‘Ağlama yarışması çocuk hakkı ihlalidir’

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ChaMuR

Altın Üye
Reaction score
0
‘Ağlama yarışması çocuk hakkı ihlalidir’

266423.jpg

Psikolog ve pedagoglar, Konya’da 0-6 yaş grubundaki çocukları zorla ağlatarak yapılan ‘En Güzel Ağlama’ yarışmasının, çocuk hakkı ihlali olduğunu söyledi.

Beyşehir Özel Gönül İlköğretim Okulu’nun düzenlediği ‘En Güzel Ağlama’ yarışmasına katılan anne-babaların çocukları ağlatabilmek için, kollarını ve bacaklarını sıkıştırma gibi ilginç yöntemlere başvurmaları tepki çekti. Çocuk psikoloğu Alanur Özalp, “Yetişkinlerin çocukları bu şekilde kullanması kabul edilebilir bir davranış değil, bu açıkça çocuk hakkı ihlalidir” derken, Pedagog Dr. Melda Alantar, “Hak ihlali olarak görebileceğimiz bu davranış, çocuğun sağlıklı ruhsal gelişimini engeller” ifadesini kullandı.

Alanur Özalp, Çocuk Psikoloğu
RUHSAL GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLER
“Gülme yarışması vardı ama zaten o da yetişkinler için yapılıyordu. Şimdi bir de ağlama, daha doğrusu ‘ağlatma’ yarışması çıktı. Ancak yetişkinlerin çocukları bu şekilde kullanmaları kabul edilebilecek bir davranış değil. Bu her şeyden önce çocuğun ruhsal gelişimi açısından son derece sakıncalı bir durum. Çünkü küçücük çocuğu ağlatmak için zorluyorsunuz. Birincisi, çocukta anne babaya karşı korku gelişmesine neden olur; ikincisi, çocuğa ağlamayı olumlu bir davranış olarak öğretmiş olursunuz. Çocuğun psikolojisini bozacağı ve yanlış yönlendireceği için bu yaklaşım yanlıştır. Kısacası hiç bir şekilde hoş görülemeyecek bu davranış açıkça çocuk hakları ihlalidir.”

BU TÜR YARIŞMALAR İLGİ ÇEKİYOR
“Bu yarışmanın bir ilköğretim okulunca, yani çocuk gelişiminden anlayan eğitimciler tarafından düzenlemesi de ilginç bir nokta. Çünkü bu yarışmayı görenler, “Orada farklı bir yarışma düzenlendi, biz de yapalım” diye düşünebilirler. Biliyorsunuz bu tür uygulamalar toplumda kısa sürede moda haline gelebiliyor ve ilgi çekebiliyor. Benim korkum bu tür yarışmaları başkalarının da yapmak isteyeceği yönünde. Bu nedenle çocukları ağlatma yarışmasının yanlış olduğunu başta eğitimciler ve anne babalar olmak üzere herkesin bilmesi gerekir.”

Dr. Melda Alantar, Pedagog
ÇOCUKTA GÜVENSİZLİK GELİŞİR
“Yapılan davranış, çocuğun sağlıklı gelişimi açısından yanlış bir yaklaşımdır. Anne-baba, çocuğun bakıcısı ve eğiticisi durumundaki insanlar. 0-6 yaş grubundaki çocuklar zaten çeşitli sebeplerle ve ihtiyaçlarını giderebilmek için ağlama ile iletişim kurarlar. Çocuğun kendiliğinden ağlaması doğaldır ancak anne babanın veya bakıcı durumundaki insanların, çocuğu ağlatmak için çeşitli yöntemlere başvurmaları doğru değildir. Çünkü her şeyden önce çocukta, bakıcılarına karşı güvensizlik duygusu gelişir.”

ANNE BABA ADAYLARI EĞİTİLMELİ
“Çocuğu ağlatmak için kolunu bacağını sıkıştırmak ya da çimdiklemek çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapar. Zaten bu yaklaşım çocuk haklarının ihlaline girer. Anne babanın hediye alabilmek için çocuğunu bu şekilde kullanmasının kabul edilebilir bir yanı yok. Bu tür yaklaşımlar eğitimsizliğin bir sonucu. Bu nedenle insanların anne-baba olmadan önce bu konuda eğitim almaları, çocuğun gelişimi konusunda bilinçlendirilmeleri önem taşıyor.”

Ntv​

millet iyice sapıttı eskiden ne güzel

EVET -HAYIR yarışması vardı

hayal meyal hatırlıyorum ama güzel yarışmaydı

şimdi resmen iş şebekliğe dönmiş

yazık bu çocuklara

yazık bu insanlara

“Çocuğu ağlatmak için kolunu bacağını sıkıştırmak ya da çimdiklemek çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapar."

ne yazık ki
para,şan şöhret için her mantıksız hareketi yapmaya meyilli insanlar var içimizde!!!

:):) i..lerin nasil olustugunu bilen arkadaslar benzetme yaparlar :):) .

Milletin İşi Gücü Yok Neyle Uğraşıyorlar...

Tabii ki çocuk hakkı ihlali... Bu nedir ya. Yarışmayı düzenleyenin bile ceza alması gerektiğini düşünüyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri