Acemiler için doğrama şekilleri

eftalya

Deniz Kızı
Katılım
2 Ağu 2008
Mesajlar
13,644
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Almanya
Acemiler için doğrama şekilleri

Mutfakta yemek hazırlarken, birbirinden farklı doğrama şekilleri kullanabilirsiniz.
Doğrama şekilleri yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü tamamlayan en önemli detaydır...

1_2411201023232_20981.jpg


Dilim doğrama

Havucu ve diğer sebzeleri, hiç parçalamadan göz kararı 1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre dilimleri daha kalın kesebilirsiniz.

2_2411201023232_20981.jpg


Jülyen

Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için uygundur. Jülyen doğrama için, sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin. Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.

3_2411201023232_20981.jpg


Kuşbaşı

Sebzeleri, öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli "yemeklik doğrama" olarak da bilinir.

4_2411201023232_20981.jpg


Küp doğrama

Çorba, sulu yemekler veya böreklerde kullanmak için, sebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin.

5_2411201023232_20981.jpg


Yarım ay

Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın dilimleyebilirsiniz.

1_24112010232318_20981.jpg


Yarım ay (piyaz) doğrama

Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde doğradığınız bu soğanları, fotoğrafta olduğu gibi bıçakla üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz.

2_24112010232318_20981.jpg


Yemeklik doğrama


Bütün soğana, bıçakla birkaç yerinden derinlemesine çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup, dilim keser gibi soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak yerine, kesme tahtası da kullanabilirsiniz.
 
eline sağlık canım kuşbaşıyı hiç beceremiyorum ben :)
 
yarım ay sanki .. :) onuda zor yapıyorum :(
 
Geri
Üst