İhsan Eliaçık: “Anayasa’da İslamiyet,Türklük, Atatürk olmamalı”

Electric88

New member
Reaction score
0
İslamcı Yazar İhsan Eliaçık’tan ilginç görüşler…
adilmedya.com sitesinden noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz, dün Eren Erdem’in görüşlerini noktasına, virgülüne bile dokunmadan İhsan Eliaçık’a yakınlığı ile bilinen adilmedya.com’dan yayınlamıştık
İŞTE O HABER:
Eliaçık katıldığı panelde yeni anayasa ile ilgili çarpıcı görüşlere yer verdi. “Toplumun ortak sözleşmesi” demek olan anayasada devletin kendisine “Türk Devleti” dememesi gerektiğini söyleyen Eliaçık, “Anayasada Türk veya Kürt dahil herhangi bir etnik köken, İslam dahil herhangi bir din, Ehl-i Sünnet veya Alevîlik dahil herhangi bir mezhep ve Atatürk dahil herhangi bir şahıs ismi geçmemlidir. Bunun adı Adalet Devleti’dir”dedi. Eliaçık’ın görüşleri büyük ilgi uyandırdı.
Diyanet’in amacı İslam’ın yaşanmasını sağlamak değil; İslam’ı kontrol etmektir. Bunun için kurulmuş bir devlet kurumudur. Bir siyasi kurumdur Diyanet İşleri.
Devletin temel yapısında, ideolojik ve ontolojik temellerinde bir değişiklik şarttır. Ancak bu nasıl yapılacaktır? Ya devletin çelik çekirdeği, kendisi bunu yapacak, buna karar verecek; zamanın ruhunu okuyacak veya kamuoyu güçleri bunu ona zorlayacak veya bir devrim olacak. Ondan sonra bu işler değişecek.Demek ki
1- İslamiyet dahil bir devletin anayasasında, resmi ortak metinde herhangi bir dinin ismi yer almamalıdır. Bunu Müslüman, Türk ve Sünni iklimde ve kültür ortamında büyüyüp gelmiş, kökeni bu olan birisi olarak söylüyorum. Kur’an tefsiri yazan birisi olarak söylüyorum. Resmi olarak devletin anayasal metninde İslam dahil herhangi bir din ismi yer almamalıdır. Bunda benim anladığım İslam felsefesi açısından hiçbir sorun yoktur. Adaletin, eşitliğin, özgürlüğün yer alması, evrensel bir takım değerlerin yer alması yeterlidir. İslam’ın temel mevzularının ve mesajlarının da zaten bunlarla bir sorunu yoktur.
2. Alevîlik, Sünnîlik, Ehl-i Sünnet dahil herhangi bir mezhebin ismi anayasal ortak metinde yer almamalıdır.
3. Atatürk dahil herhangi bir şahsın, kişinin ismi anayasadan çıkarılmalıdır ve yer almamalıdır. Çünkü gayri-şahsi egemenlik esas olmalıdır. Gayrı-şahsi egemenlik ne demek? Herhangi bir şahsın ideolojisi dünya görüşü değil… Gayrı-şahsî, şahsî olmayan, hepimize ait olan; adalet, eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, cumhuriyet, emek gibi temel ve kadim insanlık değerlerinin vurgusu anayasa yapılmalıdır. Bu söylediğim şeyleri değil. Velev ki bunlar bunu onaylıyor olsa bile. Zaten bunlar da bunu savunuyor olsa bile. Savunulan ortak şeyler öne çıkarılmalı.
4. Türklük veya Kürtlük dahil herhangi bir etnik kökenin ismi anayasada yer almamalıdır. “Kürt” kavramının anayasaya girmesi bir yana, mevcut “Türk” kavramı da çıkarılmalıdır. Ve devlet kendisine ‘Türk Devleti’ dememelidir. “Adalet Devleti” demelidir. Anayasa mademki bir toplumun ortak sözleşmesidir o zaman ortaya bir bez serip ‘hepiniz ucundan tutun’ denmesi gerekiyor ve bu bezi hep birlikte kaldırmamız gerekiyor.

İlk Kurşun Gazetesi » İhsan Eliaçık: “Anayasa’da İslamiyet,Türklük, Atatürk olmamalı”

çok güzel aferin.götümle gülüyorum şu an

Geri