yapılan Kabuklular Kurumu toplantısında bilim dünyasına tanıttığı keşfinin, yengeçlerin ölüm oranları konusundaki bilgilerin geliştirilmesine imkan vereceğinin altını çizdi.
AA