İlim kendin bilmektir.

abdulrezza

New member
Reaction score
0
arkadaşlar felsefe ile ilgili bi yer göremedim o yüzden buraya açtım konuyu

yunus emre

ilim ilim bilmektir
ilim kendin bilmektir
sen kendin bilmessen
ya nice okumaktır

da geçen kendin bilmektir demekle neyi anlatmak istiyor acaba biriniz açıklayabiir mi?

Açıklamadan ziyade birkaç görüş yazabilirim sanırım..
Tasavvufda mutlak varlığın Allah olduğunu göz önünde bulundurmak şart..bu 1.
Kendin bilmek hem maddi hem manevi anlamda değerlendirilebileceği için (şu anki
şahsi düşüncelerimize göre) tasavvuf da maneviyatın ön planda olmasından dolayı
öncelikle sözün manevi agırlığını hazmetmek gerekir...bu iki
insanın bilinç seviyelerini yükselttikçe (ki tasavvufta kapılar olarak adlandırılıyor bildiğim kadarıyla)kendinin,etrafındaki dünyanın,yaratanın,yaratılanın kısaca evren hakkında ki farkındalığının şekil değiştirmesi olabilir.
bunun yanında sözün anlamını bilebilmek için vahdet-i vücut unda bilinmesi gerekir ...bu 3.
bu 3 görüşüm belki bizlerden çok seninde bazı yerlere varmana vesile olur diyorum.
ben asıl önemli olan bizlerin ne düşündüğü değil bu gibi eserleri okuyanı nerelere götürdüğüdür..diyorum
bu dörtlüğü bizlere tekrar hatırlattığın için teşekkür ediyorum.

insanın kendini bilmesi,eğer insan kendindeki mükemmel ve noksansız yaratılışını görmesi ve bilmesi,yaratıcının kudretini daha iyi bilir ve iyi bir kul olama gayreti içerisinde olur.ESERE BAKINCA,MÜESSİRİNİ GÖRÜR.SANATA BAKARSA,SANATKARINI TANIR...YA ÜNSİYET SAHİBİ OLUR,YADA NİSYAN.AÇACAK OLURSAK,ALLAH İNSANI İKİ KUTUPLU YARATTIĞINI DÜŞÜNÜRSEK,YANI RUH YÖNÜ VE TOPRAK YÖNÜ,ARTI KUTUP VE EKSİ KUTUP,ELLE TUTULUR GÖZLE GÖRÜLÜR SOMUT BİR VARLIK,KENDİ İRADEMİZ DOĞRULTUSUNDA YA ÜNSİYET YÖNÜMÜZLE(RUH) MELEKTENDE ÜSTÜN OLABİLME ÖZELLİĞİ TAŞIRKEN,NİSYAN YÖNÜMÜZ İLE'DE(TOPRAK)ŞEYTANDANDA AŞAĞI OLABİLME ÖZELLİĞİNİDE TAŞIDIĞIMIZI GÖRÜRÜZ...İLİM AZİZİM, BİR KAPIDAN İÇERİ GİRDİĞİMİZDE VE İLERLEDİKÇE AYDINLANAN VE GENİŞLEDİKCE AÇILAN SONU OLMAYAN BİR KAPIDIR. UMARIM SIKILMADINIZ,ALLAHIM BİZİ HAYIRLA VE İLMİYLE AMEL EDENLERDEN EYLESİN.

ilim öğrenen insan kendini geliştirmeyi bilen insandır.bir amacı vardır ve dünyaya neden geldiğinin de farkındadır.dolayısıyla kendini yaratanı da bulacaktır yolun bir yerinde ve onu yaratanın kendi içinde olduğunu yani benliğinde olduğunu keşfedecektir.kendini bilen rabbini bilir sözünü de ben ekliyorum.bu söz de hemen hemen aynı anlamı veriyor.

RABBİNİ BİLEN KENDİNİ BİLİR

aslında söz gayet acık .............

Bİzİm Edebİyatcimiz Lİsedeyken SÖyle DemİŞtİ; O Zamanlar Dİvan Saİrlerİ Cok İyİ Egİtİm Almalarina Ragmen Kendİ Özlerİnden Ayrilip İran Edb Ornek Almalari Arapca Farsca Yazmalari Bunlari Hİcvetmek İÇİn Yazdigini SoylemİŞtİ

Geri