İlk Yerli Uçak Hürkuş

admiral

New member
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
12,510
Reaction score
0
Puanları
0


Türk havacılık tarihinde bir hayal daha gerçek oldu. Türk mühendisler tarafından üretilen eğitim uçağı Hürkuş, hangardan çıktı.

İnsansız hava aracı ANKA'dan sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tamamı Türkiye'de Türk mühendisler tarafından üretilen ikinci hava aracı olan Hürkuş, TUSAŞ Kazan tesislerinde gerçekleştirilen bir törenle hangardan çıkarıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necet Özel, TAI ve TUSAŞ yetkilileri ile uçağa adını veren Vecihi Hürkuş'ın kızı Gönül Hürkuş ve diğer aile mensupları katıldı.

TUSAŞ tesislerinde üretilen eğitim uçağı Hürkuş, saatte 574 kilometre maksimum seyir hızına ulaşabiliyor. Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş'un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor. Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip. Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan uçağın iniş mesafesi ise 593 metre.

Hangardan çıktıktan sonra test uçuşları yapacak olan Hürkuş, dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek kalitede üretildi. Yetkililer, kendi sınıfının en iyisi olarak anlatılan uçağın, uçuş mührü aldıktan sonra başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışına da pazarlanabileceğini belirtiyor.

1600 beygir gücü motora sahip TUSAŞ tasarımı aerodinamik özelliklere sahip uçakta, sıfır hız ve sıfır irtifada pilotları kurtarma kabiliyetine sahip. Uçakta ayrıca pilotlar için uçuş sırasında oksijen üreten bir sistem bulunuyor. Avrupa Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından da sertifikalandırlacak olan üst sınıf eğitim uçağı, ismini de Cumhuriyet dönemi ilk pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan adını alıyor.

12-13 AY İÇERİSİNDE ÜRETİME HAZIR HALE GELECEK

Uçak için bundan sonraki süreçte 4-5 ay süresince yer testleri yapılacak. Statik, metal yoğrulması ve titreşim testleri gibi testlerden geçecek ve havacılık otoriteleri tarafından uçuş izni verilecek. Ardından uçak için uçuş testlerine geçilecek.

500'e yakın test uçuşu yapacak olan Hürkuş, 7-8 ay içinde de ayağını yerden kesecek. Hürkuş, 12-13 ay içinde de üretime hazır hale gelecek.

TAI yetkililerinin verdiği bilgiye göre uçağın üretim sürecinde 140 mühendis ve 70 teknisyen çalıştı. Bu ekibin ya ortalaması ise 30 olarak açıklandı. Çalışanların birçoğunun ilk görevinin de Hürkuş projesi olduğuna dikkat çekildi.

Sınıfının en iyisi olarak tanıtılan uçağın bütün tasarım verilerinin de TUSAŞ'a ait olduğu belirtildi. 22 milyon tasarım kriterinin değerlendirildiği projede 1 milyon saatten fazla tasarım çalışması yapıldı.

[video=İlk Yerli Uçak Hürkuş]12162[/video]
 

Ekli dosyalar

  • ilk-yerli-ucak-hurkus-1-milyon-saatte-tasarlandi-2390416.jpg
    ilk-yerli-ucak-hurkus-1-milyon-saatte-tasarlandi-2390416.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 359
Haberi yazan keşke biraz araştırsa idi başlığı atarken.
İlk yerli uçağımız 1941 de yapıldı.



İlk Türk yolcu uçağı. Modeli Türk mühendisleri tarafından çizilmiş, motorlar hariç tüm aksam Türk teknisyen ve işçileri tarafından yapılmıştır. Nu.D-38 adıyla anılan ve saatte 325 km sürat yapabilen bu uçak 6 kişilik olup, çift kumandalı, 2200 devirli 2 adet 160 beygir gücünde motorla donatılmıştı. [1]

Boş ağırlığı 1200 kg. Dolu ağırlığı ise 1900 kg.dır. Tam depo yakıt ile 1000 km. olup 325 km. menzile sahiptir. 3,5 saat havada kalabilmektedir. Tavan irtifası 5500 metredir.

İlk denemeleri pilotlar Basri Alev ve Mehmet Altunbay tarafından yapılmış ve devam eden uçuşlarında Galip Demirağ'da katılarak bu uçakla Ankara ve İzmir’in yanısıra Atina ve Selanik’e de gitmiştir.

Deneme uçuşlarından olumlu sonuçlar alınması üzerine 26 Mayıs 1944 tarihinde yapılan "Nu.D-38" uçağı İstanbul-Ankara seferine başladı. Uçakta 2 pilot, Tasviri Efkar gazetesi sahibi Ziyat Ebuzziya , Vatan gazetesi muhabiri Faruk Fenik ve sahibi Nuri Demirağ vardı. Uçağı Ankara Havaalanına başarı ile indi.

Atölyede yapılan Nu.D-38 uçaklarının testlerinde kullanılmak üzere Yeşilköy'de, şu anda Atatürk hava limanı olarak kullanılan, Elmas Paşa Çiftliği satın alınarak, 1559 dönümlük geniş bir arazi üzerinde, (1000 x 1300) metre ölçülerinde bir uçuş sahası yaptırıldı. Bu saha üzerine Nuri Demirağ Gök Uçuş Okulu, uçak ve tank tamir atölyesi, hangarlar ile deniz tayyareleri için sahilde bir kızak yapıldı.

Almanya'ya sipariş edilen ancak bedeli ödenmesine rağmen savaşın başlamasıyla Türkiye'ye gelmeyen hangar Türk teknik personelince inşaa edildi. Yeşilköy tesisleri 17 ağustos 1941'de törenle hizmete açıldı.
 
Geri
Üst