kuzay
Pesimist
- Katılım
- 2 Nis 2007
- Mesajlar
- 28,387
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Kabuksuz pişirme yöntemleri
Poşe etmek: Poşe yumurta en uygun şekilde benmaride pişirilir. Benmarinin alt kabına iki parmak yüksekliğinde su konur ve kaynama derecesine getirilir. İkinci kaptaki yumurtalıklar önce yağlanır ve her birinin içine yumurta kırılır. Üzeri kapalı olarak 4-5 dakika pişirilir.
Poşe yumurta yaparken kaynama suyuna biraz sirke de katarak yumurtanın su içinde dağılma riskini engelleyebilirsiniz.
Çılbır: Geniş tabanlı bir kabın 2/3 üne su konur. 1-2 çay kaşığı tuz atılır. Ve su kaynamaya başladığında yumurtalar teker teker bir kaba kırılarak suya bırakılır. Ağzı kapalı olarak 5 dakika pişirilir.
Sahanda: Kabuksuz olarak uygulanan bir diğer yöntem de yumurtanın az yağla pişirilmesidir. Bu yöntemde önemli olan yağın fazla yakılmamasıdır.
Kabuklu pişirme yöntemleri
Rafadan, kayısı ve katı (lop) yumurta, kabuklu yumurta pişirme yöntemleridir. Yukarıdaki resimde farklı sürelerde pişirilmiş yumurtaların kıvamı görülmektedir. Pişme süresi soldan sağa 2,4,6,8,10 ve 12 dakika olarak tutulmuştur.
Rafadan: Yumurta kaynamakta olan suyun içine bırakılır. 2-3 dakika beklenir. Sudan çıkartılıp bir yumurta kabında servis edilir.
Kayısı: Yumurtanın kıvamını tutturmak için kaynayan suya bıraktıktan sonra 5-6 dakika beklemek ve kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk suya tutmak gerekir.
Katı: Yumurtanın kaynar suda ve kısık ateşte 12-13 dakika pişirilmesiyle elde edilir. Eğer yumurtayı fazla pişirir seniz, sarısının çevresinde siyah bir renk oluşur. Yumurta akı lastik gibi sertleşir. Katı pişmiş yumurtadan salata ve ordövr hazırlarken yararlanabilirsiniz.
Çatlamaması için: Buzdolabından çıkarılan yumurta, taze olsa bile sıcak suya atıldığında çatlayabilir. Bu sebeple yumurta oda sıcaklığında biraz bekletilmeli veya iğneyle kabuğu delinmelidir.
Baharatlı yumurta
(Coddled eggs): Yumurtanın İngiliz mutfağında pişirilme yöntemi. Yumurta aynı poşe etmekte olduğu gibi kaynar suya atılır. Ancak bu kez, baharat, sebze ve jambonla çeşnilendirilir ve 4 ila 6 dakika arası pişirilir. Bu tarifi brunchlarda yada öğünlerinizi hafif geçirmek istediğinizde deneyebilirsiniz.
Poşe etmek: Poşe yumurta en uygun şekilde benmaride pişirilir. Benmarinin alt kabına iki parmak yüksekliğinde su konur ve kaynama derecesine getirilir. İkinci kaptaki yumurtalıklar önce yağlanır ve her birinin içine yumurta kırılır. Üzeri kapalı olarak 4-5 dakika pişirilir.
Poşe yumurta yaparken kaynama suyuna biraz sirke de katarak yumurtanın su içinde dağılma riskini engelleyebilirsiniz.
Çılbır: Geniş tabanlı bir kabın 2/3 üne su konur. 1-2 çay kaşığı tuz atılır. Ve su kaynamaya başladığında yumurtalar teker teker bir kaba kırılarak suya bırakılır. Ağzı kapalı olarak 5 dakika pişirilir.
Sahanda: Kabuksuz olarak uygulanan bir diğer yöntem de yumurtanın az yağla pişirilmesidir. Bu yöntemde önemli olan yağın fazla yakılmamasıdır.
Kabuklu pişirme yöntemleri
Rafadan, kayısı ve katı (lop) yumurta, kabuklu yumurta pişirme yöntemleridir. Yukarıdaki resimde farklı sürelerde pişirilmiş yumurtaların kıvamı görülmektedir. Pişme süresi soldan sağa 2,4,6,8,10 ve 12 dakika olarak tutulmuştur.
Rafadan: Yumurta kaynamakta olan suyun içine bırakılır. 2-3 dakika beklenir. Sudan çıkartılıp bir yumurta kabında servis edilir.
Kayısı: Yumurtanın kıvamını tutturmak için kaynayan suya bıraktıktan sonra 5-6 dakika beklemek ve kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk suya tutmak gerekir.
Katı: Yumurtanın kaynar suda ve kısık ateşte 12-13 dakika pişirilmesiyle elde edilir. Eğer yumurtayı fazla pişirir seniz, sarısının çevresinde siyah bir renk oluşur. Yumurta akı lastik gibi sertleşir. Katı pişmiş yumurtadan salata ve ordövr hazırlarken yararlanabilirsiniz.
Çatlamaması için: Buzdolabından çıkarılan yumurta, taze olsa bile sıcak suya atıldığında çatlayabilir. Bu sebeple yumurta oda sıcaklığında biraz bekletilmeli veya iğneyle kabuğu delinmelidir.
Baharatlı yumurta
(Coddled eggs): Yumurtanın İngiliz mutfağında pişirilme yöntemi. Yumurta aynı poşe etmekte olduğu gibi kaynar suya atılır. Ancak bu kez, baharat, sebze ve jambonla çeşnilendirilir ve 4 ila 6 dakika arası pişirilir. Bu tarifi brunchlarda yada öğünlerinizi hafif geçirmek istediğinizde deneyebilirsiniz.