"Yurtdışından bilişim uzmanı getirmek istemiyoruz!"

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя








Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yetkilileri, Türkiye'nin yazılım konusunda eleman ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bu alanda ileri düzeyde olan İsrail, Hindistan, Çin gibi ülkelerden bilişim uzmanı getirmek istemediklerini, Türkiye'nin ihtiyacı olan yazılımcıları Türkiye'nin yetiştirmesi gerektiğini söylediler.

''TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'', AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplandı.

Komisyon, c ile Meclis üyesi ve sektör temsilcisi Ertan Barut'u dinledi.

Başar, bilişim sektörünün ihtiyaçları konusunda komisyonda yaptığı sunumda; bir Ulusal Yazılım Stratejisi'ne ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, sektörde faaliyet gösterecek iş gücünün istenilen pazar niteliklerinde olması gerektiğini söyledi. Başar, ''Mesleki tanımlara uygun eğitim müfredatı, sektörün katılımı ile oluşturulmalı. Firmalara teknik eğitim maliyetleri için vergi indirimi gibi ilave dolaylı teşvikler sağlanmalıdır'' dedi.

Bilişim sektöründe mesleki standartlar ve kurumsal yeterliliklerin oluşturulmasına dikkati çeken Başar, şöyle devam etti:

''Sektörün çıkarlarını koruyacak ve gözetecek yasaya dayalı bir meslek örgütüne ihtiyaç vardır. Bunun için öncelikle sektördeki mesleklerin belirlenmesi, standartların ve yeterliliklerin oluşturulması gerekmektedir. Kanuna dayalı kurulacak olan meslek örgütü, mevcut STK'ların aksine, istişari değil icra yeteneği olan ve tüm sektörün üye olması zorunlu olan bir meslek örgütü olmalıdır.''

"TÜRKİYE'DE BİLİŞİM TRENİ KAÇMIŞ DEĞİL"
TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Meclisi üyesi Ertan Barut da yazılım sektörünün sorunları ve çözüm önerileri hakkında yaptığı sunumda, Türkiye'de yazılım uzmanlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, ''İsrail'den, Hindistan'dan, Çin'den eleman getirmek istemiyoruz. Bazıları bu alanda insan kaynakları için oralara yöneliyor. Bizim ülkemizde de bilişim insanı yetiştirmek için imkanların sağlanması gerekiyor'' diye konuştu.

Barut, bilişim sahasında Türkiye'nin büyük potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, ''Türkiye'de tren kaçtı deniliyor. Yok böyle bir şey. Türkiye'de büyük potansiyel var. Bu iş için gerekli her şey de mevcut. Dev projeler üretilebilinir'' dedi.

Komisyon üyelerinin Türkiye'nin yazılım ihracatının hangi seviyelerde olduğuna ilişkin sorusuna Barut, bu konuda resmi ve kayıtlı verilerin birtakım gerekçeler yüzünden tam olarak ölçülemediğinin altını çizerek, ''Piyasaya sorduğumuzda 300-400 milyon dolar düzeyinde bir yazılım ihracatı olduğu biliniyor. Ancak potansiyelimiz daha da yüksek'' şeklinde yanıt verdi.

AA









 
Geri
Üst