İran, Türkiye ve Brezilya'nın ortak girişimiyle varılan anlaşma çerçevesinde, 1200 kilogram uranyum takas edecek.
İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'im, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lulma da Silva ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın huzurunda imzaladıkları anlaşma öncesinde, takas işleminin Türkiye'de yapılacağını belirtti.
DAVUTOĞLU: TÜRKİYE GEREKENİ YAPACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın uranyum takasının Türkiye'de yapılmasını öngören anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmesi için Türkiye'nin gerekeni yapacağını söyledi.
Davutoğlu, uranyum takasıyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından sonra İran Dışişleri Bakanı Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, İran'ın bu adımıyla uluslararası toplumun beklentilerine olumlu cevap verdiğini gösterdiğini kaydetti.
İran ile ilgili şüphelerin bertaraf edildiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin, tüm sorunların diplomasi ve diyalogla çözülebileceğini bir kez daha gösterdiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, anlaşmaya varılmasıyla ciddi bir krizin aşılmış olduğunu söyledi.
MUTTEKİ: "TAKAS BAŞARISIZ OLURSA TÜRKİYE URANYUMU İADE EDECEK"
İran Dışişleri Bakanı Mutteki de anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmemesi halinde Türkiye'nin, İran'ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumunu "derhal ve koşulsuz olarak" kendilerine iade edeceğini belirtti.
TÜRKİYE'DEKİ TAKAS
Mutteki, Davutoğlu ve Amorim'in imza koyduğu anlaşma çerçevesinde İran 1200 kilo yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu bir seferde Türkiye'ye verecek ve 1 yıl içerisinde, Tahran'daki araştırma reaktöründe kullanılmak üzere yakıta dönüştürülecek yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak.
Tahran, zenginleştirilmiş uranyumunu, ABD, Fransa, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan (UAEK) oluşan Viyana grubundan Türkiye'de teslim alacak.
AHMEDİNEJAD ÇAĞRIDA BULUNDU
İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, dünya güçlerine, ülkesinin nükleer programı konusunda yeni görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.
Ahmedinejad "5+1 ülkeleri için, Uranyum takası anlaşmasını takiben, İran ile dürüstlük, adalet ve karşılıklı saygıya dayanan görüşmelere girme vakti geldi" diye konuştu.
Ahmedinejad'ın konuşmasında sözünü ettiği 5+1 ülkeleri, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'ye, Almanya'nın katılımıyla oluşuyor.
İSRAİL’DEN ANLAŞMAYA TEPKİ
İran, Türkiye ve Brezilya’nın ortak girişimiyle 1200 kilogram uranyumun Türkiye’de takas edilmesi kararı İsrail’i kızdırdı. İsrail, Tahran’ın Türkiye ve Brezilya’yı aldattığını öne sürdü.
İsrail Radyosu’na konuşan ve adının saklı tutulmasını isteyen üst düzey bir İsrailli yetkili, “İsrail, az zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye topraklarında zenginleştirilmiş uranyumla takas edilmesini kabul ettiğini söyleyerek Türkiye ve İsrail’i kandırdı” dedi.
Yetkili, İran’ın geçmişte de tansiyonu düşürmek ve uluslar arası ambargo riskini azaltmak üzere benzer yöntemlere başvurduğunu iddia ederek, “Ancak daha sonra verdikleri sözde durmadılar” dedi.
HAARETZ: "NÜKLEER ANLAŞMA ABD İÇİN TATMİN EDİCİ OLACAK MI?"
İran, Türkiye ve Brezilya arasında imzalanan nükleer yakıt takası anlaşmasının Obama Yönetimi için "tatmin edici" olup olmayacağı tartışılıyor.
Washington'daki Ulusal İran Amerika Konseyi Direktörü Trita Parsi, Haaretz Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Brezilya'nın bir "güven uçurumunu doldurmayı başardığı"nı belirtirken, "Ancak anlaşma, ABD için tahmin edici olacak mı" dedi.
Merkezi Washington'da bulunan Ulusal İran Amerika Konseyi Direktörü Trita Parsi, Haaretz Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede uzun bir süreden beri devam eden, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmazlıkta "potansiyel bir hamle" sağlandığını belirterek Türkiye ile Brezilya'nın bir "güven uçurumunu doldurmayı başardığını" kaydetti. Parsi şöyle devam etti:
"Ancak anlaşma, ABD için tahmin edici olacak mı? Anlaşmanın detayları bilinmediği için spekülasyon yapmak imkansız."
kaynak