Vücuttaki dövmeler abdeste ve gusle mani mi ?

eiffel

Forumun Kulesi
Katılım
10 Mar 2006
Mesajlar
5,705
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Her insan büyük bir alemdir.İnsan düşünceden ibare
Vücuttaki dövmeler abdeste ve gusle mani mi?



Soru : Ben de kolumdaki dövmeleri gösterdim. Bunlarla abdest olmazmış, önce deriyi kaldırıp altındaki renkleri silmek gerekiyormuş, ben de bunu göze alamadım, deyince beni rahatlatan açıklamalarda bulundular. Dövmeler abdeste de gusle de engel olmaz, sana yanlış bilgi vermişler, diyerek beni size yönlendirdiler.

Gerçekten de kollarımda bedenimde bulunan dövmeler abdeste, gusle engel değiller mi? Bunların abdeste engel olduğunu söyleyen arkadaşlarım bana yanlış bilgi mi vermiş olmaktalar?

Cevap : Peygamberimiz (sas) kollara, bedenin herhangi bir yerine dövme yaptırmayı uygun bulmamış, yabancılara ait böyle faydasız alışkanlıkları taklit etmeyi tavsiye etmemiştir. Bununla beraber, dövmelerin abdeste, gusle mani olmayacağı da ilgili kitaplarda açıklanmıştır. Çünkü abdest ve gusülde esas olan, derinin üzerinden suyun akıp gitmesi, bedeni ıslatarak temizlemesidir. Dövmeler ise deri üzerinde tabaka teşkil etmediklerinden cildin ıslanıp temizlenmesini önlemezler. Dolayısıyla tanıştığınız yeni arkadaşlarınız doğru bilgi vermişler, eskiler ise maalesef ibadetine bile mani olacak yanlış telkinlerde bulunmuşlardır. Bilgili arkadaşla bilgisiz arkadaşın farkı da böylece meydana çıkmıştır.

Bilgisiz arkadaşın zararlarını anlatan Peygamberimiz (sas), "İnsan farkına varmadan cahil dostunun benimsediklerini benimseyebilir. Seçtiği dosta dikkat etmelidir!" ikazında bulunmuştur. Demek ki bilenlerle yakınlık kurarsanız doğruları benimsersiniz, bilmeyenlerle arkadaşlık ederseniz böyle yanlışlara kapılır, ibadetinizi bile yapamaz hale gelirsiniz.

Şirazlı Sadi iyi arkadaşın bıraktığı güzel etkiyi anlatırken şöyle tatlı bir misal verir:

Çevresine ibretle bakan adamın biri, ormanda dolaşırken bir meşe yaprağından gül kokusu geldiğini anlayarak; "Nasıl oluyor da gül gibi kokuyorsun ey meşe yaprağı?" der. Dile gelen meşe yaprağı da şöyle cevap verir:

"Uzaklardaki gülün yapraklarını rüzgâr uçurup buralara kadar getirdi. Ben onları kendi yanımda misafir ettim. Bir müddet gülle arkadaşlık ettik. Gül kokusu bana arkadaşlık ettiğim bu gül yaprağından geldi."

Demek ki, bilgili insanlarla arkadaşlık ederseniz güzel şeyler öğrenir, sağlam bilgiler elde edersiniz. Bilgisiz kimselerle dostluk kurarsanız pişman olacağınız yanlışları benimser, ibadetinizi bile yapamaz hale gelirsiniz. Seçtiğiniz arkadaş ve dostlara dikkat!

Soru: Kendisine gusül farz olan cünüp (dinen kirli) sayılan kimsenin yıkanmadan ibadet yapamayacağını biliyoruz. Ancak bu yıkanmanın kendine mahsus şartlarını bilmiyoruz. Bu şartlar konusunda kısa da olsa bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Cünüp olan, yani dinen kirli sayılan kimsenin ibadet edecek temizliğe kavuşması için gusül yapması farzdır. Yapılan bu guslün sahih olması için de üç farzın yerine getirilmesi gerekir.

Bu üç farzın başında biri, önce yıkanmış elle üç defa ağza su alıp iyice çalkalayarak ağız içinde kuru yer bırakmamak, arkasından gelen ikincisi de, aynı şekilde burna üç defa su çekip burun içini kuru yer kalmayacak derecede yıkamak. Son üçüncü farz ise baştan aşağıya dökülen su ile tüm bedeni yıkamak, iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlanıp temizliğin gerçekleştiğini bilmek.


Mübarek Berat Kandili'nizin (ebedi hayatta) beraatınıza vesile olması dileğimle.


 
bilgilendirme icin cok tskler
 
bilgilendirdiğin için teşekkürler....
 
DiNimİz açIsınDan ne KadAr cAhİl oLdUğuMuzu öĞreNdim... kAş aldıRmak KadAr yaYgınLaşTı bu DövMe..
 
Hemen sağ bicepsime bi türk bayrağı yaptırıyorum :D
 
demon36.jpg
Suna Benzer Bi Dowmem war Caiz mi Acaba ?
 
dövme yaptıracaktım sırf bu konu yüzünden vazgeçtim teşekkürler bilgi için
 
burada bir ayrıntıyı kaçırdınız sanırım. dövme yaptırmak dinimize uygundur denmiyor burada. Allah kendisinin yaratmış olduğu bedende sağlık durumları dışında hiç bir şekilde değişiklik yapmamıza izin vermemektedir. buna dövme de dahil.

ama bir şekilde yaptırmışsanız bu abdest ve gusle mani değildir deniyor konuda. ikisini karıştırmasak sanırım iyi olacak.
 
Peygamber efendimiz şüpeli olan herşeyden kaçının demiştir.
 
Bunda şüpheli olacak birşey yok. Bende Bayraktar Bayraklı'dan dinlemiştim. Dinen kesinlikle sakıncası yoktur. Lakin evvelden beri müslüman adetlerinde bulunmadığından dolayı toplumumuz tarafından yadırganmaktadır demişti..
 
kusura bakmayın okumadım ama benim bildiğim insan vücudu hava almazsa cürümeye baslar demek ki o dövme yapılan yer hava alıyor ki cürümüyor bu da benim bildiğim boy abdestine engel deil. yaptırmadım, merağım yok ama her an yaptırabilirim bisiler ^^
 
arkadaşlar dinen insan kendi vücuduna zarar vermesi durumunda insan günaya girer nasıl diyeceksiniz kendi vücudumuzun sahipi Allah (C.C) dur o bize neyi uygun görmüşse biz ona şükür edip ona göre hareket etmeliyiz...
 
dövmeleri severim ama yaptirmaya ihtiyac duymuyorum, bilgi icin tesekkurler
 
Dövme Yaptırmak Dinimizce Haramdır,
Dövme Olan Bölgenin Altına Su Girmediği İçin Gusul Abdesti Olmaz Ve Kişi Cunup Olarak Gezer,
Bir Kimse Dövme Yaptırır Veya Yaptırmaz Kişinin Bileceği İştir.
Bunun Yanısıra Dinen Haram Olana Hiç Kimse Helal Diyemez.

Kaynak : http://ailem.zaman.com.tr/?hn=3574
 
Benim kolumdada dowme war.Bence kulakdan dolma bilgilerle haram fln demeyin
 
bende de war 2 tane döwme, gusul abdestinde usul deriyi ıslatmaktır, derinin altını değil, döwme derinin altına işlenir üstünde olsa kalıcı olmazdı zaten ..
yaptırmadan önce bizzat diyanete sordum we kesinlikle gusul kabul oluyor, fakat insanın herhangi bir şekilde wucuduna acı çektirmesi günahtır, döwme de iğne batırılarak yapıldığından we acı werdiğinden sakıncalıdır ..
 
Benim kolumdada dowme war.Bence kulakdan dolma bilgilerle haram fln demeyin

Arkadaşım Kulakdan Dolma Bilgi Dediğin Şeyler Benim Söylediğm Şeyler Değil Dinin Emirleri.
Dövme Yaptırmak Yada Yaptırmamak Bu Kişiyi Bağlar,
Yalnız Bilinmesi Gereken Dövmenin Haram Olduğu,
Nasıl İçki İçmek Haramsa Ve Haram Olmasına Rağmen,
İçki İçen Kişinin Bunun Haram Olduğunu Bilmesi Gibi.

İnsanlar Dinin Emirlerine Kılıf Bulmakta Zorlanmıyorlar İşlerine Geldiği Kısmı Örnek Alıyorlar,İşlerine Gelmeyen Kısmı İse Kendi Bildikleri Gibi Yapıyorlar.
Maalesef Dinin Size Göre Veya Bana Göresi Olmaz.

Senin'de Dövmen Varmış Kendini Rahatlatmak İçin Helal Diyorsan Bu Senin Düşüncen.
Dinin Hükmü İse Dövme Haramdır.
Ben Kafama Göre Sallamıyorum,Bu Konu Hakkında Google'da Araştırma Yapabilirsin.
 
Googleda araştırma yaparsan o kadar çok gereksiz ve yanlış bilgiye ulaşırsın ki, bunların sayısının haddi hesabı olmaz. Çok uğraşmanıza gerek yok. Bağlı bulunduğunuz ilçenin müftülüğüne sorarakta bu bilgiye gayet doğru bi şekilde ulaşabilirsiniz.
 
kardeş bana bu cevabın kaynağını da paylaşırmısın zahmet olmassa
 
Geri
Üst