LOOPUSED
Altın Üye
Memeli bir hayvan türü olan domuzun kökeni Avrasya'dadır. Hepçil olan domuzlar hem otobur hem de etoburdurlar. İnsanlar tarafından evcilleştirilmiştir, ve çiftlik hayvanı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sert kılları geleneksel olarak fırçalarda kullanılmaktadır.
Domuzlar genellikle eğitilebilir, evcilleştirilebilir hayvanlar bu nedenle bazıları evcil hayvan olarak barındırılmaktadır.
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler. Domuzların ter bezleri yoktur, bu nedenle sıcak havalarda kendilerine serin tutabilmek için sürekli olarak su veya çamura erişmeleri gerekir. Ayrıca çamuru derilerini güneş yanıklarından korumak için kullanırlar.
Türleri
Sakallı yaban domuzu (Sus barbatus)
Vietnam yaban domuzu (Sus bucculentus)
Visaya yaban domuzu (Sus cebifrons)
Selebes yaban domuzu (Sus celebensis)
Evcil domuz (Sus domestica)
Flores yaban domuzu (Sus heureni)
Filipin yaban domuzu (Sus philippensis)
Cüce yaban domuzu (Sus salvanius )
Bayağı yaban domuzu (Sus scrofa) Türkiye.
Timor yaban domuzu (Sus timoriensis)
Cava yaban domuzu (Sus verrucosus)
Dini görüş ve özellikler
İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da Müslümanlara domuz eti tüketmemeleri emredilmiştir.
Kaşrut yasaları gereğince Museviler de domuz eti tüketmezler.
Antik Yunan'da, yetişkin bir dişi domuz Demeter'e sıklıkla yapılan, uygun adaklardandı. Bu hayvan onun en gözde hayvanı olarak tanınmıştır. Ayrıca, Eleusis Gizemleri'nde ilk inisiasyon bir domuzun kurban edilmesi ile başlar.
İncillerde İsa'nın bir mucizesinden bahsedilir, bu mucizdede İsa bir adamın içine giren cini çıkartıp bir domuz sürüsüne girmesine yol açar, domuz sürüsü ise daha sonra bir uçurumdan atlayarak boğulur.
kaynak










