MSI P45 Platinum İnceleme

RuTH

Altın Üye
Katılım
7 Nis 2006
Mesajlar
22,533
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Balıkesir
Ekran kartları dünyasının hareketli olduğu şu günlerde aslında anakartlar, yonga setleri ve işlemciler gözden kaçıyor. Sonuçta çok iyi bir ekran kartı almış olabilirsiniz ama bunu mutlaka bir anakarta takmak zorundasınız. Günümüzün popüler yonga setlerinden biride Intel P45. Intel P35’in evrim geçirmiş hali gibi dursada aslında Intel P45yonga setinde daha fazlası var. Tabii ki Intel P45 ile birilikte güney köprüsü olaran ICH10R geliyor ama yeni güney köprsünden çok birşey beklememek lazım çünkü ICH9R’den pek bir farkı yok.

P45’deki en belirgin farklardan birisi yine 20 adet PCIe hattına sahip olmasına rağmen bu defa bu hatların hepsinin PCI-Express 2.0 destekli olması. PCIe2.0 hatlarıın bant genişliği PCIe1.0’ın tam iki katı olduğu için CrossFire uygulamalarında her iki kartınızada X8 PCIe2.0 hattı ayrılabiliyor. Bu da her kartın P35’e oranla iki kat daha büyük bant genişliğine sahip olması demek. Ayrıca 1600MHz’e kadar FSB ya da 1200MHz’e kadar 16GB DDR2-SDRAM’ler ile çalışabilmekte P45’in önemli artılarından.

MSI bu defa Intel P45 yonga seti ile gerçekten modern mimarilerin hepsini sonuna kadar kullanan bir anakart yapmaya soyunmuş. Yazının ilerleyen bölümlerinde göreceğiniz gibide bunu çok büyük ölçüde başarmış.




• Socket 775 Intel Core 2 Extreme, Quad, Duo 1,600, 1,333, 1,066, 800MHz FSB
• Intel P45 Kuzey Köprüsü
• Intel ICH10R Güney Köprüsü
• 4 x DDR2 DIMM slot, 16GB toplam hafıza 1,200, 1,066, 800 ,667MHz
• Realtek ALC888 audio codec , 7.1 channel High-Definition surround sound
• One Realtek RTL8111C PCI-Express Gigabit Ethernet
• 1 x PCI-Express x16 2.0 slot (x16 veya x8)
• 1 x PCI-Express x16 2.0 slot (x8)
• 2 x PCI-Express x1 slot
• 2 x PCI slot
• 6 x SATA (RAID 0, 1, 0+1 ve 5)
• 2 x SATA 3Gbps ( JMicron JMB363 chipset)
• 1 x eSATA 3Gbps ( JMicron JMB361 chipset)
• 1 x IDE and ve floppy port
• 2 x IEEE1394a Firewire ( JMicron JMB381 chipset)
• 12 x USB 2.0 port (6 x arka panel ve 6 x dahili )
• Anakart s üstünde power, reset ve clear CMOS tuşları
• DrMOS Power ve GreenPower desteği


MSI’ın Intel P45 yonga setinin kullanan en son anakartlarından biri olan P45 Platinum’un genel özelliklerini yukarıdaki tabloda bulabilirsiniz. Şimdi isterseniz MSI P45 Platinum’u incelemeye yenilikçi soğutma tasarımı Circu-Pipe2 ‘dan başlayalım.


MSI P45 Platinum’da dikkatinizi çeken ilk nokta kuzey köprüsü üzerindeki soğutucunun dizanı. MSI bu dikine kuzey köprüsü soğutucusu dizaynına “Circu-Pipe2” diyor. P45 Platinum’un kuzey köprüsü soğutucusu ise bir V8 motoru andıracak şekilde tasarlanmış.


MSI’un Circupipe soğutma sistemi yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi sadece kuzey ve güney köprülerini soğutmakla kalmıyor. Aynı zamanda güç regülatörlerinide soğutuyor. Yani anakart üzerinde yoğun ısı üretimi yapan tüm noktalar komple bir çözüm ile soğutuluyor. Tabii ki fansız bir tasarım olduğu için sıfır ses konseptine sonuna kadar uyuyor.


Öncelikle MSI P45 Platinum’un üzerindeki tüm kapasitörler japon Nippon Chemicon’un katı kapasitörleri. Ayrıca MSI bu yıl anakart üzerinde Hi-c kapasitörlerede yer vermeye başladı. Anakart üzerinde katı kapasitörler kullanmak ya da Hi-c kapasitörlere yer vermek MSI için yeni şeyler değil. Ancak bu defa MOSFET lerde önemli bir değişiklik var. MSI artık DrMOS dediği yeni bir teknolojiye sahip.

MSI 2006 yılına anakartlarında D-PAK MOSFET kullanıyordu, 2007’de Power-PAK MOSFET’lere geçti. 2008’de ise artık DrMOS var. DrMOS, sürücü devresi, üst MOS ve alt MOS’un tek bir yonga içinde birleştirilmesi ile meydana geliyor. Aslında bu yongaları Reneses üretiyor, ama anakartlar üzerinde ilk kullanan MSI oldu diyebiliriz. Bu yüzden MSI bu teknolojiye bir isimde takmış.

DrMOS aslında üç bölümden oluşuyor diyebiliriz. GreenPower(güç tüketimini düşürme ve verimlilik için çalışıyor), XpressCool(sıfır ses çıkaran anakart ortamını yakalamak için çalışıyor) RapidBoost(maksimum performans için uğraşıyor.)



GreenPower özelliğini Asus’un EPU’su ya da Gigabyte’ın DES teknolojilerinden farklı değil. Güç faz ayarlaması yaparak size enerji tasarrufu sağlamaya çalışıyor. P45 Platinum’da işlemciye, kuzey köprüsüne ve hafızlara giden fazlar gerçek zamanlı değiştirlebiliyor. Ayrıca MSI bu faz değişikliklerini gerçek zamanlı olarak anakart üzerindeki mavi led’lerden takip etmenizede izin veriyor. Bu ledler hoş görüntüler yaratıyor. MSI maksimum stabilite, minumum güç tüketimi ve ısı üretimi için elinden geleni yapmış. P45 Platinum’un en yenilikçi ve en önemli özelliği için DrMOS diyebiliriz.

MSI P45 Platinum’da nerede ise 1999 yılında beri anakart üzerinde görmediğimiz overclocking jumper’ları geri gelmiş. Bu jumper seti sayesinde sisteminizin FSB’sini anakart üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Bu hoş bir nostalji olmuş ancak artık kullanıcılar herşeyi BIOS üzerinden yapmaya çok alıştılar. Bu alışkanlıkları kırmak zor. Kaldı ki MSI FSB’yi ayrıca BIOS üzerinden de ayarlamanıza izin
veriyor.


MSI P45 Platinum üzerinde tam dokuz adet SATA cihaz bağlamak mümkün. Bunlardan altı tanesi ICH10R tarafından sağlanıyor ve RAID 0, 1, 0+1, 5 destekli. İki adet daha SAT portu ise Jmicron JMB363 yongası ile sağlanmış ayrıca bir adette harici SATA çıkışını yine Jmicron JMB361 yongası ile sürüyor. ICH10R’nin sunduğu SATA portları resimde gördüğünüz gibi anakart ile 90 derece açı yapacak şekilde yerleştirilmiş. Hemen yanlasında ise emektar standart Paralel-ATA portı yer alıyor.


Anakartın arkasında PS/2 klavye ve mouse, bir adet firewire, optik s/pdif çıkışı, eSATA , CMOS’u silmek için bir düğme, tam altı adet USB2.0, Gigabit ethernet ve 7.1 kanal ses için altı adet 3.5mm jak yer alıyor.


MSI P45 Platinum’un kutu içeriğide oldukça zengin diyebiliriz. Kutudan dört adet kırmızı SATA kablosu, iki adet molex-sata çevirici güç kablosu, bir adet kırmızı IDE kablosu, bir adet kırmızı floppy kablosu, bir adet crossfire bridge, metal arkapanel, iki USV ve bir Firewire içeren arka panel bağlantısı, MSI M-konnetörleri, sürücü CD’si ve kullanım klavuzu çıkıyor.


Sonuç olarak MSI, P45 Plarinum ile iyi iş çıkarmış. Özellikle yüksek kaliteli elektronik komponentlere yer vererek maksimum stabilite ve kullanım ömrü sağlamaya çalışması oldukça güzel. Ayrıca anakart üzerinde Hi-c kapasitörler, yeni FET teknolojileri ile değişik arayışları girmesi anakart teknolojisi için büyük gelişmeler. Güç tüketimi, maksimum performans ve minumum ses üretmek için olan tüm çabaları saygı ile karşılamak gerekiyor. Özellikle Circu_Pipe2 ile maksimum soğutma ve minumum ses felsefesi mantıklı bir çizgiye oturuyor. Intel’in P45 yonga seti ile birlikte MSI P45 Platinum size dilediğinizden fazlasını sunuyor. Kutu içeriği ise kullanıcıların bir çoğunu fazlası ile tatmin edecek kadar zengin.

Eğer güncel bir anakart istiyorum, modern teknolojilerin hepsini içersin diyorsanız MSI P45 Platinum herkese gönül rahatlığı ile önerilebilir. Kesinlikle en modern anakart teknolojilerinin bir yerde sunulduğu bir anakarta sahip olacaksınız.


KaynaK
 
güzel anakart 10 yıl idare edecek kapasitede

O anakart P45 chipsetli, yani aslına bakarsan şu anda eskidi bile çünkü intelin X38 ve X48 chipsetli anakartları var ve iki tane ekran kartı kullanacaksan her iki PCI-E slotunuda X16 olarak kullabiliyorsun. P45 lerde (yani bu anakartlarda) böyle bir durum söz konusu değil takacağın her iki ekran kartından %100 verim alamazsın.En fazla iki seneye kadar değiştirmen gerekir bu kartı. Şunuda söyleyeyim DDR2 ram kullanılıyor 10 sene boyunca kullanılmaz her halde bunlar şu anda attığımız SD RAM lar kaç seneliktir ki?

Bu anakart iyi diyen arkadaşlara birde şu konuda katılmıyorum işlemci çevresindeki transistörlere bakın. Onlar sürücü transistörler ve sadece 5 tane overclok yapacak arkadaşlar için bence hiçte güzel bir durum değil bu seviyedeki anakartlarda mesela Gigabyte ta 12, Asusta 16 tane oluyor (örneğin aynı chipsetli ve aşağı yukarı aynı fiyatlarda olan AsusP5Q Deluxe de 16 adet, yine Asusun aynı anakart modelinin giriş seviyesi olan P5Q da bile 10 adet var) :melek

Bence kalite ayrıntıda gizlidir. Büyük bir soğutucu takınca şekil güzelleşiyor ama teknik kısımlar beni daha çok ilgilendiriyor. O kadar şekil yapmışlar arka taraftaki USB portlarına baksanızya derme çatma uyduruk bir dörtlü USB portu oraya yapıştırılmış bigi :D

Neyse MSI cı arkadaşlar bana kızmasın bunlar sadece benim fikirlerim. Sizler çok iyi bir anakart diyebilirsiniz saygı duyarım ama bence değil
 
gercekten harıka ama buna uyacak parcalarla bı pc toplamak mınımum 2 mılyuar olur heralde
 
Geri
Üst