Yer altında 2.5 trilyon dolar yatıyor

MARCUSX

New member
HH Üyesi
Reaction score
0
Yer altında 2.5 trilyon dolar yatıyor

Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin Türkiye'de bulunduğu, bunların bugünkü piyasa değerinin 2,5 trilyon doların üzerinde olduğu bildirildi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) muhtemel rezerv araştırmalarına göre, Türkiye'de yer altında bulunan en yüksek maden rezervi 15,8 milyar ton ile dolomit. İçinde kalsiyum karbonat ve sodyum karbonat barındıran ve bu özellikleri yüzünden cam ve seramik endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dolomit, nadir ve çok değerli bir kireç taşı olarak biliniyor.

Bunun yanı sıra, Türkiye'de 13,9 milyar ton mermer, 12,3 milyar ton linyit kömürü, 5,7 milyar ton kaya tuzu, 1,2 milyar ton yüksek kalorili taş kömürü, 3 milyar ton bor, 1,5 milyar ton ponza, 1,9 milyar ton blister bakır cevheri bulunuyor.

Türkiye'nin toplam yer altı maden kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin ise 2.5 trilyon doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

MTA'nın verilerine göre, yer altında bulunan diğer madenler arasında 29,6 milyon ton asbest, 82 milyon ton asfaltit, 35 milyon ton barit, 251 milyon ton bentonit, 1 milyar 641 milyon ton bitümlü şist, 88 milyon ton boksit, 3,8 milyon ton cıva, 380 bin ton toryum, 233 milyon ton trona (tabii soda), 9 bin 137 ton uranium ve 345 milyon ton zeolit bulunuyor.

Araştırmalar, Türkiye de 700 ton görünür altın rezervi (6500 ton muhtemel rezerv) ve 1926 ton görünür gümüş rezervi bulunduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra 239 milyon ton feldspat, 70 milyon ton fosfat kayası, 4 milyon ton manganez bulunduğu öngörülüyor.

BOR REZERVİNİN YÜZDE 72'Sİ TÜRKİYE'DE

Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,5'i; endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5'u; kömür rezervlerinin yüzde 1'i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8'i Türkiye'de bulunuyor.

Türkiye, 3,8 milyar metreküp işletilebilir mermer, 2,7 milyar metreküp işletilebilir traverten ve 995 milyon metreküp işletilebilir granit olmak üzere 7,495 milyar metreküp doğal taş rezervi ile dünya doğal taş potansiyelinin yüzde 40'ına sahip. Ülkemizde yapılan araştırmalarda 650'ye yakın renk ve dokuda mermer olduğu belirlendi.

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sine sahip olan Türkiye, bu oran ile dünyada ilk sırada yer alıyor ve dünya tüketimini en az 400 yıl karşılayabilecek durumda. Dünyada ikinci büyük soda külü rezervi olan Beypazarı Trona yatağını işletmek üzere kurulan tesis, yılda 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum karbonat üretimi ile dünya tüketiminin yüzde 2.5'unu karşılıyor.

“ALTIN REZERVİMİZ EKONOMİNİN EMRİNE VERİLMELİ”

Ak Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulusal ekonomileri oluşturan en önemli sektörlerden biri olan madenciliğin, başta sanayi olmak üzere, ekonominin tüm sektörlerinin ihtiyaç duyduğu temel girdileri sağladığını, kırsal bölgelerde yeni istihdam imkanları oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de çok çeşitli ve zengin maden rezervleri olmasına rağmen, bu kaynakların çoğunun işletmeye alınamadığını belirten Demirkıran, “Türkiye de toprak altında 50 milyar tondan fazla ticari değere haiz çeşitli cins ve özellikte maden bulunmaktadır” dedi.

Demirkıran, MTA verilerine göre, Türkiye'nin maden kaynakları açısından, dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında üretim değeri itibarı ile 28'inci, maden çeşitliliği itibariyle de 10'uncu sırada yer aldığını ifade ederek, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin Türkiye'de bulunduğunu ve 60 çeşit madenin de üretiminin yapıldığını kaydetti.

“GÖRÜNÜR 650 TON ALTIN REZERVİ VAR”

2002'den önce yılda 15 bin-20 bin metre olan MTA maden arama sondajının, bugün yılda 200 bin metreye, yılda 10-15 milyon TL olan yatırım bütçesinin de 102 milyon TL'ye yükseldiğine dikkati çeken Demirkıran, bunun sonucunda 70 yılda 8,3 milyar ton olan linyit rezervi yüzde 50 artarak 12,3 milyar tonu bulduğunu, yapılacak yeni aramalar sonunda bu rezervin 25 milyar tona kadar çıkabileceğinin varsayıldığını söyledi.

Afif Demirkıran, Türkiye'nin yılda 250-300 ton altın ithalatı ile dünyada beşinci sırada yer aldığını belirterek, “İthal edilen altının 150 tonu işlenerek tekrar ihraç edilmektedir. Ülkemizin yılda altın ithalatına 5-6 milyar dolar ödediği dikkate alındığında, 650 ton görünür ve 6 bin 500 ton muhtemel altın rezervimizin bir an önce ekonominin emrine verilmesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır. Toplam altın rezervimiz ile ülkemiz, dünya ikincisi konumundadır” diye konuştu.

Bir ülkenin refah seviyesi birçok göstergenin yanı sıra o ülkede tüketilen maden miktarı ile de doğrudan ilgili olduğunu dile getiren Demirkıran, araştırmalara göre, bir insanın 70 yaşına kadar ABD'de 1600 ton, Almanya'da 1000 ton, Türkiye'de ise 300 ton maden tükettiğini kaydetti.

Demirkıran, TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine başlanan madencilik sektörünün sorunlarının tespiti ve eksikliklerinin giderilmesi için Meclis Araştırması açılmasını desteklediklerini bildirdi.

KAYNAK:
Yer altında 2.5 trilyon dolar yatıyor - Hürriyet

aaaa olurmu abd-israil-avrupalı bize kullandırtırmı o madenleri ?

bu sayfadaki üç başlıktaki videoları muhakkak izleyin(trt,h7,ülke) sadece ismi geçen ürün için değil, madenin(bor) yerli teknoloji ve kaynaklar ile işlenebildiğini(nano tknlj) ve işlenen madenin bahsi geçen rakamları 3'e 5'e katladığını. Bu madde ile yağlamasız tamamen kapalı motor üretilebileceğini(hatta yağlama gerektirmeyen silah) ve size inanması güç gelebilir.

ama bu teknolojinin sadece Türkiyede olduğunu söyleyen insanların varlığını bilmek için..

ülkede bu madenlerin kullanılmasına ve üretilmesine izn verilmezki diyenler.

bunu yapabilen ve tehdit alıp dünya devlerine(firma) kafa tutan insanların yaptıklarınıda, genel medyada göstermezler. Unutmayın...!

bir kısım medyada ufak reklamları çıkar, bir kısım medyadada haberleri.

Ama gecenin bilmem kaçında.

bukadar ezberci olmayalım İnceleyelim, araçtıralım, başaranlara hiç birsey yapamıyorsak. en azından destek olalım..

bu sayfadaki üç başlıktaki videoları muhakkak izleyin(trt,h7,ülke) sadece ismi geçen ürün için değil, madenin(bor) yerli teknoloji ve kaynaklar ile işlenebildiğini(nano tknlj) ve işlenen madenin bahsi geçen rakamları 3'e 5'e katladığını. Bu madde ile yağlamasız tamamen kapalı motor üretilebileceğini(hatta yağlama gerektirmeyen silah) ve size inanması güç gelebilir.

ama bu teknolojinin sadece Türkiyede olduğunu söyleyen insanların varlığını bilmek için..

ülkede bu madenlerin kullanılmasına ve üretilmesine izn verilmezki diyenler.

bunu yapabilen ve tehdit alıp dünya devlerine(firma) kafa tutan insanların yaptıklarınıda, genel medyada göstermezler. Unutmayın...!

bir kısım medyada ufak reklamları çıkar, bir kısım medyadada haberleri.

Ama gecenin bilmem kaçında.

bukadar ezberci olmayalım İnceleyelim, araçtıralım, başaranlara hiç birsey yapamıyorsak. en azından destek olalım..

bu saydığın üm kanalde fetullah-akp ve saz arkadaşlarının kanalı . şu anda herkes bu akp den bıkmış durumda vedaha önce bu kanalları izlemeyen bir kişinin bu kanalları izleyeceğini zannetmiyorum .

" dünya devlerine(firma) kafa tutan insanların yaptıklarınıda, genel medyada göstermezler. Unutmayın...! "

zaten gösteremiyorlar çünkü büyük dünya devleri uçak kazasıyla trafik kazasıyla öldürüyor bu adamları istesekte göremeyiz yani :glare::glare:

dostum bırak siyasi görüşleri, normalde bende izlemem bu kanalları(trt hariç) ama başka yerde yok bu haberler .

sen izle eğer hiç biryerde duymedığın bilmediğin bir sürü şey öğrenmezsen. ülkenin kaynaklarının nasıl peşkeş çekidiğini görmezsen.. gel burda bana istediğini söyle..

borun nano teknoloji ile işlendikten sonraki fiyatı..

1000kg=20.000$ stratejik önemini söylemiyorum bile ve dünya ülkelerinin bu madene kesin ihtiyaç duyduklarını..

dostum bırak siyasi görüşleri, normalde bende izlemem bu kanalları(trt hariç) ama başka yerde yok bu haberler .

sen izle eğer hiç biryerde duymedığın bilmediğin bir sürü şey öğrenmezsen. ülkenin kaynaklarının nasıl peşkeş çekidiğini görmezsen.. gel burda bana istediğini söyle..

ülke göçmüş durumda , bu gün show tv ana haberde adamlar kandilde "karayılan" denen pi* le röpörtaj yapmışlar . bizim TSK uyuyormu yoksa bindiği dalı kesmek işinemi gelmiyor, bu ülkede güvenecek kimse kalmadı. bu ülkede konuşmak için ya fetullahçı ya doğancı ya ergenekoncu yada asker olacaksın. hepsinin amacıda aynı "milleti nasıl sömürürüz" derdindeler. aklıma gençliğe hitabedeki sözler geldi

"İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927

ülke göçmüş durumda , bu gün show tv ana haberde adamlar kandilde "karayılan" denen pi* le röpörtaj yapmışlar . bizim TSK uyuyormu yoksa bindiği dalı kesmek işinemi gelmiyor, bu ülkede güvenecek kimse kalmadı. bu ülkede konuşmak için ya fetullahçı ya doğancı ya ergenekoncu yada asker olacaksın. hepsinin amacıda aynı "milleti nasıl sömürürüz" derdindeler. aklıma gençliğe hitabedeki sözler geldi

"İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927

arkadaşım iyi güzel demişsinde bende olumlu işlerde yapılıyor diyorum..ispatı burda diyorum. Bu adam paraya tamah etmeyip bu teklojiyi yurt dışına satmamış diyorum. bunların bilinmesi ve desteklenmesi gerek diyorum....

saat geç oldu sen hangi alemdesin....:confused:

Şişşştttt uyandırmayın neyimiz var neyimiz yok satıyorlar zaten.

Elbet bir gün Milli çıkarlarımızı gözetcek şuurlu yönetimler gelir işte o zaman elimizdekiler kurda kuşa yem edilmez gerçek değerinde Milletimizin menfeatlerine yönelik kullanılır.

arkadaşım iyi güzel demişsinde bende olumlu işlerde yapılıyor diyorum..ispatı burda diyorum. Bu adam paraya tamah etmeyip bu teklojiyi yurt dışına satmamış diyorum. bunların bilinmesi ve desteklenmesi gerek diyorum....

saat geç oldu sen hangi alemdesin....:confused:

kardeş bende dedine bir şey demiyorum ama çok az yararlanılıyor türkiyenin nimetlerinden

ben az önce red alert 3 oynuyordum ondan önce okey oynuyordum . geç saate kalmamın nedeni tatilde olmam normalde böyle değilim :durdurun

hep kolaycı, hep ezberciyiz. Hep taraf tutanız. Ülke menfaatlerinde 2 taraf olmaz.

camide hoca osursa abd yaptırdı diyeceğiz utanmadan. Bu da gösterirki adamlar fiili hedeflerine belki ulaşamamışlar ama psikolojik hedeflere ulaşmışlar.

toplum pisikolojisini istediği noktaya getirmişler. Toplumsal şizofreni akıl almaz bir boyuta ulaşmış, özelliklede gençler arasında.

nerde kaldı hür irade.

millet yenilgiyi baştan kabul etmiş(kafada) ama farkında değil.

ülkede iyi birşeyler olsa''kesin kapitalist, siyonist güçlerin işidir.'' yok kötü birşey olsa. ''zaten iğilimizi istemezlar zaten'' denir.

Allahtan milli maçlarda tek tarafız:crying:

artık onunda milli menfaatlere ne ölçüde faydası oluyorsa...!

Geri