ABD casuslarından daha iyi verim alabilmek için onların önyargılarını kırmaya hazırlanıyor. Fakat hayli ilginç bir yöntemle, video oyunları geliştirerek.
'CİDDİ OYUNLARLA' ANALİSTLER VE CASUSLARI EĞİTECEKLER
Wired'a göre, geçen hafta ABD'nin İstihbarat İleri Araştırma Projesi Ajansı olan Iarpa 10.5 milyon doları Raytheon BBN Technologiese'e Sirius programı üzerinde çalışmaya başlaması için verdi. Bu girişimle, analistlerin karmaşık ve kültürel açıdan yabancı senaryolar ile karşılaştıklarında onlara objektifliklerini kaybetmeden mantıklı yargılama yapmalarını geliştirmekte yardımcı olacak "ciddi oyunlar" denilen bir seri yaratmak amaçlanıyor.
AMAÇ: ÖNYARGILARDAN SIYRILARAK KARAR VEREBİLEN İNSANLAR YETİŞTİRMEK
Sirius bilinçdışı insani yargıların üstesinden gelinmesine yönelik son çabalardan biri olarak görülüyor. Amaç karar verme süreçlerinde insani yargılarından kaynaklanan hataları en alt düzeye çekmek. Çünkü bu yargılar karar verme aşamasında varsayımları şekillendiriyor, algıları sınırlandırıyor,alternatifleri sınırlandırıyor, sistematik hatalara neden oluyor.
ÖNGÖRÜ PERFORMANSINI ARTTIRACAK 'KAVRAYIŞ MEKANLI' AJAN OYUNLARI
ABD istihbaratı da uluslararası güvenliği içerdiğinde büyük önem taşıyan karar verme sürecinin en etkin şekilde kullanılabilmesini sağlayacak unsurlara ihtiyaç duyulmasından ve analistlere yardımcı olacak bu tip güvenilir yazılımların geliştirilmesinin oldukça zaman alabileceğinden hareketle ajanslarının da öyargılardan arındırılmış bir şekilde öngörü performanslarını arttıracak oyunlar üretmeyi planlıyor.
BİLİŞSEL PSİKOLOGLAR, OYUN TASARIMCILARI VE İSTİHBARAT ANALİSTLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
2015 yılında üretilmeye başlanacağı düşünülen bu yeni oyunlar oyun tasarımcıları, bilişsel psikologlar ve istihbarat analizinde uzman olan kişilerin geniş çaplı işbirliği ile geliştirilecek. Oyunlarda ajanların öngörü performansını arttıracak "kavrayış mekanları" üretilecek.
YARGILARI KIRMAK
Oyunlar karar alma süreçlerini olumsuz etkileyen yargılara yoğunlaşıyor. Bunların içinde insanın önyargısını doğrulama eğilimi, ağırlıkla tek bir bilgiye dayanması ya da kişinin önyargısını kabul etmeden diğerlerinin yargılarını değerlendirmesi,düşünmesi var.
Bu tür bir araçla istenilen performans sağlanırsa kim bilir belki siviller de bu ciddi oyunlardan yargılarını kırmak için yararlanır.