Yer çekiminden elektrik enerjisi üretti

BurakƷ5

Moderatör
Moderatör
Katılım
22 Haz 2008
Mesajlar
5,314
Reaction score
0
Puanları
36
Yaş
34
Konum
Dünyanın neresinde olursan ol, bulunduğun yerde de


fft2mm918019.jpg



Düzce'de engelli kişinin kendi çabasıyla geliştirdiği, dinamonun bağlı olduğu platforma belirli bir açıyla yerleştirilen demir çubukların eksenleri etrafında kesintisiz dönmesiyle çalışan sistem, küçük bir ampulü yakacak kadar elektrik üretiyor.


Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yaşayan doğuştan yürüme engelli Raşit Kalaycı (49), birkaç yıl önce belediyeden emekli oldu.

Emeklilik döneminde kendisini ilgi çekici çalışmalar yapmaya adayan Kalaycı, yer çekiminden aldığı kuvveti elektrik enerjisine dönüştüren sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Kalaycı, uzun süren deneme sürecinin ardından, dinamonun bağlı olduğu platforma belirli bir açıyla yerleştirilen demir çubukların eksenleri etrafında dönmesiyle çalışan sistemle küçük bir ampulü yakacak kadar elektrik üretti.

Raşit Kalaycı, borunun içinden geçirdiği demir çubukların birbirlerini aşağı sürüklemesiyle döngünün çalıştığını belirterek, sistemin tamamen yer çekimiyle çalıştığını söyledi.

İlk olarak ağırlığı tek tarafta tutmaya çalıştığını ifade eden Kalaycı, "Bugüne kadar yapılan devridaimli makinelerde de ağırlıklar sürekli aynı yerdedir. Bu şekilde makine çizimlerini yaptık. Neticede böyle bir proje ortaya çıktı" dedi.

-"Bu proje 24 saat çalışabilecek bir projedir"-

Güneş, dalga ya da rüzgar gülleriyle enerji elde edilebildiğine dikkati çeken Kalaycı, henüz yer çekimiyle kendi başına elektrik üreten makine yapılamadığını ifade etti.

Projesini başka fikirlere destek olmak için geliştirdiğini belirten Kalaycı, "Burada yapılacak tek şey uzman mühendislerin projenin üzerinde yoğunlaşarak projeyi sürekli enerji elde edilebilir hale getirmektir" diye konuştu.

Projenin yaklaşık 2 bin 500 liraya mal olduğunu kaydeden Kalaycı, şunları söyledi:
"Projeyle ilgili şu ana kadar TÜBİTAK’a başvuruda bulunmadım. Bir uzmanın elimden tutması ve bu projeyi birlikte hayata geçirmemiz gerekiyor. Çünkü bu işlerin altından tek başıma ancak bu kadar kalkabildim. Rüzgar gülü enerjisi çok büyük maliyetler sonucunda elde ediliyor. Sadece rüzgar olduğu zaman elektrik enerjisi elde edebiliyorsunuz. Fakat bu proje 24 saat çalışabilecek bir projedir. Çünkü dünya var oldukça yer çekimi kuvveti de var olacaktır. Bunun sonucunda sonsuz bir enerji üretmeniz de kaçınılmaz olacaktır."

Kalaycı, projeyi prototip olarak yaptığını, patent için başvuruda bulunmadığını belirtti.

-"Üzerinde çalışılması gereken bir proje"-

Düzce Üniversitesi (DÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk de projenin güzel bir fikir olduğunu, demir çubukların daha ucuz bir yöntem seçilerek kaldırılması halinde sistemin daha verimli hale geleceğini söyledi.

DÜ olarak bütün fikirlere açık olduklarını kaydeden Öztürk, "Bize sunulan projeler üzerinde çalışabiliriz. Sonucu olumlu da olsa olumsuz da olsa fikirlere daima açığız. Bu proje, üzerinde çalışılması gereken bir projedir" dedi.

Ömer Ürer / Onur Orhan - AA​
 

Ekli dosyalar

  • fft2mm918019.jpg
    fft2mm918019.jpg
    38.2 KB · Görüntüleme: 313
Eşsiz buluşlarla karşılaşırız İnşallah hep bu şekilde..
 
Yerçekimini kullanmak dahiyane bir fikir ama bu modelde bazı tereddütlerim var,sürtünme kuvvetinin yer çekimini yenmesi yetmez,generatörün dinamik kuvvetlerinide yenmesi gerekirki rotor tam olarak sıfır enerji yada sadece yer çekimi ile dönebilsin,güç katsayısı=1 olamayacağı için böyle bir cihazın çalışacağını ummuyorum ancak geliştirilebilecek bir model olabilir ve en uygunu rüzgar türbinleridir.

Bu arada bu gün itibarı ile elektrik piyasasında rekor fiyata ulaşılmış olup PMUM nazarında kwh i 2 tl yani 200 kuruş olarak gerçekleşmiştir :)

yeni kesintilere hazır olun :)
 
Geri
Üst