Tunyukuk
New member
- Katılım
- 9 May 2007
- Mesajlar
- 17,591
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Atlantik Okyanusu'na kıyıları var. Ülkeleri Brezilya ve Venezuela'ya komşu. Guyanalılar, bir ay kadar önce sel felaketi yaşadı. Binlerce yoksul evsiz kaldı. Sonra bu 'o' andakiler gibi görece şanslı olanlar bir okula yerleştirildi. Yataklar, battaniyeler, hatta oyuncak ayı yardımdı. Bebeğin annesi uyurken kafasına diktiği biberon da içindeki mama da yardımdı ama yardımlar yetersiz kaldı. Özellikle de bebekler, gıda sıkıntısı çekmekteydi. Çocuk, bu yüzden 'o' anda ayak parmaklarının ucunda bile görebildiğimiz açlık ve tutkuyla biberondaki son damla mamayı emmekteydi.

Fotoğraf Afganistan’dan. Ülke son yılların en soğuk kışını yaşıyor ve bu koşullarda Afganistan'a geri dönen göçmenlerin barındığı çadırlar bu insanları soğuktan korumaya yetmiyor. Kimileri soğuktan ölmeye başlayınca uluslararası göçmen kuruluşları ölmeyecekleri sığınaklar arayışına giriyor. Başkent Kabil yakınındaki kampta çocuklar, odun da değil mukavva ateşinde ısınmak zorunda kalıyor. 'O' andaysa çatlamış eller çaresizliği söylüyor. Gözlerse, öfkeyi mi yoksa yakarışı mı anlatıyor?

Eşek arabası üzerindeki halleri oyun izlenimi veriyor ama pek öyle sayılmaz. Bu çocuklar 'o' anda çalışıyor. Filistin Gazze'de kısa mesafelerde en ekonomik lojistik hizmetini bu eşek arabaları veriyor.

Aşure etkinliklerinde mekan İran'ın başkenti Tahran. Bir kadın sanatçı, İmam Hüseyin hakkındaki oyunda izleyenleri 325 yıl önce Kerbela'da yaşanan hazin olayın 'o' anlarına götürüyor.

Afganistan bugünlerde son yılların en sert kışını yaşıyor ve ülkelerine geri dönen göçmenlerin barındığı kamplardaki çadırlar bu insanları soğuktan koruyamıyor. 6 yaşındaki Fatma da onlardan biri. Yorgun yüzünde hala biraz umut barındıran pırıl pırıl gözleriyle kameraya bakıyor ve burnu akıyor. Belki bu gerçek biraz rahatsız ediyor ama rahatsız edici öteki gerçeklerin yanında Fatma'nın akıntısının bakanları rahatsız etmemesi gerekiyor. Afganistan Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre, göçmen kamplarında soğuktan ölen çocukların sayısı 120'yi buluyor. Yine Sağlık Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, anneler babalar, hastalanan çocuklarını biraz olsun rahatlatmak için ilaç bulamıyor. Rahatlamaları için çocuklara afyon veriliyor.

Filistin'den bir fotoğraf. İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin yaptırdığı duvarın güzergahının Filistinlileri rahatsız ettiğine karar verdi. İsrail hükümeti de yeni güzergah için toplandı. Fotoğraftaki Filistinli gençse güzergahını değil duvarın kendisini protesto ederken polisle çatışmaktaydı. Filistin tarafında kimileri intihar saldırıları ve Kassam füzeleri de İntifada’dan saymaktaydı. 'O' ansa bir anıt gibi gerçek İntifada’yı hatırlatmaktaydı.

Singapur'da bir sokak eğlencesi. Bir Japon sokakta performansını sergiliyor ve onlar için gelen yeni yılı kutluyor.

NBA'den bir 'o' an. Denver'daki maç arasında Golden State Warriors Takımı’nın gösteri ekibinden Dunk Squad potaya doğru uçuyor. Topu öteki bacağından da geçirecek sonra potaya dönüp smaçlayacak. Gerçi bu yüksekliğe trambolin sayesinde ulaşıyor ama yine de bu 'o' an, basketbolda becerinin hangi düzeye ulaştığını gösterebiliyor.

''Amerika İran’ı vuracak mı acaba?'' derken deprem vurdu. Kirman Eyaleti'ndeki depremden sonra çekilen bu ‘o’ an, yakınlarını kaybetmiş bir kadının acısının derinliğini gösteriyor. Işık kadının gözlerinde, içten gelmesi beklenen ışıkla buluşamıyor. Kadının gözleri gerideki derin karanlıktan ötürü ışığı sadece yansıtıyor. Acının derinliği adeta duyguları da yuttuğundan bu durum donuk bakışlarla gözlerde de kendini gösteriyor.

Endonezya Banda Açe’de çekilen bir fotoğraf. Güney Asya, felaketten sonra yavaş yavaş toparlanıyor. 'O' anın gerisindeki hareketlilik bu toparlanmayı simgeliyor. Kamp inşaatının yanındaki geçici çocuk parkında eğlenen bu çocuksa bakışı, duruşu, üstü başı, takatsizliği ve kırılganlığıyla daha yapacak çok iş olduğunu gösteriyor.

Şair Salah Birsel, ''Lotus çiçeği, çamurda biter ama iş, lotus çiçeğinin gözlerini kırpıştırmasında değil, ömrünün uzun olmasındadır.'' demiş. Kamboçya'da genç bir kız, Budist tapınağında yapılan ayin sırasında açmamış lotus çiçeklerinden yapılmış demeti büyük bir itinayla elinde tutuyor. Lotus çiçeği, Budizm’de çok sayıda kavramı simgeliyor. Mesela yeniden doğuşu, dirilişi, Buda'yı, yaradılışı, kainat modelini ya da bu çiçek, ölümle hayatı içiçe gösteren bir sembol olarak kabul ediliyor. Ama inanışa göre, bu sembollerle donanmış bu güçlü çiçekler kendilerini tutan genç kızın narinliği, güzelliği, yüzünün ışığı kucaklayışındaki yumuşaklıklığı ve bakışlarının gücü yanında sadece bir aksesuara dönüşüyor.

Bir olimpiyat fotoğrafı. Hindistan'da gerçekleştirilen Köy Olimpiyatları. ''Sitius, altius, fortius''... Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü... Hırs, hız, güç, heyacan ve sürat. Olimpiyat işte, nesi eksik ?

Fotoğraf Amerika Kaliforniya’dan. Geride adeta salınan dağlar ve önde uyum içindeki dalgalar. Morro Körfezi’nde tabiat 'o' anda tam bir eşgüdüm sergiliyor.

Güney Asya felaketinde yeniden yapılanmanın ilk adımları atılıyor. Bu, bekleyiş anlamına geliyor. Felaketzedeler, çadır kentlerde, kendileri için inşa edilen geçici prefabrike kentlerin bitmesini bekliyor. Kamplarda günlük hayat da bekleyişle geçiyor. Felaketzedeler, tuvalete gitmek için, banyo için, su alabilmek için ve elbette gıda için bekliyor. Endonezya Açeli bu kız da yemek kuyruğunda bekliyor. Güzelim yüzündeki hüzün, bekleyerek geçen hayatın nasıl bir yaşam olduğunu gösteriyor.

Fotoğraf Nepal’de çekildi. Başkent Nepal'e giden otoyolda hükümet birlikleriyle Maocu gerillalar arasında çatışma çıkmış ve ülkenin en işlek yolu haliyle kapanmış. ‘O’ anda bu kadın da içinde bulunduğu otobüsün camından dışaya uzanmış. Öfke miymiş? Hayır... Gözlerde merak, ağızda sıkıntı varmış. ‘O’ anda kadın esnemekteymiş.

Irak Musul'da Amerikalı asker, fotoğraf çekildikten hemen sonra otomobili ateşe verecek Gelen bilgiye göre teröristler ya da direnişçiler, Amerikan askeri konvoyuna bu otomobilden ateş açmışlar. Amerikan askeri 'o' anda hırsını arabadan çıkarıyor ya da ''Terörist otomobil''i cezalandırıyor.

Andreas Widhoelzl’in takımı Kayakla Atlama Turnuvası’nda şampiyon olmuş. Avusturyalı kayakçı Widhoelzl, bütün yüzüyle ama özellikle de diliyle kendine göre zafer işareti yapıyor.

Rusya'nın St. Petersburg kentinin düşman işgalinden kurtuluşunun 87'inci yılı kutlanıyor ve 'o' andaysa patladıktan sonra yere düşen havai fişekler ayın yüzüne duvak oluyor.

Fotoğraf Afganistan'da çekildi. Ülkede insanlar soğuktan ölüyor ve durum iyiye gitmiyor, daha da kötüleşiyor. Soğuktan ölen çocukların sayısının 180'e ulaştığı bildiriliyor. Yetkililer böyle giderse soğuktan ölenlerin sayısının binlere ulaşacağından endişe ediyor. Yaşlıların da çocuklar kadar korunmasız olduğu belirtiliyor. Taliban yönetiminin yıkılmasından sonra umutla ülkesine dönen bu yaşlı da barındığı göçmen kampında soğuktan büzülüp yere çökmüş, kendisine yiyecek ve battaniye verilmesini bekliyor. Ülkenin atmosferinden ilham alan umutsuzluk, fotoğraftaki ışığı da ikna ediyor. Böylece ışık, yaşlı adamın gözlerini terkedip geride zerre bırakmayarak oraları karanlığa terkediyor. Duruşu ise gözlerdeki karanlığın anlattığı çaresizliğe tercüman oluyor. 60 yaşında. Ne Taliban ne de ötekiler. Dünya halinin Halillullah'ı içine sürüklediği durum, adına hiç yakışmıyor. Zira Halillullah, Allah'ın sevgilisi anlamına geliyor.

Devrimci lider Che'nin dağlarında savaştığı bir ülkede çekilmiş bu ‘o’ an. Fotoğraf, Bolivya'nın başkenti La Paz'dan. Kırmızı şalı ve basma elbisesi ve özellikle de güzel melon şapkasıyla 'o' anda vakur ve gururlu bir Bolivya yerlisi. Melon şapka, Bolivya yerlileri arasında geleneksel kıyafetin en önemli unsuru. Ayrıca yeniliği ve kumaşının kalitesine koşut olarak bir statü sembölü. Ülkeye giden Avrupalılar’dan görüp benimsemişler. Bu 'o' anda Avrupalılar’dan görüp uyguladıkları başka bir şey daha var. Kadın birazdan o tribünlerdeki oylamaya katılacak. Tribünler dolduktan sonra yapılacak oylamada La Paz'da yerli halkı temsil edecek kişi seçilecek. Kadının endamındaki gururun ardında çok güzel melon şapkasıyla birlikte seçme hakkını kullanacak olmanın verdiği duygu da olsa gerek.

Felaket Bölgesi Banda Açe'den bir fotoğraf. Çocuklar, evsizler için kurulan barınma kamplarından birinde eğleniyor. Fotoğrafçılıkta hareket eden nesneye odaklanarak gerekli örtücü hızına ayarlanmış kameranızla o nesneyi izler ve deklanşöre basarsanız odaklandığınız nesne net, etrafıysa netsiz çıkar. Bu teknik, Endonezya'nın içinde bulunduğu durumu 'o' anda çok iyi anlatıyor. Endonezya, felaketin üstesinden gelmekte zorlanıyor ve çocuk, çevresindeki onca olumsuzluktan soyutlanmış, mutlu görünüyor.

Fotoğraftaki bir sıcakzede çocuk. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 'o' anda sıcaklık gölgede 40 derece. Çocuk da eğlenmenin yanısıra serinliyor.

Uzakdoğu'dan bir fotoğraf. Japonya'da sabırsız bir sörfçü, havanın biraz ısınmasını, sıcaklığın 9 dereceye yükselmesini fırsat bilip sörfüyle hazır, uygun dalganın gelmesini bekliyor. Denizse sörfçünün beklentisinden umarsız güneş ışığıyla oynaşıyor.
25 Şubat 2005