Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Anayasa değişikliğinin referanduma sunulacağı tarih olarak 12 Eylül’ü vermesi, hukuki bir tartışma başlattı.
Bilindiği gibi daha önce seçim kanununda yapılan değişiklikle referandum süresi 120 günden 60 güne çekilmişti. Ancak YSK, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerle ilgili olamaz” diyen Anayasa’nın 67. maddesini dikkate alarak 120 günde karar kıldı.
Peki YSK’nın bu kararı doğru mu? Hukukçuklar, HABERTURK'e değerlendirdi.
Anayasa Hukuku Profesörü Serap Yazıcı
“YSK hukuken yanlış yaptı”
YSK’nın bu kararı doğru değil. Evet, Anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulmasını içeren kanun 120 gün diyordu ama bu kanun değiştirildi. Referandumun 60 gün içinde yapılmasını öngören karar kabul edilmiş ve yürürlüğe girmişti. Bu referandumda da bu kuralın uygulanması, referandumun 60 gün içinde yapılması gerekiyordu. YSK hukuken yanlış bir karar verdi. YSK, Anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulmasına ilişkin kanunu bir seçim kanunu olarak değerlendirdi ama bu yanlış. Bundan sonra ne olacak? YSK kararları kesindir, yapılacak bir şey yok. Referandum 12 Eylül’de olacak. Bu kararlar üzerinde başka bir yargı merciinin karar verme yetkisi yoktur.
Anayasa Hukuku Profesörü Mümtaz Soysal
“Karar tereddütsüz doğru”
YSK’nın kararı tereddütsüz doğrudur. Hukuk işleyince demek ki böyle oluyor. Acele işe sadece şeytan değil hukuk da karışıyor. Cumhurbaşkanı aceleyle onaylayıverdi. Ortaya böyle bir tablo çıktı. Referandumun iptali söz konusu olmaz. Cumhurbaşkanı onayladı, artık halkoylamasına sunulması gerekiyor. YSK’nın bu kararından sonra Anayasa Mahkemesi şimdi 120 güne çıkaran maddeyi iptal de edebilir.
Hukuk Profesörü Sibel İnceoğlu
“Halkın bilgilenmesi için süre lazım”
Açıkçası böyle bir karar çıkma olasılığı yüksekti. Anayasa’nın 67. maddesi “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerle ilgili olamaz” diyor. 67. maddenin geneline baktığımızda seçimle halk oylaması birlikte düzenleniyor. 12 Eylül tarihi yerinde bir karar. Hem hukuk devleti bakımından, 60 güne indirmek çok kısa bir süre. Halkın tartışmaya katılması gerekir. Bilgilenmesi gerekir. Çok anlamlı bir karar. Arkasından seçimler gelecektir ama halk oylaması seçimleri engellemez, erken seçim de gündeme gelebilir.
kaynak