Zorunlu din dersine durdurma

kamer28

DOLUNAY
HH Üyesi
Reaction score
0
Rabbime hamd-ü senalar olsun,yazdırıyor ilham kale
Zorunlu din dersine durdurma
Antalya 3. İdare Mahkemesi, bir çiftin 5. sınıf öğrencisi kız çocuklarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması istemiyle açtığı davada, uygulamanın öğrenci lehine yürütmesini durdurdu.

Antalya'da yaşayan M.A.D. ile D.D. çiftinin Muratpaşa ilçesindeki bir ilköğretim okulunun 5. sınıfında eğitim gören kız çocukları S.D'nin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması istemiyle açtıkları davada, Antalya 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muratpaşa Kaymakamlığı aleyhine açılan davada Avukat Nusret Gürgöz, S.D'ye eğitim gördüğü ilköğretim okulunda ailesinin iradesine, dini inançlarına ve felsefi görüşlerine aykırı biçimde dinsel eğitim verildiğini, davalı idarenin işleminin hukuka aykırı olduğunu savundu.

Gürgöz, dava dilekçesinde, Anayasa'nın 24. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir'' hükmü ile dördüncü fıkradaki, ''Din ve ahlak eğitimi ve öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din öğretimi, ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır'' hükmünü hatırlattı.

Gürgöz, dilekçesinde, Milli Eğitim Temel Kanunu çerçevesinde laiklik ilkesinin esas olduğunu, Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi'nin de ilköğretim okulları, lise ve dengi okullarda okutulan zorunlu dersler arasında yer aldığına işaret etti. Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi'nin 9. maddesine dilekçesinde yer veren ve Anayasa'nın bu çerçevede, ''Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir'' kararına işaret eden Nusret Gürgöz, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 1990 yılında aldığı kararla, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin zorunlu din dersine girmeleri zorunluğunun bulunmadığını bildirdi.

-MAHKEMENİN KARARI-

Zorunlu din dersinin yürütmesinin durdurulması istemine yönelik kararı veren Antalya 3. İdare Mahkemesi, gerek Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 24. maddesi, gerekse İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmesi'nin 9. madde hükümlerinin herkesin dini inancını ve özgürlüğünü koruduğunu ifade etti.

Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 9 Temmuz 1990 tarihli kararla, ilk ve orta öğretim okullarında İslam dini öğretimine yönelik okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden İslam dinine mensup olmayanların muaf tutulduğunu belirten mahkeme heyeti, ''Herhangi bir dine mensup olmayan kişilerin velisi oldukları çocuklarının da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmesinin ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin amacına uygun olacağı açıktır'' görüşüne hükmetti.

-MAHKEMENİN KARARI-

Zorunlu din dersinin yürütmesinin durdurulması istemine yönelik kararı veren Antalya 3. İdare Mahkemesi, gerek Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 24. maddesi, gerekse İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmesi'nin 9. madde hükümlerinin herkesin dini inancını ve özgürlüğünü koruduğunu ifade etti.

Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 9 Temmuz 1990 tarihli kararla, ilk ve orta öğretim okullarında İslam dini öğretimine yönelik okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden İslam dinine mensup olmayanların muaf tutulduğunu belirten mahkeme heyeti, ''Herhangi bir dine mensup olmayan kişilerin velisi oldukları çocuklarının da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmesinin ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin amacına uygun olacağı açıktır'' görüşüne hükmetti.

www.mynet.com

bence bu şekilde bir dava açanların dinlerine bakmak lazım hangi dine mensup diye...

din dersi taaaaaaaa 1976 da kalkmisti arkadaslar bos verin bunlari benim zamanimda bile yoktu lisede kalkmisti kanun o zmanlar vardi zorunluluk yoktu
hayirli günler
hatta ve hatta serefsiz bi müdürün yüzünden benim karnemde lisedeyken din dersi okumauz diye nor düsmüstü kanunlastigi serbest oldugu halde yani kanun coktan vardi zorunluluk yoktu selametle

dinde zorlamamı yapılıyor yoksa

sana ne milletin dini sana mı kaldı zorla ogretilio zaten

zorla öğretiliyor zaten ....vay be cümleye bak...

bir birey ferd çocuğuna her daim en iyisini ve en güzelini vermeye çalışır.bunlardan bir taneside eğitim...sen sadece çocuğuna eğitimi ver ahlak olmadıktan sonra (0) sen çocuğa ahlakı ver eğitim olmadıktan sonra .(0 )

ikisi bir bütündür...

ama dediğin gibi ne önemi varki salla gitsin...devletin polisi var askeri var...dini olmayanın önüne kimse geçemez...

git bakalım avrupa ülkelerinde öylemi adamlar papazlarını baş köşede tutuyorlar...ama bizde nasıl devlet zorla din dersi veremezmiş...devletten sıkıntısı olan başka devlete ....

zorla öğretilen bir din islam olamaz zaten, islam ne zamandır zorbalığın dini oldu.

dersin ismide bi acaip ''Din Dersi'' böyle bir ismi olan bir ders tüm dinleri ayıt etmeden konu edip öğretmesi gerekir. din dersi olarak sünnilikten başka bir şey yok .

öncelikle verilen bu dersin zorunluluk olmaktan çıkarılması gerekir.
sonra bu dersin adı din dersi değil sünnilik olmalıdır.

islam adı altında yatan zorbalık islam olamaz eğer islam zorbalıksa ben islam değilim.

allah dileseydi herkes islam olurdu allahın yapmadığı zorbalığı allah adına yapanlar islamı sömüren dincilerdir.
bizim dinciler allahtan daha iyi biliyor olmalıki dayatmayla zorbalıkla din öğretiyor öğrettikleri din ise islam değil olsa olsa zorbalıktır çünkü islamda zorbalık olmaz.

yahu islamın i sinden anlamayan lar cok konusuyor ALLAH her ınsana ırade vermıstır´ peygamberlerı alımlerı ve kıtapları ıle dogru yanlıs nedır anlatılmıstır ınanan ınanır ınanmayan ınanmaz ama saygısızlık yapılmaması lazımdır ve ALLAH emretmıstır dınımı bılmeyenlere yanlıs yapanlara teblıg edın ogrensınler dıye yasaklanan haram olan seyler ın zararı oldugu ıcındır !! nıye yaratılmıs dıyen olur ALLAH dunyayı yaratmıstır ve ınsanları dunyada sınayacaktır olay kısaca budur dogru yanlıs gosterılmıstır sımdı ıslam olmak ıstemıyorsa bırısı olmaz kımse gırtlagına yapısmaz ol dıye .okullarda zaten dın derslerı yetersız artırılması bıle lazımdır ? ALLAH korkusu olmayan ınsan kanundan polısten askerdenmı korkucak ? hukukumuza guvenıyormuyuz? kapkaccılar ve dıgerlerı ınsanların senelerce bırıktırdıgı malını pat dıye calıyor alıyor karsılıgı ne ? yakalanmassa zaten ödülü yakalanırsada 2.3 ay yatıp cıkıyor eeee ne olucak sımdı ? bos bos konusmaktansa ıkı uc kıtap okuyup ıslamı ALLAH ı tanımaktan ne cıkar ? okuyun ogrenın sorun kafanıza uymuyorsa uyan ne ? ölüm bayılmak degıldır ve cehennem de hos bır yer degıldır ??????

yahu islamın i sinden anlamayan lar cok konusuyor ALLAH her ınsana ırade vermıstır´ peygamberlerı alımlerı ve kıtapları ıle dogru yanlıs nedır anlatılmıstır ınanan ınanır ınanmayan ınanmaz ama saygısızlık yapılmaması lazımdır ve ALLAH emretmıstır dınımı bılmeyenlere yanlıs yapanlara teblıg edın ogrensınler dıye yasaklanan haram olan seyler ın zararı oldugu ıcındır !! nıye yaratılmıs dıyen olur ALLAH dunyayı yaratmıstır ve ınsanları dunyada sınayacaktır olay kısaca budur dogru yanlıs gosterılmıstır sımdı ıslam olmak ıstemıyorsa bırısı olmaz kımse gırtlagına yapısmaz ol dıye .okullarda zaten dın derslerı yetersız artırılması bıle lazımdır ? ALLAH korkusu olmayan ınsan kanundan polısten askerdenmı korkucak ? hukukumuza guvenıyormuyuz? kapkaccılar ve dıgerlerı ınsanların senelerce bırıktırdıgı malını pat dıye calıyor alıyor karsılıgı ne ? yakalanmassa zaten ödülü yakalanırsada 2.3 ay yatıp cıkıyor eeee ne olucak sımdı ? bos bos konusmaktansa ıkı uc kıtap okuyup ıslamı ALLAH ı tanımaktan ne cıkar ? okuyun ogrenın sorun kafanıza uymuyorsa uyan ne ? ölüm bayılmak degıldır ve cehennem de hos bır yer degıldır ??????

allah tebliğ edin diyorda zorlamı tebliğ edin diyor yoksa güzellikle hoş görü ile mi? allahtamı zorba ? nasıl bir allah inancı taşıyorsun allahtan niye korkalım allahtan kafirler zorbalar korksun ,allah inananların yanındadır.

git bakalım avrupa ülkelerinde öylemi adamlar papazlarını baş köşede tutuyorlar...ama bizde nasıl devlet zorla din dersi veremezmiş...devletten sıkıntısı olan başka devlete ....

durmak yok papaz yoluna devam

allah tebliğ edin diyorda zorlamı tebliğ edin diyor yoksa güzellikle hoş görü ile mi? allahtamı zorba ? nasıl bir allah inancı taşıyorsun allahtan niye korkalım allahtan kafirler zorbalar korksun ,allah inananların yanındadır.

kardes ıyı okumamıssınkı yazdıklarımı zorla ogretmek nasıldır ? genclere cocuklara ıslam dan dınımızden bahsetmek ders vermek nasıl zorla olur ? ders olarak anlatılmasın da ne var cocuk buyuyunce kafasına yatmassa gıder ne ısterse olur onemlı olan agac yasken egılır mısalı ufaklıktan anlatılmasıdır zorla demek alı koymussunda ınsanı zorakı tehdıtle bırsey anlatıyorsun anlamı tasır sevmeyen ogrencıler zaten sevmedıgı derslerı dınlemedıgı gıbı onuda dınlemez ALLAH tan her ınsan korkar gunahsız oldugumuzun garantısı mı var ? bırde ben dıyorum kı hukuk sıstemı malum eksık ve uygulanmamazlık durumları var hele parası olan ınsan bırcok seyı yapıyorr bılıyoruz basımdan da cok olaylar gectı ben ne anlatıyorum sen ne anlatıyorsun ? musluman olmayan ınsanlar bıle ALLAH ı bılır ama dunyanın eglencesı ne dalar ve gerı plana atar kendınce bahaneler uydurur durur unutma ınancsızda olsa yaratan oldugunu bılır ama ısıne gelmez zoruna gıder ıbadet etmek neyse uzadı konular burada 3.5 cumle anlatmaya yetmez senın yaklasımın ıyı nıyetlı yaklasım ıse neyın ne oldugunu anlarsın zaten ama art nıyetlı yaklasıyorsan zaten anlaman zor sana kolay gelsın ................

kardes ıyı okumamıssınkı yazdıklarımı zorla ogretmek nasıldır ? genclere cocuklara ıslam dan dınımızden bahsetmek ders vermek nasıl zorla olur ? ders olarak anlatılmasın da ne var cocuk buyuyunce kafasına yatmassa gıder ne ısterse olur onemlı olan agac yasken egılır mısalı ufaklıktan anlatılmasıdır zorla demek alı koymussunda ınsanı zorakı tehdıtle bırsey anlatıyorsun anlamı tasır sevmeyen ogrencıler zaten sevmedıgı derslerı dınlemedıgı gıbı onuda dınlemez ALLAH tan her ınsan korkar gunahsız oldugumuzun garantısı mı var ? bırde ben dıyorum kı hukuk sıstemı malum eksık ve uygulanmamazlık durumları var hele parası olan ınsan bırcok seyı yapıyorr bılıyoruz basımdan da cok olaylar gectı ben ne anlatıyorum sen ne anlatıyorsun ? musluman olmayan ınsanlar bıle ALLAH ı bılır ama dunyanın eglencesı ne dalar ve gerı plana atar kendınce bahaneler uydurur durur unutma ınancsızda olsa yaratan oldugunu bılır ama ısıne gelmez zoruna gıder ıbadet etmek neyse uzadı konular burada 3.5 cumle anlatmaya yetmez senın yaklasımın ıyı nıyetlı yaklasım ıse neyın ne oldugunu anlarsın zaten ama art nıyetlı yaklasıyorsan zaten anlaman zor sana kolay gelsın ................

Zorunlu Din dersi lafından ne anlıyorsun seçmeli yada isteğe bağlı olduğunumu anlıyorsun?

benim zamanımdada zorunluydu ,dersi geçmek öğrenmek zorundaydım bu dersi okumak istemiyordum küfrede küfrede zorla bitirdim bu konuda çok büyük kinim var bana bu eğitimi verdiren zorbaların sülalesini inandığı tanrıyı her zaman gerektiği şekilde tespih etmişimdir ve haladaa etmekteyim ....

Zorunlu Din dersi lafından ne anlıyorsun seçmeli yada isteğe bağlı olduğunumu anlıyorsun?

benim zamanımdada zorunluydu ,dersi geçmek öğrenmek zorundaydım bu dersi okumak istemiyordum küfrede küfrede zorla bitirdim bu konuda çok büyük kinim var bana bu eğitimi verdiren zorbaların sülalesini inandığı tanrıyı her zaman gerektiği şekilde tespih etmişimdir ve haladaa etmekteyim ....

Benim zamanımda da zorunluydu 7 sene ne eziyet çektim.Zerresine inanmadığım şeyleri ders diye okumak

kardes bence ıslam ıyıdır fazla detay gırmeyeyım herkesın ınancı kendıne cezasıda odulude kendıne sen kasmıssın baya kendını bende sıkıntı yasadım ayetel kursı yı ezberlemeden gecememıstım ama bu dusmanlık yapmamı gerektırmez neyse derın konular kısaca bende 20 yasıma kadar eglence karı kız uyusturucu hız tutkunlugu v.s gectı hayatım ama en son motorsıklet kazamdan sonra dagıldım acıkcası 5.6 amelıyat oldum halen bacagımda platın var omur boyu kalacak omuzlarımdanda amelıyat oldum o donem yusuf yusuf olayı olunca derın konulara gırdım ve dogrusu dıger taraf ıcınde bırseyler yapmak lazım dıye dusundum dınımıze bıraz yonelmeye basladım suan ıslamı tanıdıkca hayatı daha ıyı anlıyorum zorakı olayı konusunda senın bakıs acın farklı benımkı farklı dogru olan bırsey anlatılır ıslam da dogru olandır ve dıger dınler ıle arasındakı farkı bozulmayacak olması ve son dın olmasıdır gene sana kolay gelsın polemıge gırmıyorum benım fıkırlerım bu senınkılerıde yazdın onemlı olan paylasım ........

bence bu şekilde bir dava açanların dinlerine bakmak lazım hangi dine mensup diye...

bu aralar kendini (haşa) allah zannedip din sorgulayanlar çoğaldı.

merak etmeyin bu dünyada cevap alamasanız bile öbür dünyada size gereken cevabı gereken makamlar verecektir

bir de kamer efendi

bu ülkenin tapusu senin üzerinemi?

kimin ülkesinden kimi kovuyorsun

madem avrupada papazların baş tacı yapılmasını çok beğendin git avrupaya hristiyan ol paşa paşa yaşa (sana senin dilinden cevap verdim. kimse kalkıpta adam kızıyodun sen neden diyosun demesin. ben olayın farkındayım)

bakıyorumda konuşanlar dinle alakalı sorunu olan arkadaşlar..

nasıl bir tuvalete gitmenin bir adabı olduğu gibi,,,nasıl büyüklerin yanında osuramayacağın gibi ,,,nasıl küçüklerin yüzüne geğiremeyeceğin vede uluorta sı..mayacağın gibi...bunlar biz türklere has özeliikler...misafirperverlik gibi...

türk devletininde bir dini vardır...
vede türk devletinde yaşayan ama türk olmayan insanlar vardır...vede başka dine mensup insanlarımız vardır...bu başka dine mensup olan vatandaşlara zorunlu din dersi verilmesi konusunda aynı fikirdeyim adam hristiyan ona islamı zorla öğretemessiniz...bu haksızlık olur..ama kendisi müslüman olupta dini yeterince öğrenemeyen çocuklarımızın okullardan başka nerde öğrenme şansı var....sizin dediklerinizi gibi dergahlaramı düşsün...tarikatların kucağınamı düşsün....

din bir temel ihtiyaçtır...insan inanmak mecburiyetindedir...ama a dinine ama b dinine...

bu devletin ayakta kalabilmek için uyguladığı bir kanundur..ALLAHTAN korkmayan insanı dünyada hiç bir kuvvet kontrol altında tutamaz..

zorla öğretiliyor zaten ....vay be cümleye bak...

bir birey ferd çocuğuna her daim en iyisini ve en güzelini vermeye çalışır.bunlardan bir taneside eğitim...sen sadece çocuğuna eğitimi ver ahlak olmadıktan sonra (0) sen çocuğa ahlakı ver eğitim olmadıktan sonra .(0 )

ikisi bir bütündür...

ama dediğin gibi ne önemi varki salla gitsin...devletin polisi var askeri var...dini olmayanın önüne kimse geçemez...

git bakalım avrupaya cogu insan protestan veya dinsiz sen komik msn :D:D:D:D bende orenmek istemiom napcan zorla oretiolar secmeli olsun isteyen girsn

nasıl bir tuvalete gitmenin bir adabı olduğu gibi,,,nasıl büyüklerin yanında osuramayacağın gibi ,,,nasıl küçüklerin yüzüne geğiremeyeceğin vede uluorta sı..mayacağın gibi...bunlar biz türklere has özeliikler...misafirperverlik gibi...

vede türk devletinde yaşayan ama türk olmayan insanlar vardır...vede başka dine mensup insanlarımız vardır...bu başka dine mensup olan vatandaşlara zorunlu din dersi verilmesi konusunda aynı fikirdeyim adam hristiyan ona islamı zorla öğretemessiniz...bu haksızlık olur..ama kendisi müslüman olupta dini yeterince öğrenemeyen çocuklarımızın okullardan başka nerde öğrenme şansı var....sizin dediklerinizi gibi dergahlaramı düşsün...tarikatların kucağınamı düşsün....

din bir temel ihtiyaçtır...insan inanmak mecburiyetindedir...ama a dinine ama b dinine...

bu devletin ayakta kalabilmek için uyguladığı bir kanundur..ALLAHTAN korkmayan insanı dünyada hiç bir kuvvet kontrol altında tutamaz..

peki bu ülkede sadece hanefi sünnilermi var müslüman olarak?

kürt şafiler yokmu?
kürt aleviler yokmu?
türk aleviler yokmu?
türk kürt şiiler yokmu?
ismaililer yokmu?

neden öğretilen sadece sünni hanefi mezhebi?

din kültürü ve ahlak bilgisi diyorsan bütün dinleri düzgünce öğret.

hristiyanlığa 2 paragraf yahudiliğe 2 paragraf diğer müslüman hezmheplerden bahset ama caferiliğe gelince ağzını bıçak açmasın.

bumudur din kültürü ve ahlak bilgisi.

böyle ayrımcılık yaparak ahlaksızlık yapıyorlar.

ya tam öğret dört dörtlük
yada seçmeli yap sünni hanefiler öğrensinler mezheplerini

(kimse yanlış anlamasın. hanefilerle şafilerle ve ya diğer başka zümrelerle hiç bir alıp veremediğim yoktur. benim tepkim sadece sistemedir)

bazuuka

Sizi son kez uyarıyorum lütfen kişilere ve kurumlara karşı kullandığınız kelimelere dikkat ediniz..

"din + zorla" ne güzel yakaşıyor değil mi? :saskin

türk devletinin dini yoktur arkadaşım. tc vatandaşı olan herkes de türktür. zorunlu olarak milli eğitime dua ezberletirsen o öğrendiğin dinden de bi hayır gelmez. saçma sapan okuta okuta dinden soğuttular mesela beni de.

ayrıca allah korkusu olmayan milletler de var japonya gibi ama dünyanın en gelişmiş, en güvenli ülkelerinden biri. insan olmak için dindar olmaya gerek yok!

Geri